Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Ambasada Austriei în RomâniaPerspectivă de creştere în 2010 a investiţiilor austriece în România

F.A. Investiţii /

Edith Predorf, ataşat comercial al Ambasadei Austriei în România

Edith Predorf, ataşat comercial al Ambasadei Austriei în România

Interesul companiilor austriece pentru România este foarte mare şi în 2010, pentru toate segmentele de piaţă. Doamna Edith Predorf, ataşat comercial al Ambasadei Austriei în România, ne-a declarat: "Categoric investitorii austrieci sunt interesaţi de România! În ultimii ani, s-a dovedit a fi un punct de maxim interes pentru investiţiile austriece în regiune. România se confruntă, însă, cu o concurenţă acerbă din partea altor ţări atractive din regiune. Pentru dezvoltarea afacerilor este foarte important ca legislaţia să fie clară şi aplicată strict, de asemenea să fie încurajată competitivitatea în mediului de afaceri, să existe transparenţă faţă de inves-titori şi să fie îmbunătăţită infrastructura. Deşi am venit în România în plină criză economică, în septembrie 2009, multe companii ne solicită informaţii constant".

Doamna Predorf mai spune: "Anul acesta ne aşteptăm la o creştere a inves-tiţiilor austriece în proiectele de energie regenerabilă, în special în domeniul hidrocentralelor şi parcurilor eoliene, pentru că multe companii ne pun întrebări pe această temă. Aceste proiecte vor fi evaluate însă din perspectiva pe termen lung. De îndată ce vor fi puse în aplicare reglementări clare, mai ales în ceea ce priveşte acordarea certificatelor verzi, ne aşteptăm la un aflux de investiţii pe acest segment".

De asemenea, sunt interesante pentru investitorii austrieci investiţiile în modernizarea industriei, de exemplu prin achiziţionarea unor utilaje menite să crească productivitatea, precum şi protecţia mediului. În sectorul de servicii, cele mai importante segmente sunt băncile, asigurările, dezvoltările imobiliare şi comerţul cu amănuntul..

În special în domeniul infrastructurii firmele austriece au mult de oferit, de la "know-how" până la finanţare. Băncile austriece sunt, de altfel, parteneri de încredere, interesaţi în finanţarea proiectelor bune. Un exemplu în acest sens este banca Erste (prin filiala locală - BCR), interesată de finanţarea autostrăzii A3 Comarnic-Braşov, cu aproximativ 100 milioane de euro. De asemenea, BCR este una dintre cele patru bănci desemnate de BERD (n.r. Banca Europea-nă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) pentru distribuirea fondurilor de eficienţă energetică.

"Băncile vor ca proiectele să răspundă criteriilor stabilite şi să genereze venit. Dacă beneficiarul este de încredere, băncile vor dori să finanţeze. Interesul este acolo, dar se fac multe reevaluări, deoarece investitorii sunt mai precauţi şi verifică de două ori datele. De asemenea, băncile trebuie să ceară şi garanţii, pentru a evita o nouă bulă imobiliară", apreciază doamna Predorf.

Austria este cel mai mare investitor străin din România

În privinţa importanţei investiţiilor austriece pentu România, doamna Edith Predorf precizează că Austria este cel mai mare investitor străin în România, cu aproape 20% din investiţiile străine directe, respectiv un total de aproximativ 10,5 miliarde de euro. Există peste 5.500 de societăţi care au pe fundal investitori austrieci, iar numărul lor ar putea creşte în continuare. Chiar dacă valoarea investiţiilor austriece a scăzut semnificativ în 2009, datorită contextului economic neprielnic, domnia sa precizează că, începând cu mijlocul lunii ianuarie s-a manifestat o tendinţă de creştere a numărului celor care solicită informaţii pentru realizarea unei inves-tiţii. Prin urmare, doamna Predorf se aşteaptă la un trend ascendent al inves-tiţiilor în acest an.

De asemenea, urmează să îşi facă apariţia pe piaţa din România noi companii austriece.

Citând analiştii străini, România ar putea înregistra în acest an o creştere a Produsului Intern Brut cu 0,5%. Chiar dacă reprezintă puţin în comparaţie cu creşterea de 8% anterioară crizei, acest lucru este firesc pentru o perioadă de stabilizare, consideră ataşatul comercial al Ambasadei Austriei.

În construcţii, o oportunitate pentru investitori ar fi nivelul coborât al preţurilor. Însă, sunt şi multe proiecte disponibile. "Am văzut înainte de criză un vârf în preţuri. Nu cred că un asemenea vârf va mai fi atins pe termen scurt. Pentru România este esenţial să asigure un mediu stabil, previzibil şi o infrastructură dezvoltată", apreciază doamna Edith Predorf.

Şi turismul din România este o zonă interesantă pentru austrieci. De exemplu în privinţa infrastructurii de schi, sunt companii austriece care participă la licitaţii în zona Braşovului, completează sursa citată.

Pe de altă parte, multe societăţi care operează în domeniul industriei inves-tesc pentru protecţia mediului. Ca exemplu, OMV Petrom şi-a luat angajamentul, să continue modernizarea activităţilor legate de prelucrarea petrolului şi gazelor naturale. Această abordarea este completată prin construirea noului sediu, "Petrom City", utilizând materiale de construcţie moderne şi o tehnologie sofisticată. Eficienţa energetică în "Petrom City" este de 90% faţă de o medie de 40-60%, în cazul majorităţii clădirilor construite recent în România. Proiectul este aproape finalizat, iar în trimestrul al treilea din acest an este prevăzut să se mute aici angajaţii companiei, relatează doamna Edith Predorf.

Sunt proiecte amânate, dar pot fi reluate

Având în vedere dificultăţile economice din ultimul an şi jumătate la nivel mondial şi în România, unele proiecte ale investitorilor austrieci au fost amânate. Cel mai mare proiect, care a fost afectat de turbulenţele economice începând cu 2008, a fost proiectul Voest Alpine de mai multe miliarde de euro, care viza realizarea unui combinat pentru producerea oţelului la Constanţa, exemplifică sursa citată.

De asemenea, deşi este firesc ca un investitor să ia în calcul toate posibilităţile atunci când vrea să demareze o investiţie, nu sunt semne că ar fi investitori austrieci care ar vrea să relocalizeze activitatea din România în altă parte, poate cel mult să reducă temporar producţia datorită restrângerii cererii. Oricum, sunt mulţi factori de luat în calcul: cos-tul forţei de muncă, starea infrastructurii, nivelul taxelor sau regimul politic. Însă, în primul rând trebuie să existe cerere pentru produsele oferite. "Înainte de criză era uşor să justifici o investiţie în România. Acum toţi investitorii sunt mai precauţi, vor să vadă şi cum reacţionează companiile din Austria", menţionează ataşatul comercial al Ambasadei Austriei.

Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă acum în economia Austriei este similar cu "trezirea de după primăvară". Sunt scoase din sertare planuri de proiecte, sunt recalculate şi reevaluate şi, dacă se justifică, sunt puse în aplicare, subliniază doamna Predorf.

Investitorii austrieci se simt bineveniţi în România

România prezintă oportunităţi de afaceri deosebite pentru companiile austriece în aproape toate sectoarele. În plus, statutul de membru al Uniunii Europene facilitează comerţul. Constituie o oportunitate şi finanţarea prin fonduri europene. În general, decizia companiei de a investi începe cu ideea că România este interesantă în ceea ce priveşte cererea şi competiţia, iar în al doilea rând are în vedere finanţarea.

De asemenea, costurile forţei de muncă sunt mai mici, iar în ultimii ani s-a văzut şi o creştere în infrastructură. Implementarea parteneriatul public-privat depinde de circumstanţe şi condiţii de negociere. Oricum, o astfel de variantă trebuie să genereze venituri, precizează doamna Predorf. Nu în ultimul rând, "investitorii austrieci se simt bineveniţi în România şi decizia de a veni aici porneşte de la ideea că este o piaţă interesantă", apreciază doamna Predorf.

Comerţul bilateral dintre România şi Austria ar putea creşte cu 10% în 2010

Cele mai importante sectoare de afaceri pentru companiile austriece prezente în România sunt petrochimia şi serviciile, sectorul bancar şi de asigurări, tehnologiile de infrastructură şi energie, precum şi producţia industrială şi manufacturieră în ansamblu.

România şi Austria sunt parteneri de afaceri puternici, cu un volum foarte ridicat în comerţ. În al patrulea trimestru al anului 2008 am asistat la o încetinire a schimburilor comerciale bilaterale străine. În 2008, exporturile austriece către România au ajuns la 2,4 miliarde de euro, în timp ce în anul 2009, s-a înregistrat o scădere cu 32%, ajungând la 1,6 miliarde de euro. Exporturile româneşti în Austria nu au înregistrat modificări semnificative în ultimii ani. În 2009 acestea totalizau 650 milioane de euro, cu 16% mai puţin faţă de 2008. Balanţa pozitivă raportată la Austria este influenţată preponderent de nivelul mare de investiţii austriece, mai ales când au fost aduse echipamente şi tehnologii pentru industrie şi infrastructură. "În 2010 ne aşteptăm la o creştere a comerţului bilateral cu 10%, cu exporturi mai puternice din România", conchide doamna Edith Predorf, ataşatul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti.

Companiile româneşti inovative pot aborda cu succes piaţa austriacă

Desigur, companiile româneşti au la rândul lor oportunităţi în Austria. "Dacă aduci o idee bună, ai şanse să porneşti o companie în Austria. De altfel, în ultimii 15 ani în Austria au fost înfiinţate 350.000 de companii. De asemenea, investitorii străini se pot adresa ABA - Invest in Austria, organizaţie guvernamentală de consultanţă în afaceri.

Printre cele mai importante sectoare de activitate din Austria se numără industria chimică, industria auto, ingineria mecanică, electronica, ştiinţele vieţii şi tehnologiile de mediu. Pe piaţa din Austria, România exportă componente auto, produse manufacturiere, mai ales textile, mobilă şi articole metalice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional