Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Activ Property Services a preluat operatiunile Cushman & Wakefield Romania

A.D. Companii /

Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania si-a schimbat proprietarul si denumirea, devenind Activ Property Services. Lantul imobiliar international a decis sa transfere biroul din Romania catre Razvan Gheorghe, fondatorul agentiei locale, iar in prezent director general.

Noua companie va continua colaborarea cu Cushman & Wakefield ca agentie partenerea, preluand in acelasi timp contractele incheiate anterior si asumandu-si sa mentina brand-ul international pe piata din Romania.

"Obiectivul nostru principal pe termen scurt este cresterea cotei de piata pe segmentul de evaluari si management al proprietatilor, iar pe termen mediu ne propunem pozitionarea intre primii cinci jucatori pe piata de birouri", a declarat Razvan Gheorghe.

Daca in prezent compania opereaza prin 3 birouri: in Bucuresti, Timisoara si Cluj - Napoca (deschis in iulie anul curent), planurile noului proprietar sunt de a extinde reteaua cu noi birouri la Iasi si Chisinau, pentru a deservi astfel si Republica Moldova.

Transferul de proprietate a avut loc pe o piata aflata in declin, dupa ce biroul local Cushman & Wakefield a inregistrat pierderi 3 ani la rand, totalizand in jur de 500.000 de euro. Sub noua formula, costurile operationale vor fi cu mult reduse. Acest fapt va permite trecerea pe profit operational inca din acest an, la o cifra de afaceri ce va depasi cel mai probabil un milion de euro (comparativ cu 1,4 milioane de euro in anul precedent), explica domnul Gheorghe.

In 2013, Timisoara ar putea contribui cu 30% la cifra de afaceri, deoarece piata industriala de aici este foarte activa, iar noul birou din Cluj-Napoca cu pana la 10%.

Istoric, cea mai mare cifra de afaceri inregistrata de Cushman & Wakefield Romania a fost de 5,4 milioane de euro (in 2008). Actualul proprietar considera ca aceasta cifra nu va mai putea fi atinsa, deoarece criza imobiliara a devenit deja normalitate.

In opinia domnului Gheorghe, lumea agentiilor imobiliare s-a schimbat, piata cerand "plus valoare", adica servicii adaugate. In prezent, Activ Property Services ofera servicii de tranzactionare, solutii corporate pentru ocupanti si investitori, servicii de consultanta, evaluare si administrarea proprietatii. Deocamdata, serviciile de tranzactionare pentru proprietati comerciale au cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei, 30%, dar evaluarile le ajung repede din urma, cu 20-25%. Pe acest segment, cei mai importanti clienti sunt bancile. In urma evaluarilor efectuate asupra portofoliilor imobiliare detinute de banci s-au constatat scaderi pentru majoritatea proprietatilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care bancile nu se arata foarte entuziasmate sa finanteze alte dezvoltari imobiliare, apreciaza Razvan Gheorghe.

In opinia sa, va dura in jur de 5 ani pentru ca bancile sa isi lichideze 80% din portofoliu, in special rezidentiale, dar si proiecte comerciale si terenuri, cu o pondere mare in valoarea totala. In urmatorii doi ani insa, bancile s-ar putea debarasa insa de 30-40% din portofoliu. La momentul de fata exista pe piata investitori speculativi interesati de aceste active.

Razvan Gheorghe marturiseste ca, personal, ar investi acum in blocuri de locuinte, dar "bine facute". De altfel, domnul Gheroghe nu este strain de constructiile rezidentiale, realizand mai multe locuinte individuale in Mogosoaia.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional