Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

"Eficienţa energetică - o condiţie sine qua non pentru buna funcţionare a companiilor"

Companii /

"Eficienţa energetică - o condiţie sine qua non pentru buna funcţionare a companiilor"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Eficienţa energetică a devenit o condiţie sine qua non pentru o bună funcţionare a companiilor pe termen lung, iar beneficiile devin vizibile de îndată ce privim în perspectivă, şi nu de la trimestru la trimestru, susţine Lucian Enaru, Country Manager Schneider Electric Romania, Moldova & Armenia. Acesta ne-a spus, într-un interviu, că nu trebuie să uităm că eficienţa energetică ne aduce costuri operaţionale mai reduse, fapt care ne face să fim mai rezis­tenţi şi mai puţini vulnerabili în faţa competitorilor.

    (Interviu cu Lucian Enaru, Country Manager Schneider Electric Romania, Moldova & Armenia)

    Reporter: Cum vedeţi ţintele ţărilor membre şi termenele impuse de UE cu privire la eficienţă?

    Lucian Enaru: Eficienţa energetică este obiectul principal de activitate al Schneider Electric. Din această perspectivă, vedem foarte clar că, la nivel mondial, cererea pentru energie electrică e în continuă creştere, în contextul extinderii segmentului auto electric, al migrării către energie verde şi în contextul creşterii puternice a utilizării inteligenţei artificiale, deci cum nevoile obiective sunt tot mai mari, iar reţelele actuale nu pot fi modernizate într-un ritm la fel de rapid, singura soluţie viabilă este urmărirea tot mai atentă a unor obiective de eficienţă energetică.

    Este şi motivul pentru care apetitul pentru produsele şi soluţiile noastre a crescut tot mai mult în ultima vreme, pentru care suntem tot mai des implicaţi în proiectele noi de construcţii încă din fazele incipiente, când putem propune soluţii green, scalabile şi uşor de monitorizat şi de administrat. Realitatea este că suntem tot mai prezenţi online, ca persoane şi organizaţii, iar asta nu se poate sus­ţine decât în condiţiile unei eficientizări puternice şi rapide a consumurilor electrice. Deci căutăm, în toate ţările în care activăm, să ne susţinem partenerii de business şi partenerii acestora, în aşa fel încât să putem atinge ţintele de eficienţă energetică rapid. E în interesul tuturor.

    Reporter: Ce ar trebui să facă cei care construiesc pentru a realiza clădiri eficiente energetic?

    Lucian Enaru: Din nou, pot vorbi din punctul nostru de vedere - avem soluţii foarte flexibile şi uşor de scalat pentru toate tipurile de clădiri, de la clădiri industriale la clădiri rezidenţiale sau cu utilizare mixtă. Sunt soluţii care ţin cont de gradul de ocupare fluctuant, de necesităţile de mentenanţă predictivă, care asigură funcţionarea continuă a instalaţiilor electrice, de managementul inteligent şi de la distanţă al clădirilor. Sunt soluţii care includ o mulţime de instalaţii şi echipamente, de la senzori de mişcare şi de temperatură la panouri de distribuţie şi soluţii de software.

    Avem şi posibilitatea de a moderniza clădirile existente, putem completa sisteme sau soluţii de distribuţie a energiei electrice existente sau ne putem implica în lucrările mari de restaurare, dar, ca principiu, cu cât suntem contactaţi şi implicaţi mai devreme, cu atât putem face mai mult pentru a asigura un consum de energie electrică şi, de ce nu, şi de utilităţi, mai eficient.

    Ca exemplu, am colaborat pentru echiparea unor hoteluri din România cu soluţii de building management - iar acolo unde ni s-a solicitat, am creat sis­teme de control al temperaturii, luminii etc. care ţin cont de ocuparea fiecărei camere. Gândiţi-vă, prin extensie, la clădirile de apartamente - unde unele sunt cumpărate, altele nu, unele se închiriază sau se folosesc ocazional, pe perioade scurte. De ce ar trebui ca nivelul cheltuielilor cu utilităţile să rămână constant câtă vreme utilizarea este variabilă? Beneficiile în cazul clădirilor industriale sunt şi mai evidente pentru că acolo consumurile pot fi şi mai mari şi consecinţele întreruperii funcţionării instalaţiilor electrice şi mai neplăcute.

    În concluzie, oricine se gândeşte să construiască o clădire nouă şi are un proiect, ar trebui să ne contacteze.

    Reporter: Care sunt provocările şi impedimentele cu care vă confruntaţi pe acest segment?

    Lucian Enaru: Provocările sunt legate, ca de obicei, de awareness şi de ezitarea unora dintre clienţi de a gândi în termeni de cost total al operării. Dar deja, cu cerinţele de eficienţă energetică impuse de Uniunea Europeană şi cu experienţa directă pe care mulţi dintre dezvoltatorii şi operatorii de clădiri au acumulat-o cu clădiri echipate cu tehnologii mai puţin performante, aş spune că provocările se atenuează. Mai mult, pandemia a schimbat serios modul în care gândim munca "de birou", companiile constată că e tot mai greu să aducă înapoi în sedii oamenii care s-au obişnuit cu sistemul WFH şi că riscă să piardă specialişti valoroşi dacă insistă ca programul de lucru să revină la "normalul" pre-pandemic.

    Când aceasta este situaţia, e clar că trebuie să optimizezi cos­turile legate de sedii şi de întreţinerea acestora. Iar aici putem interveni noi.

    De asemenea, dezvoltatorii şi managerii clădirilor construite în anii 90 au văzut deja cum chiriaşii caută clădiri cu costuri de întreţinere tot mai mici, clădiri cu amprentă de CO2 tot mai mică, pentru că marile corporaţii urmăresc - toate - aceleaşi obiective de eficienţă energetică. Iar în contextul ambiţiilor Carbon Neutral, sediile contează mult şi la nivel concret, şi la nivel simbolic. Ca să asiguri succesul schimbării, trebuie să începi cu casa ta sau cu casa managementului tău - cu alte cuvinte, cu sediul central.

    Reporter: Ce servicii şi produse oferiţi şi ce atu au acestea în faţa celor comercializate de competitori?

    Lucian Enaru: Schneider Electric are o prezenţă de 25 de ani în România, deci experienţa noastră pe piaţa locală, pe diferite tipuri de proiecte, de orice anvergură, este enormă. La nivel global, suntem o companie de top (am fost inclusiv primii în lume) în materie de sustenabilitate. Corporate Knights, compania care analizează anual companiile din perspectiva criteriilor de sustenabilitate ne-a premiat constant pentru eforturile noas­tre.

    Toate aceste realizări sunt susţinute de un portofoliu extins de produse şi soluţii peste care, mai nou, intervine şi inteligenţa artificială. Derulăm, în prezent, traininguri cu colegii pentru a integra în procesele noastre de lucru Chat GPT, după ce, de ani de zile, oferim servicii şi soluţii care se bazează pe realitatea virtuală.

    De la întrerupătoare şi prize USB la sisteme complexe de distribuţie a energiei electrice şi softuri de management al clădirilor avem toate produsele şi toate soluţiile care ar putea fi necesare unui dezvoltator cu un proiect sau cu o idee de proiect.

    Reporter: Ce strategie aveţi pentru a avea o afacere sustenabilă, care să vină în concordanţă cu cerinţele de mediu?

    Lucian Enaru: Ne concentrăm pe promovarea soluţiilor de energie regenerabilă, pentru a reduce amprenta de carbon a activităţilor noastre, a clienţilor noştri şi a clienţilor clienţilor noştri. Peste tot unde este posibil, implementăm sau recomandăm implementarea de practici de economie circulară, prin care încurajăm reciclarea şi reutilizarea materialelor pentru a reduce deşeurile. În companie, comunicarea noastră este aproape integral electronică, prin intermediul soluţiilor noastre VR evităm de foarte multe ori deplasarea echipelor noastre de intervenţie la sediul clienţilor, scutind timp, energie şi transport. Iar exemplele pot continua...

    În domeniul nostru specific de activitate, dezvoltăm produse şi soluţii care ajută la îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor, a centrelor de date şi a industriilor de orice tip.

    Nu în ultimul rând, lansăm programe de educaţie pentru angajaţii şi partenerii noştri, pentru a creşte conştientizarea cu privire la importanţa sustenabilităţii şi pentru a educa pe fiecare dintre ei cu privire la rolul pe care îl pot aborda personal în relaţie cu obiectivele de sustenabilitate ale companiei.

    Reporter: Cum avantajează/dezavantajează activitatea dumneavoastră cerinţele europene în domeniu?

    Lucian Enaru: Este clar că, pentru noi, cerinţele UE generează mai degrabă avantaje decât dezavantaje. În primul rând, clienţii noştri pot beneficia de acces la diverse finanţări şi stimulente oferite de UE pentru promovarea practicilor şi proiectelor verzi.

    Conformându-ne cu standardele stricte ale UE şi ajutându-i şi pe alţii, la rândul lor, să o facă, ne consolidăm reputaţia de campioni şi ambasadori ai sustenabilităţii, la modul cât se poate de concret şi intensificăm încrederea clienţilor în brandul nostru. Nu în ultimul rând, cerinţele UE ne stimulează să fim inovatori, creând produse şi soluţii mai verzi şi mai durabile şi să implementăm cât de repede se poate inovaţiile dezvoltate de compania noastră în plan local.

    Desigur, conformarea cu normele stricte impuse de Uniunea Europeană poate implica, într-o primă instanţă investiţii semnificative şi poate creşte costurile operaţionale iniţiale. Dar cum spuneam, eficienţa energetică a devenit acum o condiţie sine qua non pentru o bună funcţionare pe termen lung, iar beneficiile devin vizibile de îndată ce privim în perspectivă, şi nu de la trimestru la trimestru. Să nu uităm, de asemenea, că eficienţa energetică ne aduce costuri operaţionale mai reduse, fapt care ne face să fim mai rezistenţi şi mai puţini vulnerabili în faţa competitorilor. Deci toate dezavantajele pot fi cu uşurinţă transformate în avantaje.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional