Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

VASILE DELEANU, AVOCAT:"Marketingul profesionist şi buna credinţă vând imobilele în insolvenţă"

Locuinţe /

Vasile Deleanu, partener în cadrul "Deleanu şi Asociaţii": "Lumea a evoluat, notarii au învăţat că în insolvenţă activele se vând libere de sarcini, iar persoanele care cumpără nu-şi mai fac probleme din această cauză. Piaţa s-a maturizat, s-a educat".

Vasile Deleanu, partener în cadrul "Deleanu şi Asociaţii": "Lumea a evoluat, notarii au învăţat că în insolvenţă activele se vând libere de sarcini, iar persoanele care cumpără nu-şi mai fac probleme din această cauză. Piaţa s-a maturizat, s-a educat".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    CITR: "Activele în insolvenţă pot fi vândute şi prin licitaţie publică sau negociere directă"

    Marketingul profesionist şi buna credinţă vând activele imobiliare care aparţin companiilor aflate în insolvenţă, ne-a spus avocatul Vasile Deleanu, partener în cadrul "Deleanu şi Asociaţii".

    Domnia sa ne-a precizat că, în acest fel, imobilele se vând mai bine în insolvenţă decât înainte ca dezvoltatorul să intre în această procedură: "Ideea de bază este că aceste active sunt abordate profesional. Dezvoltatorul imobiliar nu este un profesionist în ceea ce priveşte planul valorificării activelor, chiar dacă este un bun antreprenor. Dezvoltatorii imobiliari sunt foşti ingineri constructori, iar, în calitate de vânzător, trebuie să ai viziune, legături, cunoştinţe. Noi avem câteva imobile la Braşov şi ne-am implicat în acţiuni de marketing profesionist şi agresiv, pe care le derulăm şi la nivel european".

    Rata de vânzare a bunurilor imobiliare în insolvenţă este mai mare cu 20-30% faţă de cea realizată de dezvoltator, potrivit avocatului Deleanu, care ne-a mai spus: "Pe lângă marketingul profesionist, mai este şi buna credinţă. Dezvoltatorii aplică nişte proceduri în interesul propriu. Avem o companie la Cluj care a încasat sume enorme, însă la bancă nu se regăseşte niciun leu. În general, dezvoltatorii derulează operaţiuni prin care-şi ascund banii în interesul propriu, aceste fapte împiedicând fluxul normal al vânzărilor".

    Deleanu: "Notarii au învăţat că în insolvenţă activele se vând libere de sarcini"

    Potrivit domnului Vasile Deleanu, cumpărătorii nu-şi mai fac probleme pentru faptul că dezvoltatorul locuinţelor puse în vânzare este în insolvenţă: "Lumea a evoluat, notarii au învăţat că în insolvenţă activele se vând libere de sarcini, iar persoanele care cumpără nu-şi mai fac probleme din această cauză. Piaţa s-a maturizat, s-a educat. Noi avem, la Cluj, un cartier cu 180 de locuinţe. Am trimis fiecăreia dintre cele 180 de persoane care încheiaseră un ante-contract de vânzare-cumpărare câte o scrisoare în care am avut o abordare deschisă. Au venit la noi, am negociat, cu bună credinţă, aşa cum am mai menţionat, le-am prezentat opţiunile pe care le au şi, în final, am rezolvat toate problemele. Până acum am vândut 30 de unităţi, dar până la finalul anului ne-am propus să le vindem pe toate".

    Bunurile imobiliare vândute în cadrul procedurii de insolvenţă nu sunt neapărat mai ieftine, preţul acestora scăzând doar dacă piaţa impune acest lucru, a conchis Vasile Deleanu.

    CITR: "Valorificarea imobilelor în insolvenţă urmăreşte maximizarea averii companiei"

    Modalitatea de vânzare a imobilelor care aparţin societăţilor în insolvenţă diferă de la caz la caz, în funcţie de starea procedurii - observaţie, reorganizare sau faliment -, potrivit specialiştilor din cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

    Aceştia ne-au explicat că, în cazul în care specificul societăţii în insolvenţă este dezvoltarea imobiliară şi respectiva companie se află în perioada de observaţie sau reorganizare, firma îşi poate continua activitatea de promovare şi vânzare directă, sub supravegherea administratorului judiciar. Totodată, pot fi organizate şi proceduri de vânzare prin licitaţie publică sau negociere directă, în măsura în care creditorii companiei aprobă astfel de strategii.

    În funcţie de strategia aprobată de către creditori în procedura de insolvenţă, preţurile activelor în cauză pot varia, acestea având ca reper valoarea de evaluare stabilită de către un evaluator autorizat ANEVAR, ne-au mai precizat sursele citate.

    Reprezentanţii CITR au adăugat: "În general, proprietăţile scoase la vânzare, care sunt în insolvenţă, sunt privite ca fiind foarte accesibile la preţ. Nu toate provin de la societăţi care sunt în faliment sau care conţin scăderi de preţ. Strategiile de valorificare sunt propuse de către administratorul judiciar şi aprobate de creditori. Prin aceste valorificări se urmăreşte maximizarea averii companiei debitoare, aflată în stare de insolvenţă".

    CITR: "Proiectele rezidenţiale administrate de CITR şi-au dublat vânzările, de la intrarea în insolvenţă"

    Proiectele rezidenţiale administrate de Casa de Insolvenţă Transilvania şi-au dublat vânzările de la intrarea în procedura de insolvenţă, spun practicienii de la CITR, menţionând: "Am reuşit, într-adevăr, o creştere impresionantă a vânzărilor proiectelor rezidenţiale pe care le avem în administrare, ca urmare a aplicării planurilor de reorganizare elaborate de specialiştii noştri".

    Alia Apartments Bucureşti şi Mao Life Residence Cluj au vândut sau închiriat, în ultimul an, de două ori mai multe spaţii decât înainte de a intra în insolvenţă, ca urmare a aplicării planurilor de reorganizare elaborate de specialiştii CITR.

    Proiectul rezidenţial Alia Apartments a însumat, în perioada insolvenţei, vânzări de aproximativ 11,2 milioane de euro, plus TVA, reuşind să vândă aproximativ 62% dintre apartamente după intrarea în procedură, la un preţ mediu de 228.500 euro/unitate.

    Potrivit surselor noastre, ritmul de vânzare, în cadrul proiectului Mao Life Residence din Cluj, a crescut de cinci ori în insolvenţă faţă de perioada anterioară acestei proceduri. "Dacă în cadrul proiectului fuseseră vândute doar 44 de apartamente în patru ani, în prezent, la doar opt luni după intrarea în procedură, au fost vândut 38 de apartamente".

    În portofoliul Casei de Insolvenţă Transilvania se află mai multe societăţi din ţară, în diferite stadii ale procedurii de insolvenţă. Planul de reorganizare este aprobat, fiind în aplicare pentru proiectul Alia Inmobiliaria, un complex rezidenţial cu 124 apartamente în Bucureşti, din zona Arcul de Triumf, iar alte două proiecte se află în perioada de observaţie - Bellevue Residence, complex rezidenţial cu 9 blocuri şi 144 apartamente situat în Braşov şi Mao Life Residence, un complex rezidenţial din Cluj-Napoca, cu 121 de apartamente. Casa de Insolvenţă mai administrează proiectele companiilor ML Construcţii, Eurosmart Investment, Tătăraşi Arena, Mănăştur Vest Panoramic şi Sun City.

    Previziuni în creştere pentru 2014

    "Piaţa imobiliară este în continuare într-un impas, însă avem semne că lucrurile revin, treptat, pe un trend ascendent", ne-au spus reprezentanţii CITR, menţionând că proiectele pe care le administrează au reuşit, în ultima perioadă, să genereze interes pentru cumpărători: "Tendinţele anului 2014 sunt pozitive, solicitările - tot mai dese, iar accesul la finanţare - mai uşor, în special la locuinţele care se încadrează în programul Prima Casă. Toţi aceşti factori fac ca previziunile noastre să fie în creştere, pentru acest an".

    Potrivit surselor noastre, valoarea pe care creditorii au putut-o recupera de la companiile aflate în insolvenţă a contat cel mai mult pentru procedurile din piaţa de profil. Acesta a fost elementul de control care a dictat deciziile în fiecare caz. După boom-ul imobiliar, fiecare dintre dezvoltatori a încercat să-şi păstreze şi să-şi recupereze o sumă de bani cu o valoare cât mai apropiată de cea investită iniţial.

    Ca practician în insolvenţă, CITR este parte a unui proces care implică atât creditorii, cât şi companiile aflate în insolvenţă.

    Reprezentanţii Casei de Insolvenţă au mai precizat: "Strategiile de redresare propuse îşi dovedesc eficienţa în funcţie de rapiditatea cu care planurile de reorganizare sunt aprobate şi puse în practică, dar şi în funcţie de atractivitatea proiectului în sine".

    Unul dintre proiectele imobiliare importante aflate în insolvenţă este Asmita Garden, administratorul judiciar reuşind să vândă mai multe locuinţe din cadrul acestui cartier rezidenţial.

    George David, fondatorul agenţiei imobiliare Galaxy Imob, consideră că Asmita este un proiect atipic faţă de piaţă, "clientul de Asmita fiind un client de investiţii, care deţine patru-cinci proprietăţi".

    Domnia sa susţine că locuinţele care aparţin complexurilor noi din Braşov aflate în procedura de insolvenţă au avantajul că oraşul a evluat foarte mult, "devenind scump pentru locuitorii săi".

    "Este mare lucru că primăria şi Consiliul Judeţean din Braşov şi-au unit forţele şi fac lucrurile împreună. Cea mai mare parte dintre oamenii de afaceri din Moldova cumpără locuinte în Braşov. Când se va deschide şi aeroportul, cererea va fi şi mai mare", ne-a mai spus domnia sa.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional