Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Veka România mizează pe creşterea exporturilor şi în acest an

. Companii /

Gabriel Nicolaescu, Deputy General Manager VEKA România: "În anumite zone din ţara noastră preţul a căpătat o importanţă mai ridicată, în detrimentul calităţii sistemului de tâmplărie termoizolantă".

Gabriel Nicolaescu, Deputy General Manager VEKA România: "În anumite zone din ţara noastră preţul a căpătat o importanţă mai ridicată, în detrimentul calităţii sistemului de tâmplărie termoizolantă".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Exporturile de tâmplărie termoizolantă au devenit singurul motor de creştere al pieţei de profil din ţara noastră, în contextul tuturor provocărilor întâmpinate în anul 2013, ne-a declarat Gabriel Nicolaescu, directorul general al "Veka România". Compania a constatat o dezvoltare tot mai mare la nivel internaţional a producătorilor parteneri din România.

    Domnul Nicolaescu ne-a precizat: "Astfel, ferestrele cu profile Veka produse în România ajung acum în ţări precum Italia, Germania, Austria, Elveţia, Belgia, Franţa, Canada şi SUA. Pentru 2014 estimăm o consolidare a exporturilor de tâmplărie termoizolantă de clasa A şi apreciem că exporturile de ferestre cu profile Veka vor reuşi să pătrundă şi pe pieţe non-tradiţionale - cu preponderenţă pe zona nord-americană şi în Orientul Mijlociu".

    Oficialul "Veka România" estimează că valoarea pieţei de tâmplărie PVC s-a ridicat la finalul anului 2013 la aproximativ 300-330 milioane de euro. În acelaşi timp, exporturile de tâmplărie confecţionată în România au cunoscut o creştere de aproximativ 10-15 procente, ne-a menţionat domnia sa subliniind: "În 2014, ca an electoral, nu ne aşteptăm la schimbări majore faţă de 2013 în ceea ce priveşte evoluţia pieţei pe care activăm. Cu toate că începutul de an se anunţă promiţător, este încă prea devreme pentru prognoze ferme, dar sperăm ca piaţa să intre pe o pantă ascendentă".

    Anul trecut, "Veka" a înregistrat o creştere a vânzărilor pe piaţa locală de 7% în anul 2013, acest procent însumând activitatea sucursalei din ţara noastră, precum şi vânzările directe din Germania. Gabriel Nicolaescu a afirmat că 2013 a fost un an plin de provocări pentru sectorul construcţiilor şi, implicit, pentru piaţa de tâmplărie termoizolantă întrucât se resimte neîncrederea consumatorului în creşterea susţinută a economiei şi teama de a face investiţii consistente.

    Este necesară îmbunătăţirea mecanismelor de licitaţie

    Trendul de creştere al pieţei de tâmplărie termoizolantă este legat de amplificarea investiţiilor, de reducerea fiscalităţii şi de absorbţia fondurilor europene. Gabriel Nicolaescu ne-a mai spus că este nevoie de o consolidare a încrederii consumatorului în economia naţională, dar că acest lucru nu se poate face imediat: "Este nevoie de timp şi, mai ales, de reluarea programelor de investiţii ale statului. În plus, deblocarea programelor de reabilitare termică a locuinţelor va contribui semnificativ la evoluţia pozitivă a pieţei de tâmplărie termoizolantă. Însă este necesară o îmbunătăţire a mecanismelor de realizare a licitaţiilor, deoarece promovarea preţului cel mai mic în detrimentul calităţii produsului conduce în mare măsură la nerealizarea scopului primar urmărit, respectiv acela de a eficientiza energetic locuinţele şi a scădea factura la utilităţi".

    Domnia sa susţine că în anumite zone din ţara noastră preţul a căpătat o importanţă mai ridicată, în detrimentul calităţii sistemului de tâmplărie termoizolantă. Acest fenomen vine mai ales în detrimentul beneficiarului, care nu se poate bucura de investiţia făcută decât pe termen scurt şi, cel mult, mediu, a subliniat directorul "Veka România", care a ţinut să precizeze: "De altfel, consecinţele preţului mic - considerat ca principal criteriu de achiziţie - se resimt deja. Beneficiarii se văd nevoiţi să investească mai mult în aclimatizarea căminului, iar producătorii sunt nevoiţi să meargă la reglaje suplimentare sau chiar la înlocuiri de elemente".

    Conducerea "Veka România" susţine că societatea a depăşit problemele pieţei, rămânând consecventă în producţia exclusivă de soluţii de clasă A, pentru a conferi o durată cât mai mare de funcţionalitate optimă a tâmplăriei. Profilele termoizolante din PVC de calitate superioară compensează pe termen mediu şi lung diferenţa de preţ faţă de profilele slab calitative, prin numeroasele beneficii oferite, ne-a mai declarat domnul Nicolaescu.

    Potrivit "Veka România", un sistem de profile de calitatea A este capabil să ofere o excelentă izolare termică şi fonică a locuinţei, asigură durabilitate ferestrei (estimată la 50 de ani), siguranţă în exploatare şi, în plus, protejează în faţa acţiunii factorilor externi. Astfel, o fereastră bună poate însemna economii în locuinţă de până la 90% pe an, în opinia reprezentantului "Veka România".

    Goana după cel mai mic preţ a afectat sectorul producţiei de tâmplărie

    Goana după cel mai mic preţ a afectat sectorul producţiei de tâmplărie din ţara noastră, ne-a declarat Gabriel Nicolaescu. În fuga după discount-uri, s-au creat de-a lungul timpului fracturi, mai ales în segmentul mediu al pieţei, susţine domnia sa. "Pentru a putea oferi un preţ competitiv eşti nevoit să scazi în alte părţi, iar atunci când modifici calitatea materialelor sau a manoperei, pe termen mediu şi lung poţi afecta brand-ul cu lucrări inferioare calitativ şi poţi înregistra pierderi financiare implicite remedierii deficienţelor tehnice", a adăugat directorul general al "Veka România".

    Compania deţine, în prezent, relaţii consolidate cu aproximativ 180 de parteneri la nivel naţional. Distribuţia, cât şi cifrele de afaceri ale partenerilor săi sunt destul de uniforme pe întregul teritoriu al ţării, diferenţele între regiuni fiind de mică însemnătate, cele mai multe comenzi fiind asigurate de sectorul rezidenţial.

    "Veka România" şi-a propus, pentru acest an, dezvoltarea a soluţiilor tehnice către platforma sistemului SOFTLINE 82 - sistem creat anticipativ pentru viitoarele normative europene de izolare termică şi cu o reciclabilitate totală în condiţii normale de prelucrare.

    Accesul la finanţare, încă o problemă

    Referitor la posibilităţile de acces ale companiilor la finanţări din fondurile europene, Gabriel Nicolaescu ne-a spus că acestea par a se fi simplificat. În schimb, domnia sa apreciază că finanţarea internă prin credite de la băncile româneşti pare să fie o procedură anevoioasă şi tot mai puţin atractivă, chiar dacă în ultima vreme dobânzile s-au redus. Veka România, înfiinţată în anul 2000, este deţinută în totalitate de către Veka AG Germania şi are peste 30 de angajaţi.

    SOFTLINE 82 este un sistem Veka necoplanar pentru ferestre cu adâncimea profilului de 82 mm, trei garnituri de etanşare şi o geometrie internă împărţită în şapte camere de izolare în toc şi şase camere în cercevea. Sistemul SOFTLINE 82 are un design elegant, cu muchii uşor rotunjite, potrivit informaţiilor furnizate de Veka. Cu sistemul SOFTLINE 82 pot fi realizate toate tipurile de ferestre, inclusiv culisante în plan paralel.

    Coeficientul de izolare termica, de până la Uw = 0,67 W/m2K, poate fi obţinut în funcţie de tipul de vitraj termoizolant folosit. Astfel, sistemul SOFTLINE 82 îndeplineşte standardul de eficienţă implicit caselor pasive.

    Grosimea pereţilor exteriori de 3 mm respectă cu stricteţe prevederile celui mai ridicat standard de calitate RAL "Clasa A" şi corespunde normativului european SR EN 12608 clasa A.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional