Pentru Măsura 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale - în cadrul a cinci sesiuni pentru depunere, au fost strânse 3.039 proiecte, cu o valoare publică de aproximativ 7.429 milioane de euro. Însă, din numărul total de proiecte au fost selectate şi contractate 291 proiecte, cu o valoare publică de 796,3 milioane euro, respectiv aproape 3 miliarde de lei şi reprezentând un grad de angajare al alocării de 50.72%, ne-a declarat doamna Cornelia Mihai, director general Direcţia Generală Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit doamnei Mihai, din totalul de 3.039 proiecte depuse, 1.669 de proiecte primite în sesiunea iunie-iulie 2009 sunt în etapa de evaluare, 291 de proiecte au fost selectate şi 1.075 de proiecte nu au fost finanţate. Dintre motivele nefinanţării, domnia sa menţionează în principal situaţiile în care, deşi proiectele au fost declarate eligibile, nu au fost selectate datorită faptului că valoarea proiectelor eligibile a depăşit valoarea publică alocată pentru fiecare din cele patru sesiuni de depunere a proiectelor organizate în anul 2008. Pe de altă parte, o serie de proiecte nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate, au fost reportate deoarece au parcurs două sesiuni de depunere sau pur şi simplu au fost retrase din iniţiativa beneficiarului.
Directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală menţionează că alocarea finanicară aferentă Măsurii 322 în perioada 2007-2013 este de aproximativ 1.570 milioane euro, din care peste 1.256 milioane euro provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi aproximativ 314 milioane euro reprezintă contribuţia de la Bugetul Naţional. În sesiunea de depunere a proiectelor pe Măsura 322 desfăşurată în perioada 15 iunie - 31 iulie 2009 au fost alocate toate fondurile rămase disponibile pentru perioada 2009 - 2013. Cu toate acestea, în urma evaluării intermediare care va avea loc în cursul acestui an, este posibilă o realocare financiară, dar care va trebui să păstreze echilibrul între axele din PNDR, subliniază doamna Mihai.
Conform sursei citate, sprijinul public (comunitar şi naţional) acordat în cadrul acestei măsuri poate fi de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, însă doar în cazul proiectelor de utilitate publică, negeneratoare de profit. Chiar şi în aceste situaţie, valoarea totală eligibilă a unui proiect nu poate depăşi 1 milion de euro pentru un proiect individual, în cazul unui proiect de investiţii în infrastructura de bază al cărui beneficiar este un Consiliu Local sau 2,5 milioane de euro, dacă este vorba despre un proiect integrat.
Pe de altă parte, dacă beneficiarul este o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, plafonul maxim urcă la 3 milioane de euro pentru un proiect individual de investiţii în infrastructura de bază sau 6 milioane de euro pentru proiectele integrate.
La polul opus, dacă proiectul (fie el individual sau integrat) vizează alte tipuri de acţiuni din această Măsură, valoarea totală eligibilă nu poate depăşi 500.000 de euro.
O categorie distinctă este reprezentată de proiectele generatoare de profit, pentru care sprijinul public reprezintă până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile. În plus, volumul sprijinului nu poate depăşi plafonul de 200.000 euro pe beneficiar pentru o perioadă de minim 3 ani fiscali, conform regulii "de minimis", mai spunea doamna Mihai.
Activităţile eligibile se împart în trei categorii. Pe de o parte, sprijinul pentru această măsură vizează investiţii în spaţiul rural pentru crearea şi modernizarea infrastructurii fizice de bază. Această categorie include înfiinţarea, extinderea sau îmbunătăţirea reţelei de drumuri de interes local (drumuri comunale, vicinale şi străzi din interiorul comunei) ce aparţin proprietăţii publice a unităţii administrative (comuna), respectiv a reţelei publice de apă (captare, staţii de tratare, alimentare) sau apă uzată (canalizare, staţii de epurare), însă pentru localităţile rurale sub 10.000 de locuitori.
De asemenea, proiectele pot viza înfiinţarea şi extinderea reţelei publice de joasă tensiune şi a reţelei publice de iluminat cu eficienţă energetică ridicată, a reţelei publice locale de alimentare cu gaz către alte localităţi rurale sau către zone rurale care nu sunt conectate la reţea, precum şi investiţii în staţii de transfer pentru deşeuri şi dotarea cu echipamente de gestionare a deşeurilor.
A doua categorie se referă la crearea şi dezvoltarea serviciilor publice de bază pentru populaţia rurală. Categoria cuprinde investiţii pentru spaţii publice de recreere pentru populaţia rurală, renovarea clădirilor publice şi amenajări de parcări, pieţe, investiţii în sisteme de producere şi furnizare de energie din surse regenerabile (în situaţia în care este vorba de clădiri publice), în infrastructura aferentă serviciilor sociale, construcţia de grădiniţe noi pentru copii, inclusiv dotarea acestora. De asemenea, achiziţionarea de microbuze care să asigure transportul public pentru comunitatea locală sau de utilaje şi echipamente pentru serviciile publice, dacă fac parte din investiţia iniţială pentru înfiinţarea serviciului. Alte investiţii pot viza renovarea, modernizarea şi dotarea aferentă a aşezămintelor culturale.
Ultima categorie a activităţilor eligibile se referă la protejarea patrimoniului cultural de interes local şi naţional din spaţiul rural. Astfel, operaţiunile pot viza restaurarea, consolidarea şi conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural (grupa B) şi natural din spaţiul rural, studii privind patrimoniul cultural şi achiziţionarea de echipamente pentru expunerea şi protecţia patrimoniului, mai spune doamna Cornelia Mihai.
Pentru a obţine finanţare prin Măsura 322, potrivit directorului general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală, un proiect trebuie să parcurgă o serie de etape. Pentru început beneficiarul trebuie să identifice investiţia, să pregătească şi să depună proiectul. Apoi urmează verificarea eligibilităţii cererii de finanţare şi selecţia proiectelor. Dacă sunt trecute aceste etape, urmează contractarea fondurilor, respectiv depunerea dosarului cererii de plată.