Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Cseke Attila: "Guvernul vizează reducerea termenelor privind autorizarea lucrărilor de construire"

S.B. Ştirile Zilei /

Cseke Attila: "Guvernul vizează reducerea termenelor privind autorizarea lucrărilor de construire"

Guvernul a discutat joi, în primă lectură, un proiect de act normativ care vizează reducerea 'semnificativă' a termenelor privind autorizarea lucrărilor de construcţie, a informat, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit Agerpres

Proiectul urmează să fie pus în transparenţă decizională pe site-ul MDLPA.

'În ceea ce priveşte Programul naţional de investiţii 'Anghel Saligny', media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism şi autorizaţia de construire - vorbim de 2.700 de investiţi astfel analizate - este de 507 zile. Asta înseamnă un an şi cinci luni în care o investiţie stă în perioada de avizare şi nu se poate emite autorizaţia de construire şi nu se poate trece la procedura de achiziţie. Din investiţiile analizate, la peste 20% această durată depăşeşte 700 de zile. Adică e o durată de avizare de doi ani', a precizat Cseke Attila.

Pentru investiţiile care se derulează prin Ministerul Dezvoltării, finanţate din PNRR, perioada de la emiterea certificatului de urbanism până la autorizaţia de construire este în medie de 416 zile, a completat el.

'Propunem câteva măsuri pentru a putea accelera investiţiile, nu numai cele publice, ci şi cele private, astfel încât procedura de avizare să nu mai ţină doi ani, un an şi jumătate, un an şi două luni. (...) În primul rând, toate documentaţiile pentru obţinerea avizelor se vor depune de aici încolo simultan. Ceea ce înseamnă că dacă am 30 de instituţii care trebuie să avizeze o investiţie, o documentaţie pentru derularea unei investiţii, atunci pot să le introduc toate deodată la avizare aceste documentaţii', a explicat Cseke Attila.

Conform acestuia, vor exista termene pentru instituţiile avizatoare în care trebuie să analizeze documentaţiile.

'Astăzi este o avizare în cascadă - se începe cu avizarea pentru utilităţi publice, după care se trece la energie electrică, se trece la alte utilităţii, se trece la mediu, la cultură, la ISU şi aşa mai departe. Practica ne arată că în momentul în care ajungi la al cincilea, al şaselea avizator, primul aviz ţi-a expirat. Trebuie să reiei procesul cu primul avizator. De aici încolo, avizarea se face simultan, documentaţiile se depun la toate instituţiile deodată şi aceste instituţii trebuie să analizeze în termen aceste documentaţii', a transmis ministrul.

El a adăugat că instituţiile avizatoare vor avea posibilitatea de a cere completări, clarificări o singură dată.

'Astăzi, în practică, sunt mai multe tururi, dacă vreţi, de completări, de clarificări cerute, fapt care duce la prelungirea perioadei de avizare. (...) Toată lumea trebuie să-şi asume aceste termene, să dea toate completările şi calificările care sunt necesare. În cazul în care perioada de avizare prevăzută pentru instituţiile avizatoare trece şi avizul nu este emis şi nici nu se cer completări în această etapă, se va considera o avizare tacită, ceea ce înseamnă că se va putea merge mai departe, documentaţia va fi considerată ca fiind completă', a indicat Cseke Attila.

Prin noul act normativ se propune ca pentru investiţiile publice să nu se mai perceapă niciun fel de taxe, tarife de avizare.

'Sunt instituţii publice astăzi care percep taxe şi tarife de avizare pentru investiţii publice, este un lucru prin care statul mută banii dintr-un buzunar în altul', a completat el.

Se mai propune ca avizele obţinute în faza de studiu de fezabilitate sau DALI să rămână valabile până la recepţia finală, la terminarea lucrării.

'În ceea ce priveşte avizările pentru procedurile de autorizare a lucrărilor de construire, cum v-am spus, în practică, astăzi, avem un an şi cinci luni la 'Saligny' , un an şi două luni la PNRR, chiar şi doi ani la anumite investiţii. Proiectul propune, în cazul în care nu sunt necesare completări, emiterea tuturor avizelor la maxim 4,5 luni, iar dacă sunt necesare completări şi clarificări atunci termenul maxim este de 6,5 luni, 195 de zile', a declarat ministrul.

El a adus în atenţie şi termenele privind Planurile urbanistice generale şi Planurile urbanistice zonale.

'Astăzi, în practică, durata de avizare a unui PUG pentru o comună mică este de minim 18 luni, deci un an şi jumătate. La localităţi mai mari această durată de avizare este de 3 - 5 ani. Există şi localităţi în care PUG-urile au fost avizate în 11 ani. (...) Propunerea noastră din proiectul de act normativ cu toate aceste termene precise şi cu avizare tacită în cazul în care nu se emit în termen, niciun fel de clarificări, este de 6,5 luni. (...) În privinţa PUZ-urilor, unde durata avizării în acest moment este între un an jumătate şi doi, noi propunem pe baza proiectului de act normativ termenul maxim legal, în cazul în care nu sunt observaţii, nu se cer clarificări, va fi de 5 luni, iar în cazul în care se parcurge şi procedura clarificării, completării, atunci termenul final va fi de 7,5 luni', a declarat Cseke Attila.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional