246 milioane euro - valoarea proiectelor finanţate prin POR 2014-2020 în regiunea Nord-Vest, în 2023
Investiţii / 14 mai
Anul trecut, prin POR 2014-2020, în regiunea Nord-Vest au fost finanţate proiecte în valoare de 246 milioane de euro, iar prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 au fost publicate ghidurile finale pentru 29 de apeluri de proiecte, cu o valoare de peste 1 miliard de euro, ceea ce reprezintă peste 75% din alocarea totală a programului, ne-a spus, într-un interviu, Csilla Hegedüs, directorul general interimar al ADR Nord-Vest. Printre altele, domnia sa ne-a precizat că bilanţul implementării POR 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest indică o rată de absorbţie de 140% faţă de suma alocată regiunii.
(Interviu cu Csilla Hegedüs, directorul general interimar al ADR Nord-Vest)
Reporter: Cu ce rezultate a încheiat ADR Nord-Vest anul trecut şi ce diferenţe aţi înregistrat faţă de rezultatele din anul precedent, având în vedere contextul macro-economic din 2023?
Csilla Hegedüs: Anul trecut a fost unul extrem de important, a fost anul de intersecţie a programelor majore pe care ADR Nord-Vest le gestionează, cu provocările specifice finalizării proiectelor implementate prin POR 2014-2020 şi pregătirea lansării apelurilor de proiecte pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027. În decursul anului 2023, prin POR 2014-2020, au fost finanţate în regiunea noastră proiecte în valoare de 246 milioane de euro, iar prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 au fost publicate ghidurile finale pentru 29 de apeluri de proiecte cu o valoare de peste 1 miliard de euro, ceea ce reprezintă peste 75% din alocarea totală a programului. Bilanţul implementării POR 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest ne indică o rată de absorbţie de 140% faţă de suma alocată regiunii, o reuşită posibilă prin finanţarea a 1113 proiecte ce au contribuit la crearea a 2034 de locuri de muncă, din care 582 pentru persoane defavorizate, şi investiţii de 908,91 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 140,54 milioane de euro din bugetul naţional. Rezultatele obţinute au fost posibile cu sprijinul beneficiarilor din regiune, motiv pentru care îi felicităm şi le mulţumim tuturor celor care au făcut parte din echipele responsabile de implementarea proiectelor. Relaţia cu beneficiarii este extrem de importantă pentru noi, de aceea Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi-a setat ca obiectiv prioritar simplificarea procedurilor, pentru a eficientiza implementarea proiectelor. Ne propunem ca regiunea noastră să fie cea mai competitivă, o regiune cu un nivel ridicat de viaţă şi o regiune extrem de atractivă pentru investitorii din întreaga lume.
Reporter: Ce proiecte se anunţă/au fost deja depuse pentru atragerea de fonduri din bugetul 2021-2027?
Csilla Hegedüs: Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 se bucură de un interes deosebit din partea solicitanţilor din regiune. Până în 12 februarie au fost depuse 717 proiecte în cadrul celor 22 de apeluri lansate. Dintre acestea, 441 de proiecte vizează creşterea competitivităţii IMM-urilor. Un interes aparte este acordat şi apelului pentru Regenerarea Urbană şi Securitatea Spaţiilor publice, pentru care au fost depuse 45 de proiecte ale localităţilor din regiune. Statistica proiectelor depuse este actualizată zilnic pe website-ul autorităţii de management şi poate fi consultată la adresa: https://regionordvest.ro/implementare/situatii-statistice-regio-nord-vest-2021- 2027/
Reporter: Ce proiecte se află în aprobare/derulare în regiune, în ce domenii şi în ce zone?
Csilla Hegedüs: Primele contracte semnate prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 finanţează construirea a 37,64 de km de drumuri noi în judeţul Bihor, dar şi reabilitarea a 36,1 km de pe parcursul altor drumuri ale judeţului. Un proiect deosebit vizează restaurarea integrală şi accesibilizarea celor două galerii de peste naos ale Catedralei Mitropolitane cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Cluj-Napoca. La Beclean se implementează deja proiectul "Grădina Urbană Transilvania", o iniţiativă care implică amenajarea unui parc botanic cu o suprafaţa de 49 de hectare, înconjurat de o pistă de biciclete, un spaţiu educaţional în care va fi integrată o creşă-grădiniţă, un cluster de robotică şi laboratoare de studiu moderne. La Oradea, clădirea Palatului Finanţelor Publice, un monument istoric construit în perioada 1899-1900, va fi complet reabilitată şi modernizată pentru a găzdui centrul unic de informare al cetăţenilor din judeţul Bihor. În scurt timp vor mai fi semnate alte câteva zeci de contracte, pentru îmbunătăţirea infrastructurii verzi; utilizarea crescută a transportului public şi a altor forme de mobilitate urbană ecologică pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din transportul rutier motorizat; renovarea energetică, cu minimum 40% a consumului de energie primară şi a emisiilor de gaze cu efect de seră a clădirilor publice; conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă şi competitivă a patrimoniului cultural şi istoric din mediul urban; dezvoltarea infrastructurii educaţionale în învăţământul universitar; investiţii în creşterea competitivităţii IMM-urilor din domeniile robotică şi nanotehnologii; sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă; investiţii în siguranţa infrastructurii rutiere pentru creşterea siguranţei traficului; dezvoltarea unor centre de educaţie pentru tineri în domeniile de specializare inteligentă; investiţii privind echipamentele pentru creşterea siguranţei traficului.
Reporter: În ce proporţie se adresează acestea segmentului smart?
Csilla Hegedüs: Operaţiunile de tip "smart" sunt finanţate în Programul Regional Nord-Vest în cadrul Priorităţilor 1 şi 2 ale programului. Statul membru are obligaţia de a asigura un procent de cel puţin 25% din alocarea unui program, finanţat prin FEDR, pentru apeluri de proiecte propuse sub Obiectivul de Politică 1 - o Europă mai inteligentă - o transformare economică inovatoare şi inteligentă. Programul Regional Nord-Vest respectă acest procent, iar prin acţiunile propuse sub Obiectivului de Politică 1 sunt alocate aproximativ 330 milioane de euro. Toate acţiunile propuse prin priorităţile 1 şi 2 sunt derivate din analizele şi concluziile formulate la nivelul Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest şi în urma unui amplu, complex şi continuu proces de consultare propus sub forma atelierelor de descoperire antreprenorială.
Reporter: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi în activitatea dumneavoastră şi ce soluţii consideraţi că există pentru rezolvarea acestora?
Csilla Hegedüs: Activitatea specifică din cadrul agenţiei şi a programelor pe care le gestionăm este extrem de dinamică şi aduce mai degrabă provocări decât probleme. Din fericire, ne bucurăm de sprijinul şi de colaborarea partenerilor europeni, naţionali şi regionali, alături de care identificăm soluţiile potrivite tuturor provocărilor pe care le întâmpinăm.
Reporter: Mulţumim!