Anul 2022 a fost unul tumultuos, însă acum este momentul să ne uităm spre 2023 şi să vedem care sunt principalele tendinţe ce vor modela sectoarele construcţiilor comerciale, industriale şi rezidenţiale. Deloc surprinzător, energia este tema principală.
Penuria de energie care a apărut în Europa, dar nu numai, urmare a cererii tot mai crescute după criza Covid, a fost accentuată de războiul din Ucraina. Această stare de fapt a provocat o reducere fără precedent a ofertei, având drept consecinţe eforturile continue ale Uniunii Europene şi cele naţionale pentru a stimula securitatea energetică. Pieţele s-au repoziţionat, iar principalii actori şi-au restabilit poziţiile în acord cu noile arii de interes.
Reducerea emisiilor de carbon rămâne o prioritate la fel de presantă, reuniunea COP27 a Naţiunilor Unite din noiembrie oferind un memento urgent - dacă el mai era necesar - că, deşi securitatea energetică este importantă, necesitatea de a atenua schimbările climatice este o prioritate. Sectorul construcţiilor din Europa are multe de luat în considerare, deoarece răspunde cerinţelor din 2023.
Iată care sunt principalele trenduri ce vor influenţa segmentul construcţiilor în 2023, aşa cum au fost ele identificate de specialiştii Eaton:
Management îmbunătăţit al energiei
Guvernele fac tot posibilul pentru a reduce cererea de energie. Grupul de reflecţie independent de la Bruegel, a pregătit un rezumat pentru fiecare ţară cu o gamă de măsuri adoptate, care arată diversitatea abordării: răspunsurile politicii fiscale naţionale la criza energetică. Pentru proprietarii de clădiri de pretutindeni, scopul comun este nevoia de a gestiona energia cu grijă şi diferit.
Utilizarea strategică a sistemelor de stocare a energiei va fi o opţiune favorizată de mulţi. Cu beneficiul stocării energiei, compania sau dezvoltatorul de locuinţe poate înmagazina energie în afara intervalelor de vârf, plus cea pe care o generează din surse regenerabile, pentru a o folosi cum şi când doresc.
Această schimbare a modelelor de utilizare a energiei, care era deja în curs de dezvoltare, a fost accelerată de criza energetică şi de preţurile asociate ridicate. Pe parcursul anului 2023, este de aşteptat o cerere crescută pentru sistemele de stocare a energiei.
Termenele limită de reglementare
Acţiunile de reducere a consumului de energie sunt determinate de termenele limită de reglementare, iar eforturile de a respecta aceste termene se vor intensifica în 2023. Ţările UE au fost însărcinate cu implementarea pachetului legislativ Fit-for-55, menit să conducă economii întregi către o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, iar unele cerinţe au fost revizuite în creştere în 2022 pentru a sprijini iniţiativa REPowerEU.
REPowerEU va accelera progresul Europei către securitatea energetică prin niveluri sporite de generare distribuită de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor face din 2023 un an crucial, deoarece proprietarii de clădiri vor trebui să descopere cum să reducă atât consumul de energie, cât şi emisiile.
Vehicule electrice şi surse regenerabile
Proprietarii de clădiri sunt uneori surprinşi când se discută despre încărcarea vehiculelor electrice şi sursele regenerabile în aceeaşi conversaţie. Nu este imediat evident pentru ei modul în care infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice poate creşte eficienţa energetică a unei clădiri - dar exact asta se poate întâmpla datorită cuplării sectoarelor care implică legarea mai strânsă a producţiei de energie cu consumul de energie şi utilizarea eficientă a energiei regenerabile.
Acest tip de abordare pe care Eaton l-a denumit "Clădiri de tip reţea", pentru proprietatea comercială şi industrială, sau "Casele tip reţea", pentru proprietatea rezidenţială, transformă o clădire într-un hub energetic, iar în momentul de faţă este accesibil pe scară largă.
Aşteptaţi-vă să vedeţi mai mulţi proprietari de clădiri care adoptă acest trend în 2023, pe măsură ce datele de eliminare treptată a vehiculelor pe benzină şi diesel se apropie. Reţelele naţionale vor deveni tot mai accesate, pentru a permite şi încărcarea bidirecţională, deoarece proprietarii staţiilor de încărcare a vehiculelor electrice au observat cum ar putea câştiga vânzând energie la reţea. Acest lucru se întâmplă deja şi câştigă popularitate în Norvegia.
Renovare şi modernizare
Accentul pe renovare va fi o caracteristică a anului 2023, deoarece proprietarii de clădiri şi proprietarii de case încearcă să reducă impactul preţurilor ridicate la energie prin modernizarea izolaţiei şi a activelor precum panourile solare. Un stimulent suplimentar pentru modernizare va veni sub forma unor reglementări naţionale care vor decurge din iniţiative guvernamentale, cum ar fi Directiva revizuită a UE privind performanţa energetică a clădirilor (EPBD).
Printre altele, EPBD doreşte ca ţările să impună încărcarea vehiculelor electrice atât în clădirile noi, cât şi în cele renovate, pentru a accelera trecerea la electromobilitate. Majoritatea ţărilor, din interiorul şi din afara UE, trebuie să introducă reglementări similare dacă nu le au deja.
Renovarea are un rol vital de jucat în tranziţia energetică, deoarece aproximativ 35% din clădirile UE au mai mult de 50 de ani vechime, aproape 75% din stocul de clădiri este considerat ineficient energetic şi doar în jur de 1% din fondul de clădiri este renovat în fiecare an. Alte ţări europene se confruntă cu probleme similare.
Combaterea deficitului de competenţe
În Europa lipsesc abilităţi de specialitate în domeniul electricităţii, aşa că pregătirea forţei de muncă pentru a instala infrastructura necesară pentru tranziţia energetică este o prioritate peste tot. Naţiunile Europei vor trebui să se străduiască mai mult în 2023 pentru a se asigura că sectoarele clădirilor comerciale, industriale şi rezidenţiale beneficiază de forţă de muncă calificată.