Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Fonduri europene: Fiţi pregătiţi...

F.A. Finanţare /

Bogdan Zaval, manager de proiect la firma de consultanţă "Euroexpert" Bucureşti

Oportunităţile de finanţare nerambursabilă pentru investiţii trec pe lângă noi şi asta se datorea­ză în egală măsură şi beneficiarilor şi autorităţilor. Este adevărat că nu există suficientă transparenţă din partea autorităţilor privind programele de finanţare şi procedurile de accesare, dar trebuie să recunoaştem că nici beneficiarii nu acordă atenţia cuvenită întocmirii documentelor.

Mulţi dintre beneficiari nu au actele societăţii în regulă şi nici situaţiile financiare la zi. Dorinţa accesării unui program de finanţare contribuie şi la intrarea în legalitate a solicitantului.

O parte din munca consultanţilor pentru accesarea finanţărilor, contractaţi de potenţialii beneficiari, se concentrează pe îndeplinirea criteriilor de eligibilitate administrativă şi conformitatea documentelor cu legislaţia în vigoare. Acest lucru face să prelungească foarte mult perioada de finalizare a documentaţiei.

Lipsa strategiilor de investiţii şi planificarea pe termen scurt şi mediu a unei afaceri sunt, de asemenea, impedimente în realizarea documentaţiei. Ideal ar fi ca fiecare firmă să aibă un plan de afaceri pe termen mediu şi o planificare anuală a resurselor.

Aşa că, dacă doriţi finanţare, fiţi pregătiţi tot timpul. Chiar dacă nu sunteţi eligibili azi, poate veţi fi în viitorul apropiat.

Câteva caracteristici ale programelor de finanţare

Criterii generale comune privind eligibilitatea solicitantului:

- să fie înregistrat legal în România;

- să fie pe profit şi să aibă minim un an fiscal întreg de activitate; pentru unele programe sunt acceptate firme noi;

- să nu aibă datorii la stat;

- să aibă dreptul de folosinţă pentru teren/ clădiri pe perioada prevăzută de programul de finanţare;

- să dispună de resursele financiare şi umane necesare implementării proiectului;

- să menţină investiţia pe perioada prevăzută.

Caracteristici comune privind programele de finanţare:

- funcţionează după principiul rambursării cheltuielilor;

- ajutorul financiar este nerambursabil;

- cheltuieli neeligibile: TVA, comisioane, taxe vamale etc.

- achiziţiile se fac respectând legea achiziţiilor publice.

Proiecte pentru bani sau bani pentru proiecte? Dumneavoastră ce credeţi?

Finanţările europene ar trebui să contribuie la atingerea celor trei obective majore propuse pentru perioa­da de programare 2007 - 2013 şi anume:

1. Convergenţa - reducerea decalajelor socio - economice dintre ţările UE mai dezvoltate şi cele aflate încă în faza de integrare;

2. Competitivitate regională şi ocuparea forţei de muncă - dezvoltare economică durabilă;

3. Cooperare teritorială europeană - schimb de bune practici, elaborarea de proiecte internaţionale comune cu state membre UE.

Ţara noastră se află sub incidenţa obiectivului 1 - Convergenţa, unde avem state al căror PIB/locuitor se află sub 75% din media UE.

Revenind la întrebarea "Proiecte pentru bani sau bani pentru proiecte?" vă pot spune că nu de puţine ori potenţiali beneficiari de finanţări europene aveau o abordare de genul: "Vă rog să îmi spuneţi în ce trebuie să investesc ca să iau şi eu bani nerambursabili".

Puteţi avea o astfel de abordare, dar numai dacă dispuneţi de resursele necesare şi aici mă refer la resursele umane şi financiare.

O investiţie nouă presupune o analiză riguroasă, concretizată într-un plan de afaceri care să ne demonstreze viabilitatea investiţiei. Consultanţii pot face acest lucru, dar un plan de afaceri bun nu garantează şi succesul unei afaceri pentru că la mijloc se află beneficiarul. Rolul beneficiarului este de a implementa şi coordona afacerea în perioada următoare, iar dacă acesta nu este suficient de motivat şi pregătit sau nu are sprijinul unor consultanţi cu experienţă, eşecul afacerii este garantat. Daca a mai accesat şi finanţări europene pentru implementarea acelui proiect atunci bătaia de cap este şi mai mare.

Managementul proiectelor înseamnă stabilirea unor obiective de tip SMART (nr. - Specific, Măsurabil, Abordabil, Relevant, în Timp), identificarea activităţilor şi planificarea resurselor după un calendar bine stabilit. Echipa care gestionează proiectele de investiţii trebuie să aibă o componentă minimă recomandată, şi anume: manager de proiect, coordonator activităţi, responsabil tehnic, responsabil financiar şi, nu în ultimul rând, responsabil juridic. Fiecare dintre membrii echipei de proiect va avea responsabilităţi bine definite care să conducă la atingerea obiectivelor propuse în termenele stabilite. În situaţia în care beneficiarul externalizează managementul proiectului, atunci echipa de consultanţi trebuie să interacţioneze permanent cu personalul cheie din firmă care să furnizeze toate informaţiile necesare.

O problemă frecventă care apare atunci când se apelează la consultanţi externi este reprezentată de refuzul angajaţilor firmei de a coopera cu echipa externă.

În concluzie, vă recomandăm să căutaţi bani pentru proiectele dumneavoastră pentru afaceri pe care deja le derulaţi şi le cunoaşteţi foarte bine sau afaceri noi pe care le-aţi analizat în prealabil şi ale căror riscuri le-aţi identificat, iar măsuri de evitare sau diminuare a efectelor negative au fost identificate din timp.

Experienţa echipei de implementare şi coordonare are un rol decisiv în reducerea riscurilor identificate şi care, dacă ar fi neglijate, ar putea conduce la un eşec total.

Fondurile europene reprezintă o bună oportunitate de finanţare numai pentru cei care au înţeles foarte bine mecanismul acestor programe şi au atras în cadrul firmei oameni cu experienţă în gestionarea resurselor.

Pentru beneficiarii care ignoră aceste aspecte, finanţarea nerambursabilă va avea numai efecte negative şi în loc să contribuie la dezvoltarea afacerii va duce la eşec şi, nu exclus, la faliment.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional