Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Consiliul Judeţean Arad: Buget de investiţii de 33 milioane de lei

F.A. Investiţii /

Consiliul Judeţean Arad are disponibil pentru anul 2010 un buget de investiţii în valoare totală de aproximativ 33,1 milioane de lei, din care în jur de 7 milioane de lei sunt sume încasate de la Uniunea Europeană pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă în anul 2009 şi neutilizate până la finele anului, cuprinse în lista de investiţii pe anul 2010. Diferenţa în sumă de 26,1 milioane de lei a fost alocată investiţiilor din anul 2010 având ca sursă de finanţare fondul de rulment al Consiliului Judeţean, ne-a precizat domnul Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Potrivit domnului Ioţcu, bugetul de investiţii din anul 2010 (fără fondurile europene), în sumă de 26,1 milioane lei, este mai mic faţă de investiţiile realizate în anul 2009, care sunt de aproximativ 30 milioane de lei. Situaţia este similară şi în cazul veniturilor proprii încasate, care au scăzut în trimestrul I la suma de 19,8 milioane de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, când erau de aproape 20,2 milioane de lei.

Cea mai importantă investiţie din acest an vizează reabilitarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă Arad. Valoarea totală a investiţiei este de aproape 20,8 milioane de lei. De asemenea, la Serviciul Administraţie Drumuri Poduri, valoarea totală a lucrărilor noi este anul acesta de aproape 12 milioa-ne de lei, din care construcţii+montaj de 11,3 milioane de lei. Cea mai importantă investiţie se referă la modernizarea DJ 709J Sânmartin-Grăniceri. Valoarea totală a acestui proiect este de aproape 4 milioane de lei. Pentru modernizarea DJ 792B Moneasa-limita judeţului Bihor, este prevăzută suma de 2,8 milioane de lei. De asemenea, pentru modernizarea DJ 709 Gurba-Cernei - valoarea totală este de 2,5 milioane de lei, iar pentru DJ 709C Arad-Variaşu Mic, ajunge la aproape 1,4 milioane de lei.

Sunt în curs lucrările la reţeaua de drumuri judeţene

La nivelul Consiliului Judeţean Arad, valoarea totală a investiţiilor aflate în continuare este de peste 212 milioane de lei, din care construcţii+montaj de 198 milioane de lei, potrivit preşedintelui CJ Arad.

Cele mai multe proiecte se axează pe lucrări la infrastructura rutieră. Astfel, pentru modernizarea tronsonului Juliţa-Madrigeşti, componenta traseului turistic E68 Moneasa, valoarea investiţiei este de 56,3 milioane de lei, din care construcţii+montaj de 50,3 milioane de lei. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2, Domeniul major de intervenţie 2.1 - "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură". Proiectul urmează să fie finalizat în 2011.

Pentru realizarea la Birchiş a unui sediu de gardă la Serviciul profesionist pentru situaţii de urgenţă, valoarea totală este de aproximativ 3 milioane de lei.

Un alt proiect vizează montarea unei instalaţii solare la Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă şi Centrul de Recuperare persoane cu dizabilităţi Petriş, proiect cu o valoare totală de aproape 3,7 milioane de lei.

În paralel, la Serviciul Administraţie Drumuri Poduri, lucrările în continuare totalizează aproape 87,3 milioane de lei. Cel mai important proiect aflat în continuare vizează modernizarea DJ 707 Corbeşti-limită judeţ Hunedoara, cu o valoare totală de aproximativ 70,4 milioa-ne de lei. Pentru modernizarea DJ 709D Şeitin-Nădlac km 16+300 - 23+300, valoarea totală este de aproape 8 milioane de lei.

Serviciul mai are în lucru şi construcţia unui pod în localitatea Bocsig, proiect de aproape 5,4 milioane de lei. În vederea modernizării DJ 682C Vladimirescu-Horia, valoarea totală este de 2,8 milioane de lei.

Sistem integrat de management al deşeurilor în valoare de 144 milioane de lei

Consiliul Judeţean Arad are în derulare cinci proiecte cu finanţate prin fonduri europene post-aderare. Dintre acestea, proiectul cu cea mai mare valoare totală, de peste 144 milioane de lei, vizează realizarea unui sis-tem integrat de management al deşeurilor în judeţul Arad. Din suma totală, valoarea cheltuielilor eligibile este de aproape 120 milioane de lei, din care contribuţia de la Uniunea Europeană şi cea naţională reprezintă aproximativ 109,6 milioane de lei, iar restul constă în contribuţia proprie. Sistemul include realizarea a două staţii de compostare la Arad şi Ineu, construirea a patru staţii de transfer deşeuri la Chisineu-Criş, Ineu, Sebiş şi Bârzava, construirea unei staţii de sortare la Ineu, închiderea a zece depozite neconforme din mediul urban, precum şi închiderea şi reabilitarea spaţiilor de depozitare din mediul rural. Proiectul va fi implementat în intervalul 2010-2013.

Consiliul Judeţean Arad mai are depuse alte 16 proiecte spre finanţare prin fonduri europene post-aderare, care se află în evaluare. Cel mai mare proiect vizează reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Arad, proiect depus pe Programul Operaţional Sectorial Mediu, în valoare totală de 166 milioane de euro, dintre care costuri eligibile de aproximativ 139,6 milioane de euro. Proiectul este depus la Bruxelles spre evaluare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional