Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Piaţa imobiliară din România se confruntă cu provocări în anul 2023

F.D. Ştirile Zilei /

 Piaţa imobiliară din România se confruntă cu provocări în anul 2023

Piaţa imobiliară din România se confruntă cu numeroase provocări în anul 2023. Creşterea preţurilor, inflaţia, războiul din Ucraina şi blocajul imobiliar influenţează atât puterea de cumpărare a cetăţenilor, cât şi oportunităţile de investiţii, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Principalele probleme imobiliare în anul 2023

În 2023, preturile imobiliare în România par să crească artificial, pentru a se alinia cu nivelul european (1000-1500 euro/mp). Justificările pentru această creştere includ războiul, inflaţia şi costurile energiei electrice. Totuşi, un alt factor care contribuie la această creştere este intenţia de a reduce numărul de producători şi de a monopoliza piaţa materialelor de construcţii, arată sursa citată.

Inflaţia

Inflaţia reprezintă o problemă majoră în România, afectând puterea de cumpărare a cetăţenilor şi, implicit, piaţă imobiliară.

Războiul din Ucraina

Conflictul din Ucraina provoacă probleme majore în Europa privind alimentarea cu gaz. În consecinţă, este necesară o tranziţie de la gaz către alte surse de energie.

Blocajul imobiliar

Piaţa imobiliară se confruntă cu un blocaj, iar oamenii aşteaptă o scădere a preţurilor, similar cu cea din 2008. Deşi este posibil că preturile să scadă, nu vor atinge nivelurile din 2009. Perioada de blocaj poate fi o oportunitate pentru investitorii care doresc să evite păstrarea economiilor în numerar.

De ce să investeşti în imobiliare în aceasta perioada?

Alinierea preţurilor la nivel european

Tendinţa de creştere a preţurilor imobiliare în România indică o aliniere la nivelul european. O proprietate din Bucureşti de 160 mp, construită pe un teren de 300 mp, costa jumătate faţă de o proprietate similară din alte capitale europene, ceea ce înseamnă că este suficient loc pentru creştere.

Independenţa energetică prin panouri solare

Proprietatea imobiliară poate oferi independenţa energetică prin utilizarea panourilor solare, eliminând dependenţa de utilităţile publice şi protejând împotriva costurilor imprevizibile.

Interesul marilor puteri Europene şi Americane

România reprezintă un interes major pentru marile puteri europene şi pentru America, ceea ce implică o creştere a preţurilor imobiliare. Astfel, investiţia în proprietăţi poate proteja lichidităţile de inflaţie.

Cea mai bună investiţie: case noi de la dezvoltatori imobiliari

Investiţia în case noi, de la dezvoltatori imobiliari serioşi, reprezintă cea mai bună opţiune pentru investitorii în imobiliare. Dezvoltatorii au încă oferte bune la materiale de construcţii, datorită negocierilor pentru volum şi sunt flexibili în ceea ce priveşte condiţiile de finanţare.

Desi preţul creditelor imobiliare este mare în 2023, datorită creşterii dobânzilor şi înăspririi condiţiilor de creditare, acestea pot fi refinantate în viitor. Astfel, investiţia în imobiliare rămâne o oportunitate atractivă pentru investitori, se mai arată în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional