Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Baia Mare: Fondurile alocate pentru investiţii sunt mai mari ca anul trecut

F.A. Investiţii /

Baia Mare: Fondurile alocate pentru investiţii sunt mai mari ca anul trecut

Primăria Baia Mare dispune în 2010 de un buget total de investiţii de 70,7 milioane de lei, mai mare cu 5,24% comparativ cu cel din 2009, de aproape 67,2 milioane de lei, ne-a declarat domnul Traian Florea, director tehnic în cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare.

Pe de altă parte, veniturile proprii ale Primăriei au scăzut puţin în anul 2010, acestea fiind de 34,7 milioane de lei, faţă de aproape 37 milioane de lei anul trecut. "Criza economică se resimte în ceea ce priveşte nivelul colectării taxelor şi impozitelor, mai ales de la persoane juridice", precizează doamna Melania Mureşan, director direcţia Venituri în cadrul Primăriei.

Reabilitarea termică a blocurilor are prioritate

Cea mai mare investiţie nouă din acest an vizează reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, obiectiv cu o valoare estimată la 13 milioane de lei. Primăria mai vrea să înceapă în acest an şi reparaţii capitale la Bulevardul Republicii, în valoare de aproape 11,4 milioane de lei, precum şi pe Strada Minerilor, cu alte 5 milioane de lei.

În paralel, municipalitatea va investi pentru realizarea infrastructurii şi a utilităţilor pentru un cartier de locuinţe sociale suma de 5,7 milioane de lei.

Pentru reabilitarea sistemului rutier în 2010 autorităţile locale au alocat în acest an peste 16 milioane de lei. În program sunt cuprinse 18 drumuri, precum: strada Mărăşeşti - prelungire, zona rezidenţială Independenţei: strada Brânduşelor, Păpădiei, Berăriei, Muşcatelor, Salciei, cartier Valea Roşie: strada Garibaldi, Gheorghe Pop de Băseşti, I.M. Klein, Nicolae Bălcescu, F. Carol, Luptei, Luchian, H. Şimon, Pictorilor, I. Creangă, Paris, drumul de centură al oraşului, spune domnul Traian Florea.

Pentru dezvoltarea locuinţelor prin programul în parteneriat cu ANL, în anul 2010 Primăria a alocat suma de 440.000 lei, având ca principale obiective programate următoarele amplasamente: strada Aleea Mărăşti - bloc cu 48 apartamente, strada Mărăşeşti - bloc cu 51 apartamente, bulevardul Republicii - bloc cu 50 apartamente, mai spune domnul Florea.

Suplimentar, pentru dezvoltarea locuinţelor prin programe proprii, Primăria Baia Mare a alocat în 2010 peste 2,4 milioane de lei pentru 5 blocuri din Str. Horea, Vasile Alecsandri, Grănicerilor şi Luminişului (două imobile), potrivit domnului Călin Coroş, director executiv al Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Local şi Utilităţi (SPAPLU).

Sunt în curs lucrări la reţelele de drumuri, alimentare cu apă şi canalizare

Cele mai importante lucrări aflate în execuţie se axează pe repararea şi modernizarea arterelor din oraş. Astfel, pe strada V. Lucaciu sunt în curs reparaţii capitale corespunzătoare etapei a III-a, tronson Spital Boli Contagioase - pasaj CF, lucrări în valoare totală de 11,7 milioane de lei. Antreprenorul este societatea "Drumuri Poduri Maramureş", iar obiectivul urmea-ză să fie finalizat în anul 2011. De asemenea, pentru modernizarea Bulevardului Unirii, lucrările în valoare totală de 8,4 milioane de lei, se vor încheia tot în anul 2011. Antreprenorul este societatea "ARL Cluj". Pentru amenajarea intersecţiilor şi parcărilor de pe Bulevardul Bucureşti, lucrările au fost atribuite companiei "Drumuri Poduri Maramureş". Valoarea totală a proiectului este de 6,9 milioane de lei, iar termenul de finalizare anul 2011.

Un alt proiect de anvergură vizează reabilitarea stadionului "Viorel Mateianu", proiect cu un cost total de aproape 7,4 milioane de lei, atribuit societăţii "IMI", din Baia Mare. Finalizarea lucrărilor este aşteptată pentru octombrie 2010.

De asemenea, sunt în curs lucrările pentru alimentarea cu apă pe străzile Miron Costin şi Nucului, cu o valoare de peste 5,7 milioane de lei. În paralel, pe aceleaşi artere se efectuează şi lucrările la reţeaua de canalizare, proiect de încă 6,2 milioane de lei. Antreprenorul general este societatea "AMI", iar termenul de finalizare prevăzut este sfârşitul lunii iunie, relatează reprezentanţii Primăriei Baia Mare.

Proiecte de 49 milioane de lei depuse pe POR

Cele mai importante proiecte depuse de municipalitate pentru atragerea finanţării europene se referă la creşterea accesibilităţii urbane prin modernizarea străzilor Grănicerilor, Oborului şi Electrolizei. Cumulat, cele trei proiecte au o valoare de aproape 49 milioane de lei. De asemenea, Primăria a depus în cadrul POR, pe Domeniul 3.4 două proiecte pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, proiect cu o valoare estimată la aproape 6 milioane de lei, respectiv a Colegiului Naţional Nicolae Titulescu, operaţiuni în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, precizează domnul Vasile Barbu, director al direcţiei Servicii Publice, în cadrul Primăriei.

În vederea diversificării surselor de finanţare, Primăria Baia Mare a accesat pentru perioada 2009 - 2011 un credit bancar în valoare de 50 milioane de lei, din care a fost trasă suma de 3 milioane de lei pentru efectuarea de lucrări, potrivit doamnei Carmen Pop, director executiv economic în cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional