Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Cifra de afaceri a Teraplast a fost in scadere in trimestrul 1

I.D. Companii /

Societatea Teraplast SA, furnizor de solutii si sisteme in domeniul instalatiilor si constructiilor din Romania, a realizat in primul trimestru al anului 2012 o cifra de afaceri de 37,57 milionae lei si un profit operational inainte de dobanzi, impozite si amortizari (EBITDA) de 2,34 milioane lei.

Cifra de afaceri neta a fost influentata negativ de conditiile meteorologice extreme din primele doua luni ale anului, care au intarziat lansarea sezonului de constructii. In acest context vanzarile de sisteme pentru infrastructura de mediu (care au cea mai importanta pondere in cifra de afaceri) nu s-au realizat conform previziunilor. Scaderea pe infrastructura a fost insa compensata de exporturi, care au ajuns sa reprezinte aproape un sfert din cifra de afaceri, fata de 11% in 2011.

Valoarea EBITDA a fost in crestere cu 82,96% fata de perioada similara a anului precedent si cu 8,45% peste buget.

Rezultatul net ramane negativ (2,95 milioane lei), usor sub estimarile din buget (2,08 milioane lei), rezultat determinat de devalorizarea accentuata a monedei nationale, pe durata perioadei de raportare, fata de estimarile din buget.

"Estimam insa ca in urmatoarea perioada din 2012, printr-un efort sustinut de dezvoltare a liniilor de business de baza, printr-un control riguros al costurilor si prin continuarea unei politici conservatoare de creditare a pietei vom reusi sa ne atingem obiectivele propuse si sa continuam dezvoltarea sanatoasa a business-ului Teraplast, cu un accent mai mare pe profitabilitatea companiei. Nu ne asteptam la relansari spectaculoase ale pietei locale de constructii, insa vom contracara aceasta situatie prin extinderea prezentei noastre pe pietele externe, reducand astfel dependenta companiei fata de dificultatile economice de pe piata interna." a declarat Stefan Bucataru, director general Teraplast.

Cifra de afaceri neta a Teraplast a fost comparabila in primele trei luni din 2012 cu cu cea obtinuta in aceeasi perioada a anului trecut (mai mica doar cu 1,39%). Cu toate acestea se remarca o imbunatatire incurajatoare a cheltuielilor cu materiile prime, materialele si marfurile (care au scazut cu 18,44% fata de aceeasi perioada a anului trecut) si a cheltuielilor cu personalul (care au fost cu 14,79% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut).

S-au inregistrat cresteri ale pozitiilor reprezentate de alte venituri din exploatare, dar si componenta corespunzatoare din cadrul altor cheltuieli din exploatare in principal datorate vanzarii de active fixe (cele aferente liniilor de business auxiliare si activelor cu grad redus de utilizare).

Profitul operational inainte de dobanzi, impozite si amortizari (EBITDA) in primul trimestru al anului 2012 a fost cu 82,96% peste cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2011, in conditiile in care societatea a constituit provizioane nete de 1,14 milioane lei (3,03% din cifra de afaceri) si un provizion pentru premierea personalului (de 0,18 milioane lei, inclus in pozitia de cheltuieli cu personalul), ca urmare a faptului ca rezultatele primului trimestru sunt peste buget, iar din 2012 nivelul salarial al personalului este corelat cu performanta financiara a societatii; implicit, daca performanta superioara se mentine pe parcursul anului, se creeaza premizele depasirii bugetului anual de EBITDA.

Datoriile totale ale societatii s-au diminuat cu circa 9,55 milioane lei in special pe fondul reducerii datoriilor comerciale cu peste 42,36% si a reducerii datoriilor catre bugetul statului. Provizioanele au acelasi nivel cu cele inregistrate la sfarsitul anului 2011 si sunt provizioane pentru riscuri si cheltuieli inregistrate pentru obligatii privind activitati de protejare a mediului inconjurator.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional