Bugetul total al REGIO, de aproximativ 4,4 miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, va fi folosit pentru sprijinirea dezvoltării echilibrate şi durabile a regiunilor ţării noastre. 84% din buget reprezintă finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul provine din fonduri româneşti publice (14%) şi private (2%). Pentru Regiunea Sud Muntenia sunt alocate aproximativ 630 milioane de euro pentru întreaga perioadă de programare, respectiv 2007-2013.
Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia ne-a explicat că, spre deosebire de restul Programelor Operaţionale (PO), care urmăresc atingerea unor obiective la nivel naţional, pentru a reduce disparităţile existente între România şi celelalte state membre, REGIO (Programul Operaţional Regional - POR 2007-2013) urmăreşte reducerea disparităţilor de dezvoltare între cele opt regiuni ale României. Astfel, REGIO acordă prioritate regiunilor rămase în urmă şi zonelor mai puţin dezvoltate din cadrul regiunilor mai prospere. În acelaşi timp, o atenţie deosebită va fi acordată sprijinirii dezvoltării durabile a oraşelor - potenţiali poli de creştere, care pot contribui la o dezvoltare policentrică a teritoriului României.
Conducerea ADR Sud Muntenia estimează că, până la sfârşitul acestui an, să fie contractată suma de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentând 80% din fondurile alocate din REGIO pentru anul 2007.
42 de proiecte în diferite stadii de evaluare
Oficialii ADR Sud Muntenia ne-au spus că, până la data de 15 octombrie 2008, au fost depuse 75 de proiecte prin care se solicită finanţare nerambursabilă prin POR. Din cele 75 de proiecte depuse, 32 au fost respinse şi un proiect a fost retras de către aplicant.
Pe Axa Prioritară 2 "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", cu un buget de 124,76 milioane de euro, au fost depuse 18 proiecte pe domeniul major de intervenţie (DMI) 2.1 Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură. Două dintre proiecte au fost respinse.
Potrivit datelor furnizate de ADR Sud Muntenia, până la finele lunii octombrie, din cele 16 proiecte rămase, 13 erau în curs de evaluare şi au un buget total de 662.623.722 de lei. Din această sumă, 537.991.546 de lei reprezintă valoarea nerambursabilă solicitată de către potenţialii beneficiari. Două proiecte erau în curs de precontractare şi s-a semnat contractul de finanţare pentru un proiect în valoare totală de 36.462.900 de lei.
Pe Axa prioritară 3, care are un buget de buget 93,56 milioane de euro, nu a fost depus niciun proiect. Pe Axa prioritară 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local (buget de 113,22 milioane de euro), sunt proiecte depuse pe DMI 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor. Până la data de 16 iunie, au fost înregistrate 54 de cereri de finanţare de către solicitanţii din regiunea Sud Muntenia în valoare totală de 67.479.028 de lei. Au fost respinse 28 de proiecte în urma verificării conformităţii administrative şi eligibilităţii, iar pentru 26 proiecte se aştepta, la finele lunii octombrie, avizul AM POR privind finalizarea etapei de evaluare tehnică şi financiară.
Pe Axa prioritară 5 - Dezvoltarea şi promovarea turismului (buget de 101,86 milioane de euro), DMI 5.2. Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si creşterea calităţii serviciilor turistice, au fost depuse două proiecte, care au şi fost respinse . Pe DMI 5.3 Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, alocarea financiară este distribuită la nivel naţional iar organismul intermediar ce se ocupă de acest domeniu este Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.
Contract semnat pentru modernizarea unui drum judeţean
Contractul de finanţare semnat la nivelul Regiunii Sud Muntenia vizează "Ranforsarea şi modernizarea drumului judeţean DJ201B, pe traseul Ciochina - Orezu - Raşi". Proiectul apaţine Consiliului Judeţean Ialomiţa şi are o valoare totală de 36.462.900 de lei. Celelalte două proiecte aflate în curs de precontractare la finele lunii octombrie sunt "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de drumuri în staţiunea balneară Amara" (17.640.143 de lei) şi "Modernizarea şi reabilitarea drumului de centură al municipiului Târgovişte" (88.789.047 de lei).
14 proiecte în derulare prin PHARE 2004 CES
Conducerea ADR Sud Muntenia ne-a declarat că, la finele lunii octombrie, mai avea în derulare 14 proiecte prin programul PHARE 2004 CES. Zece dintre acestea sunt pe schema de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor. Valoarea totală a investiţiilor este de 6,9 milioane de euro, din care grantul reprezintă 6,2 milioane de euro. Ate trei proiecte sunt prin programul TVET şi au o valoare totală preconizată a grantului de 14,8 milioane de euro. Proiectele vizează reabilitarea atelierelor şi laboratoarelor a unui total de 54 de unităţi şcolare. Un proiect presupune reabilitarea drumului de legătură rutieră între oraşul Videle şi DN61 Milcovăţu, prin modernizarea DJ601D. Investiţia este derulată prin componenta PHARE 2004 CES - Infrastructură locală şi regională şi valorează, în total, 6,2 milioane de euro. Valoarea grantului este de 5,5 milioane de euro.
33 de investiţii finanţate prin PHARE 2005 CES
În regiunea Sud Muntenia, mai erau în execuţie, la finele lunii octombrie, 33 de investiţii finanţate prin PHARE 2005 CES. Cinci proiecte sunt pe programul de Măsuri împotriva dezastrelor provocate de inundaţii. Valoarea totală a investiţiilor este de 9,5 milioane de euro, din care 8,7 milioane de euro reprezintă grantul PHARE.
12 proiecte sunt derulate prin Schema de granturi pentru sectorul public pentru pregătirea de proiecte în domeniul protecţiei mediului. Valoarea totală a contractelor este de circa 388.000 de euro. Alte opt contracte sunt finanţate prin Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu. Valoarea totală a investiţiilor este de 8,4 milioane de euro, din care 6,8 milioane de euro este valoarea grantului.
Pe componenta infrastructură locală şi regională a PHARE 2005 CES, erau în curs de execuţie, la finele lunii octombrie, şase proiecte. Potrivit datelor furnizate de ADR Sud Muntenia, este vorba despre reabilitarea zonei industriale Priboiu - Brăneşti (14,3 milioane de euro, din care grant de 6,6 milioane de euro), reabilitarea infrastructurii de turism în Slănic Prahova (3,1 milioane de euro, din care grant de 2,8 milioane de euro) şi reintroducerea în circuitul turistic a cetăţii de scaun Târgovişte lot I (3,4 milioane de euro, din care grant de 2,8 milioane de euro).
La acestea se adaugă lotul II al proiectului de reintroducere în circuitul turistic al cetăţii de scaun Târgovişte (4,2 milioane de euro), reabilitarea infrastructurii de transport între autostrada A1 - DN7 - DJ 702 Topoloveni judeţul Argeş (5,4 milioane de euro) şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport regional pe traseul Pucioasa - Valea Lungă - Iedera - Moreni - I.L.Caragiale, prin reabilitarea şi modernizarea DJ710 şi DJ710A (9,2 milioane de euro).