Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Egger Building Products: Constructiile din lemn - eficiente si sustenabile

Advertorial Companii /

Egger Building Products: Constructiile din lemn - eficiente si sustenabile

ADVERTORIAL

Dezvoltarea industriala acelerata de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, coroborata cu cresterea demografica fara precedent din ultimii 70 de ani, cand populatia planetei s-a triplat (de la 2.3 miliarde in 1945 la 6.4 miliarde in 2005), au creat o presiune constanta asupra resurselor planetei, care, neexploatate sustenabil, au inceput sa se reduca drastic.

Din necesitatea protejarii acestor resurse pentru generatiile viitoare, unele state au trecut la masuri severe de rationalizare a extractiei de zacaminte, iar cele puternic industrializate s-au orientat catre sursele de energie alternativa, regenerabila (hidro, eoliana, solara) pentru sustinerea propriilor economii, investind masiv in identificarea si dezvoltarea de tehnologii non-poluante. In aceasta etapa de profunde schimbari in plan economic, tehnologic si social, dar din pacate si cu impact negativ inevitabil asupra modificarilor climaterice ce au la baza asa-numitul fenomen de "incalzire globala" (rezultat al cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera din atmosfera), a gandi, produce si construi sustenabil a devenit un deziderat pentru aproape toate guvernele, industriile si companiile.

Protectia mediului si durabilitate prin constructii ecologice

La nivel de individ, aceste preocupari se traduc prin nevoia omului de a trai intr-un mediu curat si sanatos, sau altfel spus prin preocuparea fiecaruia de a-si crea propriul habitat - un spatiu in care sa muncim, locuim si sa petrecem timpul liber intr-un mod care sa ne ofere siguranta, confort si satisfactii personale. Asa se explica de ce individul din societatea moderna pune din ce in ce mai mult accent pe calitatea vietii, pornind de la amenajarea ambientala a propriei locuinte si pana la aderarea la diverse forme de implicare sociala pe zona de voluntariat ecologic. in contextul necesitatii de reintoarcere la natura, dorinta utilizarii de materiale naturale (precum lemnul si piatra) in constructia de case este, pe cat de normala, pe atat de evidenta. Asa se face ca in tari precum Germania, Austria, Elvetia sau Franta, conceptul de casa pe structura de lemn nu se mai limiteaza doar la ideea de pensiuni sau locuinte de vacanta in zonele extra-urbane, ci a devenit o optiune cat se poate de concreta si in cazul locuintelor unifamiliale, indiferent daca acestea sunt sau urmeaza a fi construite la oras sau la tara.

Avantajele constructiilor din lemn

Dar care ar fi argumentele in favoarea constructiilor din lemn?

In primul rand, lemnul este un material natural, cald si placut atat vizual, cat si la atingere. Apoi, ca material de constructie, el prezinta o elasticitate si o rezistenta la incovoiere comparabile cu otelul, ceea ce il recomanda ca pe un material excelent in construirea de imobile in zonele seismice, unde, pe langa preluarea incarcarilor statice (din greutate proprie, zapada, mobilier, etc), trebuie asigurata si disiparea eficienta a sarcinilor dinamice, orizontale (din cutremur sau vant).

Nici comportamentul la foc nu trebuie neglijat, iar aici trebuie spus ca, spre deosebire de metal, lemnul are capacitatea remarcabila de a-si pastra intacta cea mai mare parte a rezistentei sectionale initiale, in pofida carbonizarii superficiale a stratului de suprafata. Si lista avantajelor nu se opreste aici: constructiile din lemn sunt mai usoare decat cele din beton si zidarie (cantarind aprox. 1 tona pe m2 de planseu), ceea ce implica dimensionarea mai eficienta a fundatiilor caselor. Practic, acestea pot fi reduse, necesitand deci un volum mai mic de excavatie, beton si armatura. Apoi, grosimea redusa a peretilor exteriori tip sandwich (multistrat) a caselor pe structura de lemn comparativ cu grosimea acelorasi pereti construiti in sistem traditional (zidarie + tencuiala), genereaza un aport de suprafata utila interioara a casei, castig ce se poate cuantifica de exemplu prin beneficiul unei bai suplimentare castigate pe nivel !

Mai mult, lemnul este un material ce poate fi aprovizionat, transportat, depozitat si prelucrat usor pe santier, cu scule uzuale de mana. Chertarea, raschetarea, taierea la dimensiuni - operatiuni care pentru metal sunt mai dificile, iar ptr. beton sau zidarie practic imposibile - , pentru lemn sunt extrem de usor de realizat.

Constructii rapide si la costuri reduse

De asemenea, nu trebuie omisa nici rapiditatea de executie: daca o casa din zidarie se construieste in 6-9 luni si presupune in general prezenta unei echipe mai numeroase de structuristi pe santier (fierari betonisti, dulgheri, zidari), o casa din lemn se poate realiza "la cheie" in 3-4 luni, prezenta zidarilor nemaifiind necesara, iar cea a fierar betonistilor limitandu-se strict la etapa turnarii fundatilor si a placii radier. Mai mult chiar: daca se ia in calcul varianta executiei unei case din elemente prefabricate (pereti exteriori / interiori, plansee, acoperis), timpul de executie total necesar finalizarii constructiei "la gata" se poate reduce la 1,5-2 luni. in mod evident, de aici pot rezulta o serie de alte avantaje conexe, de asemenea importante: mutarea mai rapida a viitorului beneficiar in propria locuinta si economisirea unor eventuale costuri de inchiriere a unei locuinte temporare, scurtarea timpului alocat aprovizionarii cu materiale, diminuarea stresului legat de coordonarea santierului, eliminarea costurilor aferente inchirierii de echipamente speciale (cofraje metalice, pompe de beton, etc), scurtarea expunerii constructiei si a materialelor din santier la intemperii, furt si deteriorare. Dar poate mai important decat toate beneficiile enumerate mai sus, trebuie reamintit ca lemnul este una din putinele resurse regenerabile ale planetei, o resursa care insa trebuie protejata si exploatata sustenabil. Ca o confirmare a faptului ca EGGER intelege perfect acest lucru este grija pe care o purtam respectarii principiilor silviculturii exemplare si modul in care ne derulam procesele operationale in fiecare din fabricile grupului.

EGGER ofera solutii de calitate pentru toate etapele unei constructii: pentru pardoseala, pereti, tavan si acoperis. Informatii aditionale despre EGGER OSB 3 sunt disponibile pe www.egger.com la

sectiunea produse pentru constructii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional