Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

BASF s-a autodepasit

I.D. Companii /

BASF a depasit in 2012 nivelurile record atinse anul precedent in ceea ce priveste vanzarile si profitul operational (EBIT). Cu toate acestea evolutia segmentului de substante chimice a fost mai slaba anul trecut decat in 2011.

In ultimul trimestru al anului 2012, vanzarile companiei au ajuns la 19,6 miliarde de euro, cu 9% mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent. Acest rezultat s-a datorat in special volumelor in crestere pe aproape toate segmentele, dar si politicii de preturi si evolutiei cursului valutar. EBIT inainte de cheltuieli exceptionale a fost de 1,8 miliarde de euro, cu 18% peste nivelul din ultimul trimestru al anului precedent, in principal datorita volumelor semnificativ mai mari obtinute de divizia de Petrol si Gaze, precum si profiturilor inregistrate de diviziile Poliuretani si Produse chimice pentru constructii.

Pe segmentul de substante chimice, vanzarile din ultimul trimestru din 2012 au crescut, in egala masura, datorita variatiei preturilor si diversitatii portofoliilor. Cresterea volumelor si cursul de schimb favorabil au contribuit, de asemenea, la cresterea veniturilor brute. EBIT inainte de cheltuieli exceptionale a scazut, in principal, pe fondul marjelor scazute si inchiderii unor fabrici. Raportat la nivelul intregului an 2012, vanzarile au crescut cu 7%, ajungand la 13,8 miliarde de euro. EBIT inainte de cheltuieli exceptionale a scazut cu 30%, ajungand la 1,7 miliarde de euro.

Pentru intregul an, vanzarile BASF au ajuns la 78,8 miliarde de euro, in crestere cu 7% comparativ cu 2011. EBIT inainte de cheltuieli exceptionale a fost mai mare cu 5%, ajungand la 8,9 miliarde de euro, in timp ce EBIT a crescut cu aproximativ 5%, pana la 9 miliarde de euro. Profitul net a scazut cu 1,3 miliarde de euro, ajungand la 4,9 miliarde de euro, partial pe fondul ponderii mai mari a profitului din segmentul Petrol si Gaze, care a generat si taxe semnificativ mai mari. in plus, castigurile din vanzarea de actiuni detinute de BASF la K + S Aktiengesellschaft, in 2011, au fost predominant neimpozabile.

Noi cresteri prevazute pentru 2013

"Ne propunem sa crestem din nou in 2013 si sa depasim nivelul vanzarilor si al EBIT-ului inainte de cheltuieli exceptionale obtinute in 2012", a declarat Kurt Bock, presedinte al Consiliului Director al BASF SE.

Compania isi propune sa creasca vanzarile si profiturile pe toate segmentele operationale. Cresterea preconizata a cererii, alaturi de masurile de imbunatatire a excelentei operationale si de cresterea eficientei, vor contribui la indeplinirea acestui obiectiv. BASF urmareste, si in 2013, obtinerea unor prime ridicate raportate la capitalul investit.

"Inovatiile stau la baza cresterii viitoare profitabile, si, implicit, la baza competivitatii noastre", a precizat Bock. Prin urmare, BASF va creste din nou cheltuielile alocate pentru cercetare si dezvoltare, dupa ce anul trecut a inregistrat o crestere de 9% a acestora, pana la valoarea de 1,7 miliarde de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional