Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Alro, cel mai mare consumator de electricitate, a investit masiv in cresterea eficientei energetice

I.D. Companii /

Alro, cel mai mare consumator de electricitate, a investit masiv in cresterea eficientei energetice

Alro SA, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a implementat, in ultimii sase ani, un program de investiţii de peste 77 de milioane de dolari pentru cresterea eficienţei energetice. Investiţiile au vizat atat producţia de aluminiu primar, cat si pe cea de aluminiu procesat, precum si rafinaria de alumina, arata un comunicat al Companiei.

"Am pus intotdeanua accent pe imbunataţirea continua a operaţiunilor noastre, inregistrand rezultate semnificative, necesare mai ales in actualul context al pietei", a declarat Gheorghe Dobra, CEO al Vimetco si director general Alro Slatina. "Prin implementarea cu succes a proiectelor energetice din ultimii sase ani, am atins o tinta importanta de reducere a costurilor prin cresterea eficientei operatiunilor. De asemenea, consumul scazut pe tona de aluminiu ne-a ajutat sa compensam partial cresterea pretului energiei."

Anul trecut, Alro a investit aproximativ opt milioane de dolari in programul de crestere a eficientei energetice. Compania a inlocuit doua compresoare K-250 intensive energetic cu unele moderne, scazand astfel consumul de electricitate si de apa pentru racire, in procesul de productie a aluminiului prelucrat. In 2011, Alro a optimizat arderea in cuptorul pentru coacerea anozilor, reducand consumul de gaz. Compania a mai modernizat patru cuptoare de recoacere a rulourilor, ducand la o scadere suplimentara a consumului de electricitate si de gaz. Totodata, Alro a investit in sistemul de apa industriala si de drenare. Anul trecut, Compania a alocat sapte milioane de dolari pentru programul de eficienta energetica implementat la rafinaria de alumina, Alum Tulcea.

Incepand cu 2005, Alro si-a intensificat programul de crestere a eficientei energetice in cadrul unitatilor sale, investind aproximativ 77 milioane de dolari, pana la finele lui 2011. Astfel, printre principalele proiecte implementate, compania a investit peste 27 milioane de dolari pentru cresterea intensitatii curentului electric la cuva, la halele de electroliza active, pana la 120 kA. Aceasta a contribuit la obtinerea unei productii mai mari, cu impact direct asupra reducerii consumului de electricitate pe tona de aluminiu. Intre 2006 si 2008, Alro a investit peste 26 milioane de dolari in sapte noi grupuri de transformare si in 14 redresori la halele de electriliza 5-8. Aceste investitii au contribuit la reducerea consumului de electricitate.

Programul de investitii pentru eficienta energetica a permis Companiei sa creasca productia de la 240.000 de tone de aluminiu primar in 2005, la maximul de 288.000 tone de aluminium primar in 2008, fara o majorare semnificativa a consumului de energie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional