Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cluj Napoca Lucrări de investiţii de peste 71 milioane de euro

F.A. Investiţii /

Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca

Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca

Cei mai mulţi bani din bugetul Primăriei Cluj Napoca sunt alocaţi, în 2009, lucrărilor de modernizare şi reabilitare a străzilor. Valoarea totală a bugetului de investiţii este în acest an de aproape 304 milioane lei (aproximativ 71 milioane de euro), mai mare cu 13% decât cel realizat anul trecut (circa 267 milioane de lei după rectificarea din decembrie 2008).

Potrivit datelor furnizate de conducerea municipalităţii clujene, printre cele mai mari obiective în curs de execuţie la finele lunii august se numără modernizarea unui pachet de 19 străzi, în valoare de 83,16 milioane lei. Antreprenor general este consorţiul "J.V. Consorzio Garboli Conicos S.p.A - Tirrena Scavi S.p.A Romania Sucursala Cluj SA". Termenul de finalizare este anul 2010.

În luna decembrie a acestui an, va fi încheiat şi programul de modernizare a 100 de străzi din Cluj-Napoca, în valoare de 94,6 milioane lei. Licitaţiile organizate de primărie au fost câştigate de "Diferit" SRL şi asociaţii "Iridium Construct Instal" SRL, "Asphadif" SRL, CML.RO SRL şi "Grup Taurus SBS" SRL; Societatea de Construcţii în Transporturi SA şi asociaţii "Drum Art" SRL, "Drumconsult" SRL; "Kiat Group Construct" SRL Bucureşti şi asociatul "Fernas Insaad LTD STI" Turcia; "Han Group" SA Jilava şi asociaţii "Euroconstruct Trading "98" SRL, "Global Engineering Consulting" SRL.

Un alt obiectiv important în curs de execuţie este modernizarea străzii Maramureşului şi a străzilor adiacente, în valoare de 17,34 milioane lei. Antreprenor este TIM SA, cu asociatul ARL SA Cluj-Napoca. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna decembrie a acestui an.

Oficialii Primăriei Cluj-Napoca ne-au mai declarat că, la finele lunii august, mai erau în execuţie lucrări precum amenajare pietonal Piaţa Unirii (7,1 milioane lei - "Iridium" SRL), cu termen de finalizare în noiembrie 2009, construirea grădiniţei din strada Moţilor nr.135 (1,38 milioane lei - "Conirex" SRL), cu finalizare în septembrie 2009 şi realizarea grădiniţei din strada Fr. J. Curie (1 milion de lei - "Stoneco" SRL), cu finalizare în octombrie 2009.

La acestea se adaugă consolidarea şi restaurarea monumentului Matei Corvin, în valoare de 1,98 milioane lei, lucrare ce va fi realizată de "Concefa" SA. Termenul de execuţie este iulie 2010.

Sunt în execuţie lucrări de reabilitare termică de 56 milioane de lei

Sume foarte consistente vor fi cheltuite şi în cadrul programului de reabilitare termică a clădirilor multietajate. Potrivit datelor furnizate de primărie, este vorba despre 56 milioane de lei, sumă compusă din sursa de la bugetul local, cea de la bugetul de stat şi contribuţia asociaţiilor de proprietari.

Printre firmele desemnate prin licitaţii să execute aceste lucrări se numără CH Transbeton, Decorint, Concefa şi Dafora. Termenul de execuţie este de trei luni pentru un bloc. La finele lunii august, primăria urma să mai încheie acorduri cadru, respectiv acorduri subsecvente, cu încă un număr de 16 firme pentru derularea lucrărilor de reabilitare.

Parking suprateran în strada Primăverii

Municipalitatea clujeană are în curs de execuţie şi construcţia unui parking suprateran în strada Primăverii. Valoarea investiţiei este de 21 milioane de lei, iar antreprenorul general este CON-A SA. Lucrările trebuie finalizate în decembrie 2009.

Ample investiţii sunt derulate şi la reţeaua de iluminat public. La finele lunii august au fost încheiate lucrări de extindere de aproape trei milioane de lei. Investiţia a fost realizată de Energobit SRL, Electroconstrucţia Elco SRL, Ianus SRL, FISE Serv SISE TN AISE Cluj. Primăria mai derulează şi modernizări ale reţelei de iluminat, în valoare de 12 milioane de lei. Antreprenor este Elin GMBH.

În cursul lunii septembrie a acestui an se vor încheia şi lucrările de dezvoltare şi modernizare semaforizare, realizare sincronizare a circulaţiei în intersecţii şi implementarea managementului de trafic. Pentru aceste lucrări, constructorul Svarco Sicor SRL a primit 7,32 milioane lei. În decembrie 2009, mai trebuie încheiate şi lucrările de extindere a centrului de întreţinere şi tratare câini. Antreprenor este Transilvania Construcţii SA.

Investiţii noi de circa 100 milioane de lei

Investiţiile noi, preconizate să fie demarate de Primăria Cluj-Napoca în acest an, totalizează circa 100 milioane de euro. Cea mai mare parte din fonduri este rezervată construirii de parcări. Municipalitatea a programat realizarea unui parking suprateran pe strada Aurel Vlaicu nr. 38-42, în valoare de 3,5 milioa-ne lei. O construcţie similară va fi ridicată şi pe strada Băişoara nr. 1-3. Valoarea investiţiei este de circa 28,9 milioane lei. Alte parkinguri supraterane sunt proiectate pe strada Fabricii nr.4 - strada Fabricii de zahăr nr. 5 (31,21 milioane lei), dar şi în zona strada Pasteur nr. 78 - strada Gh. Dima nr. 20 (18,66 milioane lei).

Primăria va demara lucrări de modernizare pe străzile Scorţarilor - 1,19 milioane lei, Baba Novac - 717.000 lei, Răvaşului - 748.000 lei, Crinului - 1 milion lei, Ciobanului - 614.000 lei, Târnavelor - 1,36 milioane lei şi Mărăşeşti - 2,68 milioane lei.

Printre alte investiţii noi se mai numără construirea unui corp nou la Şcoala Emil Isac - 3,45 milioane lei, mansardarea clădirii Liceului Eugen Pora - 2,83 milioane lei şi viabilizarea Canalului Morii - 3,54 milioane lei

Vor fi cheltuite 89 milioane de lei din creditul de la BCR

În anul 2006, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract de credit cu BCR, pentru suma de 150 milioane lei. Valoarea creditului cuprinsă în programul de investiţii pentru anul 2009 este de 89,7 milioane lei. Potrivit oficialilor primăriei, aceşti bani vor fi utilizaţi pentru modernizarea străzilor şi a infrastructurii aferente, achiziţionarea de mijloace de transport, construirea de parkinguri, modernizarea iluminatului public şi modernizarea unităţilor de învătământ.

Primăria vrea să atragă fonduri nerambursabile de 122 milioane de euro

Municipalitatea clujeană are, în acest an, în diferite stadii de pregătire şi evaluare, proiecte pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 122,17 milioane de euro. Proiectele sunt propuse pentru perioada 2009 - 2015. Anul viitor va începe implementarea proiectelor şi atragerea propriu-zisă a fondurilor.

Cel mai mare proiect aflat, la finele lunii august, în faza de actualizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic este reabilitarea şi modernizarea liniei de tramvai, alături de trama stradală aferentă. Cele două tronsoane vizate de primărie necesită investiţii evaluate la circa 81,4 milioane de euro. Proiectul va fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa 1 Dezvoltare Urbană.

Alte proiecte aflate în pregătire şi care vor fi depuse în cadrul aceleiaşi Axe sunt centura ocolitoare Sud (două proiecte), modernizarea clădirii Cazino şi reabilitarea parcului Simion Bărnuţiu, un sistem de închirieri biciclete, dar şi extinderea programului de management al traficului.

Pe POR Axa 3 Infrastructura socială au fost depuse două proiecte: modernizarea ambulatoriului spitalului municipal (7,3 milioane de euro) şi reabilitarea şcolii Ion Agârbiceanu, a liceului Avram Iancu şi a liceului Mihai Eminescu (13,3 milioane de euro).

Pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Axa 4 Protejarea rezervaţiilor naturale, a fost depus un proiect de 20 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Mureş - Mai puţini bani pentru investiţii

Consiliul Judeţean Mureş dispune pentru anul 2009 de un buget total de investiţii de 45,55 milioane lei, mai mic cu 6,21%, faţă de anul trecut. În acelaşi timp, veniturile proprii ale Consiliului Judeţean pe primul semestru sunt mai mici cu 62%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008, "probabil sub influenţa crizei economice", ne-a declarat doamna Lokodi Edita Emöke, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

CJ Mureş a contractat credite pentru investiţii, în anul 2006, în valoare de 14,85 milioane lei, iar pentru anul aces-ta nu sunt previzionate contractări de credite, conform aceleiaşi surse.

20 milioane lei în cele mai importante investiţii începute anul acesta

Valoarea estimată a celor mai importante investiţii iniţiate anul acesta este de 20 milioane lei. Investiţiile se vor orienta către "Teatrul pentru Copii şi Tineret Târgu Mureş - ARIEL", reabilitarea casei "Makarias", din Târgu Mureş şi reabilitarea complexului "Hotel Parc". Toate aceste investiţii se aflau la mijlocul lunii august în diferite faze de proiectare, conform sursei citate.

Fondurile europene sunt orientate cu precădere spre reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene

Cel mai important proiect depus, până în luna august, pentru finanţare prin fonduri europene vizează reabilitarea şi modernizarea DJ 135 Măgherani -Sărăţeni, prin Programul Operaţional Regional - Axa prioritară 2: Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Valoarea totală a proiectului este de 51,9 milioane lei, din care finanţarea POR este de 42,16 milioane lei, cofinanţarea Consiliului Judeţean este de 1,58 milioane lei, iar restul de 8,21 reprezintă TVA. Cererea de finanţare a fost depusă la ADR Centru - Alba Iulia, a trecut de fazele de verificare a conformităţii administrative, eligibilităţii şi evaluării tehnice şi financiare şi a fost inclusă în lista de rezervă, urmând ca în limita disponibilităţiie de resurse, să se treacă ulterior la etapa precontractuală.

Al doilea proiect, ca valoare, vizează reabilitarea şi modernizarea sistemelor rutiere pe DJ107 şi DJ107D Alba-Mureş. Proiectul este implementat şi finanţat din resursele bugetare ale programului PHARE. Costul total al proiectului a fost de 9,6 milioane euro, din care Ministerului Integrării Europene revenindu-i 4,97 milioane euro, 1,65 milioane euro cofinanţarea naţională acordată de Fondul Naţional de la bugetul de stat pentru acest program, iar restul de 2,97 milioane euro revenind beneficiarilor locali, respectiv CJ Alba, cu 2,62 milioane euro şi CJ Mureş, cu 349.955 euro. Termenul de începere a execuţiei lucrărilor a fost de 16 martie 2007, iar termenul de finalizare a fost de 6 august 2009.

Un al treilea proiect vizează modernizarea DJ142C - limită judeţ Sibiu-Coroisânmărtin şi a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional - Axa prioritară 2: Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Valoarea totală a proiectului este de 23 milioane lei, din care finanţarea prin POR este de 18,28 milioane lei, cofinanţarea Consiliului Judeţean Mureş este de 1,16 milioane lei, restul fiind TVA. Contractul de finanţare a fost semnat, iar la mijlocul lunii august erau spre finalizare licitaţiile pentru atribuirea contractului de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, respectiv pentru desemnarea executantului.

Tot prin Programul Operaţional Regional, pe Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice, este vizată reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii. Valoarea totală este de 8,27 milioane lei, din care valoarea cofinanţării este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. La mijlocul lunii august proiectul era în curs de evaluare. Pe aceeaşi linie de finanţare este înscris şi proiectul de reabilitare a casei "Makarias", cu o valoare totală de 4,46 milioane lei, din care cofinanţarea este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. La mijlocul lunii august cererea era în procedură de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii, relatează sursa citată.

Proiecte de peste 28 milioane euro depuse pe fonduri europene

În vederea atragerii de fonduri europene, Consiliul Judeţean a depus proiecte în valoare totală de 28,17 milioane euro, din care finanţarea nerambursabilă este de 18,68 milioane euro, iar cofinanţarea de 9,48 milioane euro. Dintre acestea, cea mai mare valoare, respectiv 14,49 milioane euro, îi revine proiectului "Parc auto pentru sporturi cu motor - zona Ungheni -PT".

Primăria Târgu-Mureş - Buget de investiţii cu 40% mai mare decât în 2008

Primul semestru a fost unul bun pentru primăria Târgu Mureş. Veniturile la bugetul municipiului Târgu-Mures pe primul semestru au fost de 159, 37 milioane lei, mai mari cu 7,5% faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, veniturile proprii ale municipalităţii au crescut cu 11,7%, ajungând la 92,44 milioane lei.

Pentru investiţii, primăria Târgu Mureş a alocat un buget de 65 milioane lei, mai mare cu 40,7% decât în semes-trul 1 al anului trecut, precizează domnul Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu Mureş.

Investiţii în derulare pentru infrastructură, spaţii locative şi salubritate

Cel mai important obiectiv de investiţii, din punct de vedere al valorii, aflat în execuţie la mijlocul lunii august, viza realizarea străzilor şi a căilor de acces pentru cartierul Belvedere. Valoarea totală a investiţiei este de 29,49 milioane lei, iar antreprenorul este societatea "Contranscom Benţa" SA. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit pentru trimestrul IV din 2011.

Al doilea obiectiv, cu o valoare totală de 16,5 milioane lei, are în vedere realizarea unei platforme tehnologice pentru compactarea şi depozitarea deşeurilor menajere. Antreprenorul lucrării este societatea Dafora SA, din Mediaş, iar termenul de finalizare este trimestrul IV din 2009.

Cel de-al treilea mare obiectiv, de pes-te 10,7 milioane lei, ale cărui lucrări sunt în derulare, este modernizarea Pieţei Teatrului din Târgu Mureş. Antreprenorul lucrării este societatea Astor Com SRL, iar termenul de finalizare a fost stabilit pentru trimestrul IV din 2010.

Un alt obiectiv are în vedere realizarea de locuinţe sociale în Valea Rece, valoarea investiţiei fiind de 6,8 milioane lei. Proiectul a fost elaborat, iar documentaţia era pregătită, la finele lunii august, pentru licitarea execuţiei. Proiectantul este societatea Nice Prodimpex SRL, din Târgu Mureş, iar pentru plata proiectului a fost alocată suma de 200.000 lei.

Realizarea unui bloc de locuinţe sociale în cartierul Rovinari pentru persoanele evacuate din locuinţele retrocedate are o valoarea investiţională de 4,88 milioane lei, din care 250.000 lei sunt pentru elaborarea proiectului. Antreprenorul este societatea Lasprom SRL, iar termenul de finalizare este trimestrul III din 2010.

Investiţia pentru amenajări, execuţie şi branşamente la patru blocuri ANL în cartierul Belvedere se ridică la 1,31 milioane lei. Termenul de finalizare este trimestrul IV din 2010.

Au fost depuse proiecte de 94,5 milioane lei pentru fonduri europene nerambursabile

Primăria Târgu Mureş a depus trei proiecte la ADR-Centru în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Principalul proiect vizează modernizarea străzilor din municipiu şi are valoarea de 62,34 milioane lei, din care grantul este de 49,45 milioane lei. Acesta a fost depus pe Axa prioritară 2 "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", Domeniul major de intervenţie 2.1 - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/modernizarea şoselelor de centură". Proiectul este aprobat şi acceptat pentru semnarea contractului de finanţare.

Al doilea proiect depus are ca obiectiv revitalizarea complexului "Cetatea Medievală Târgu Mureş", cu o valoare totală de 28,61 milioane lei, din care grantul este de 22,58 milioane lei. Acest proiect a fost depus pe Axa prioritară 5 - "Dezvoltarea şi promovarea turismului", Domeniul major de intervenţie 5.1 - "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe". Proiectul este aprobat şi se afla, la finele lunii august, în etapa precontractuală de evaluare a Proiectului Tehnic.

Un al treilea proiect vizează modernizarea Căminului pentru persoane vârstnice, cu o valoare totală de 3,5 milioane lei, din care grantul este de 2,76 milioane lei. Proiectul a fost depus pe Axa prioritară 3 - "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", Domeniul major de intervenţie 3.2 "Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale".

Documentaţia a fost finalizată şi depusă la ADR Centru, în vederea evaluării. La mijlocul lunii august proiectul trecuse de evaluarea conformităţii administrative şi se afla în etapa de evaluare a eligibilităţii.

Patru proiecte în pregătire pentru a fi depuse la ADR-Centru

Primăria Municipiului Târgu Mureş avea la mijlocul lunii august un număr de patru proiecte în curs de pregătire pentru a fi depuse la ADR-Centru în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Primul proiect are valoarea de circa 44,5 milioane euro şi urmăreşte prelungirea Căii Sighişoarei în vederea realizării legăturii cu DN13 şi DN15, reprezentând o distanţă totală de 6 km. Acest proiect va fi depus pe Axa prioritară 2 - "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", Domeniul major de intervenţie 2.1 - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia / modernizarea şoselelor de centură". La mijlocul lunii august studiul de fezabilitate era în pregătire pentru a fi supus spre aprobare Consiliului Local.

Al doilea este un proiect integrat de dezvoltare urbană, având o valoare de 75 milioane lei, din care grantul este de 60 milioane lei. Proiectul va fi depus pe Axa prioritară 1- "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană. La mijlocul lunii august documentaţia tehnică se afla în curs de pregătire şi era estimat să fie depus la ADR-Centru în luna septembrie.

Al treilea proiect vizează reamenajarea spaţiilor publice de agrement "Platoul Corneşti". Valoarea totală a proiectului este de 18,57 milioane lei, din care grantul este de 18,2 milioane lei. Acesta va fi depus pe Axa prioritară 5 - "Dezvoltarea şi promovarea turismului"

Domeniul major de intervenţie 5.2 - "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice". Documentaţia tehnică se afla în aceeaşi perioadă în curs de pregătire cu finanţare parţială prin programul de finanţare "Asistenţă tehnică pentru sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale în pregătirea tehnică a proiectelor de investiţii publice prin POR 2007-2013".

Un alt proiect are în vedere reabilitarea şi modernizarea infrastructurii educaţionale pentru trei unităţi preuniversitare şi are o valoare totală de 5,51 milioane lei, din care grantul este de 5,4 milioane lei. Proiectul urmează să fie depus pe Axa prioritară 3 -"Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", Domeniul major de intervenţie 3.4 - " Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă". În aceeaşi perioadă, documentaţia tehnică se afla în curs de pregătire, iar termenul estimativ de depunere la ADR- Centru era luna septembrie 2009.

Consiliul Judeţean Sibiu - Buget de investiţii în creştere cu 66%

Consiliul Judeţean Sibiu are în acest an un buget total de investiţii de 10,97 milioane lei, mai mare cu aproape 66%, faţă de anul trecut.

Pe primele şase luni, veniturile proprii ale Consiliului Judeţean au crescut cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, reprezentând totuşi o valoare sub aşteptări, ne-a declarat domnul Constantin Şovăială, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Consiliul Judeţean a contractat, în anii 2006-2008, credite pentru investiţii în valoare de 98,81 milioane lei pentru modernizarea Aeroportului Sibiu, extinderea şi modernizarea Bibliotecii Astra Sibiu, respectiv pentru restaurarea, amenajarea şi extinderea Teatrului Gong.

Sunt în execuţie lucrări la imobilul Consiliului Judeţean şi poduri

Principalul obiectiv investiţional, ca valoare, aflat în execuţie la începutul lunii august era construirea unei săli de conferinţe şi spaţii anexe pentru Consiliul Judeţean, cu o valoare totală de 5,21 milioane lei, având drept antreprenor societatea "Sinecon" SRL, din Sibiu, termenul de finalizare fiind stabilit pentru trimestrul IV din 2010.

Al doilea obiectiv aflat în execuţie era construirea bazei Salvamont Bâlea Lac, cu o valoare totală de 1,75 milioane lei. Antreprenorul este societatea "Jurconstruct" SRL, din Sibiu, iar termenul de finalizare a fost stabilit pentru aprilie 2010.

Al treilea obiectiv constă în construirea unui pod pe DJ 106E-Orlat, cu o valoare totală de 1,42 milioane lei. Antreprenorul este societatea Concefa SA, din Sibiu, iar termenul de finalizare este noiembrie 2009.

Alte obiective importante se referă la construirea unui alt pod pe DJ141A-Şalcău şi la elaborarea unor studii, expertize şi proiecte pentru drumuri şi poduri. Primul proiect are o valoare de 1,3 milioane lei şi urmează să fie finalizat în noiembrie 2009. Antreprenorul este societatea "Drumuri şi Poduri" SA, din Sibiu. Al doilea proiect are o valoare totală de 1,14 milioane lei, iar termenul de finalizare este decembrie 2009. Antreprenorul este societatea "Incertrans" SA, din Bucureşti.

Proiectele iniţiate anul acesta vizează modernizarea drumurilor judeţene

Cel mai important obiectiv investiţional, ca valoare, iniţiat în acest an se referă la modernizarea DJ Sibiu-Agnita, cu o valoare totală de 59 milioane lei, aflat în faza de licitaţie la începutul lunii august. Al doilea obiectiv se referă la modernizarea DJ Jina-Şugag, cu o valoare totală de 21,21 milioane lei, de asemenea aflat în faza de licitaţie în aceeaşi perioadă. Ambele proiecte sunt finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR). Un alt proiect finanţat prin fonduri europene prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European-Componenta Patrimoniului Cultural European, se află în derulare şi se referă la conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural din Muzeul Astra-Dumbrava Sibiului. Valoarea totală este de 3,23 milioane euro.

Proiecte pentru drumurile judeţene pe fondurile POR

Proiectele prioritare avute în vedere pentru obţinerea de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, dar pentru care până la începutul lunii august erau semnate contractele de finanţare, se referă la modernizarea unor drumuri judeţene. Astfel, pentru DJ Cristian-Jina, valoarea totală este de 118 milioane lei, aflat în etapa de evaluare tehnico-economică. Pentru DJ Sadu-Sădurel, valoarea totală este de 56 milioane lei şi se afla în etapa de evaluare a documentaţiei tehnice. Al treilea are în vedere DJ Slimnic - Ocna Sibiului -intersecţie DN1, cu o valoare totală de 40,46 milioane lei, aflat în etapa de evaluare tehnico-economică.

De asemenea, pentru DJ Dârlos-Hoghilad, suma totală prevăzută este de 32,8 milioane lei, iar proiectul se afla tot în etapa de evaluare tehnico- economică.

Primăria Sibiu - Aproape 40% din bugetul pe 2009 merge spre investiţii

Primăria Municipiului Sibiu a alocat pentru investiţii în acest an o sumă totală de 165,5 milioane lei. În pofida contextului economic actual, suma alocată pentru investiţii reprezintă aproape 40% din bugetul Sibiului pentru anul 2009. Ca rezultat indirect al creşterii economice înregistrate în Sibiu, bugetul local al Sibiului a crescut de 19 ori în perioada 2000 - 2009. Dacă în 2000 veniturile la bugetul local erau de 22,7 milioane lei, în 2008 suma a crescut la 388 de milioane de lei iar în 2009, în ciuda contextului de criză, bugetul Sibiului a ajuns la suma de aproape 438 de milioane de lei.

Având în vedere faptul că nivelul de impozite şi taxe nu a crescut în Sibiu în ultimii trei ani, creşterea bugetului local se datorează creşterii bazei de impozitare, adică creşterii numărului de contribuabili. Această tendinţă ascendentă indică, de asemenea, faptul că domeniul construcţiilor în Sibiu a înregistrat o dezvoltare importantă în intervalul 2006-2008.

În ceea ce priveşte nivelul încasărilor din taxe şi impozite, "Sibiul se situează la un nivel destul de bun. Încasările sunt comparabile cu anul trecut, înregistrându-se chiar o uşoară creştere", relatează doamna Mirela Gligore, şeful Serviciului de Presă şi Comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu.

Principalele obiective în curs de execuţie vizează infrastructura rutieră

Până la mijlocul lunii august, cel mai important obiectiv investiţional aflat în execuţie viza un pachet de 19 străzi din zona Piaţa Cluj-Lazaret-Gara Mică-Ţiglari-Turnişor II. Valoarea totală a proiectului este de 18,11 milioane lei, cu TVA inclus, lucrare contractată de SC Comtram SA. Lucrările trebuie să fie finalizate până la 20 ianuarie 2010. Al doilea proiect ca valoare totală, de 7,3 milioane lei, prevede reabilitarea reţelei de apă şi canal şi a carosabilului de pe strada Rusciorului. Antreprenorii sunt "Energie Termică" şi "Geiger Transilvania" SRL, iar termenul de finalizare este 10 martie 2010.

Reabilitarea Străzii Nicolae Iorga presupune cheltuieli de 6,77 milioane lei, pentru apă şi canal şi iluminat public. Antreprenorul este "Geiger Transilvania" SRL, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2009.

Fonduri de 12 milioane lei pentru studii de fezabilitate

Anul acesta municipalitatea sibiană s-a concentrat pe continuarea investiţiilor începute în anii precedenţi şi finalizarea acestora. De asemenea, în 2009 vor fi contractate lucrările în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru peste 45 de străzi din cartierele sibiene care vor intra în reabilitare. Pentru contractarea studiilor de fezabilitate municipalitatea a alocat în lista de investiţii suma totală de peste 12 milioane de lei. Până la mijlocul lunii august au fost contractate studiile de fezabilitate pentru 26 de străzi, suma totală a ofertelor fiind de peste 85.000 de euro, precizează sursa citată.

Peste 13,6 milioane de euro pentru principalul proiect de extindere a reţelei de apă

În 2008 au început lucrările prevăzute în contractul de "Extindere şi reabilitare a reţelei de canalizare, contorizare şi monitorizare a reţelei de distribuţie a apei" care are ca scop extinderea reţelei în zonele fără canalizare (peste 20 kilometri), înlocuirea în cartierele Turnişor şi Guşteriţa din Sibiu a unor canale exis-tente subdimensionate, construirea de canale pluviale noi, contorizarea şi modernizarea staţiilor de hidrofor, monitorizarea reţelei de distribuţie a apei, incluzând instalarea de senzori de presiune şi crearea unui dispecerat general pentru sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare. Contractul mai sus menţionat reprezintă una dintre componentele proiectului de modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare din Sibiu - cofinanţat în proporţie de 68% de Uniunea Europeană prin fonduri nerambursabile ISPA, res-tul finanţării fiind asigurat printr-un împrumut acordat S.C. Apă Canal S.A. Sibiu de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi garantat de Primăria municipiului Sibiu, precum şi prin contribuţie directă a S.C. Apă Canal S.A. Valoarea totală a acestora este de 13,66 milioane euro, din care 90,96% reprezintă contribuţia ISPA şi 9,04% contribuţia S.C. Apă Canal S.A. În afară de aceste lucrări, care sunt aproape de finalizare, Primăria suportă costurile pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare şi pe alte străzi, subliniază doamna Gligore.

Două proiecte prin ANL în 2009

Primăria Sibiu a susţinut anul acesta două proiecte în vederea obţinerii unei finanţări prin ANL. Este vorba de blocuri pentru medici rezidenţi şi alte patru blocuri în cartierul Reşiţa II. În cazul blocurilor pentru medicii rezidenţi, ANL a organizat, în august, licitaţia pentru contractul de executare a lucrărilor iar pentru cele patru blocuri din Reşiţa II încă se aşteapta la mijlocul lunii august obţinerea finanţării. Municipalitatea urma să organizeze în septembrie o licitaţie pentru proiectarea a încă patru blocuri în Reşiţa II. Construirea acestor blocuri va fi suportată de Primăria Sibiu, care a contractat în acest scop creditul de la BRD în valoare de 10,5 milioane lei, declară sursa citată.

Consilierii locali clujeni au aprobat, la începutul lunii iulie, rectificarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2009, de la 932,85 milioane lei la 943,77 milioane lei. Consilierii au mai aprobat utilizarea fondului de rulment, în sumă de 28,95 milioane lei, pe următoarele capitole de cheltuieli de investiţii: cultură, recreere (705.000 lei); locuinţe, servicii şi dezvoltare publică (2 milioane lei); transporturi (26,24 milioane lei).

Primăria Cluj-Napoca a depus, la jumătatea lunii august, cererea de finanţare pentru un proiect în asociere cu Regia Autonomă de Termoficare, pentru modernizarea a 14 centrale termice din oraş. Bugetul proiectului este de 6,45 milioane lei, din care 3,87 milioane lei este suma solicitată în baza programului guvernamental "Casa Verde" şi 2,58 milioane lei va fi acoperită prin cofinanţarea asigurată de primărie, sumă ce reprezintă 40% din valoarea totală a proiectului.

"Procentul de 40% contribuţie proprie la proiect ne oferă un avantaj la evaluarea proiectului, întrucât, cu cât contribuţia proprie este mai mare, cu atât sunt şanse mai mari să primim finanţarea. Oricum municipiile cu peste 100.000 de locuitori au un plafon maxim de 4 milioane lei pe oraş", a declarat primarul Sorin Apostu.

Proiectul va consta în montarea de panouri solare pe cele 14 centrale termice pentru a înlocui parţial încălzirea cu gaz. Aportul de apă caldă obţinut cu aceste panouri va reprezenta 10% din necesarul pentru cele 14 centrale. Indicatorii tehnico-economici şi cofinanţarea au fost aprobate deja de consilierii locali în şedinţa din august.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional