Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Fonduri europeneRegiunea Centru: 81 de proiecte contractate prin POR

F.A. Finanţare /

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru

Numărul total de proiecte depuse este de 331, pe toate axele programului

Regiunii Centru i-au fost alocate, prin Programul Operaţional Regional (POR), 483,62 milioane de euro, reprezentând 10,9% din totalul fondurilor. Un număr de 331 de proiecte au fost depuse, până la data de 17 iulie 2009, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, pentru finanţare nerambursabilă prin POR.

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, ne-a declarat că, până la finele lunii iulie, fuseseră contractate 81 de proiecte şi respinse 156 de cereri, depuse pe diferite domenii de intervenţie ale celor cinci axe prioritare ale POR. Domnia sa ne-a precizat: "Până la data de 25 iulie 2009, Autoritatea de Management a POR a primit, din Regiunea Centru, cereri de plată a unor sume reprezentând prefinanţarea şi rambursarea unor cheltuieli în proiectele deja contractate şi avizate de ADR Centru, în valoare de peste 39,3 milioane de lei. Conform situaţiei transmise către ADR Centru, Autoritatea de Management a POR a efectuat deja plăţi către beneficiari din Regiunea Centru în valoare de peste 26,6 milioane de lei".

Valoarea fondurilor solicitate prin proiectele contractate este de 95 milioane de euro

Directorul ADR Centru a subliniat că, prin cele 81 de proiecte contractate până în august, se solicită aproape 95 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Acestor cifre li se adaugă cele aferente proiectelor aflate în fază precontractuală. "În aceste condiţii, apreciem că, până la sfârşitul anului 2010, vor fi atrase peste 60% din fondurile destinate Regiunii Centru prin POR", ne-a mai declarat Simion Creţu.

Primăriile se întrec în depunerea proiectelor

În ceea ce priveşte interesul autorităţilor publice locale de a atrage fonduri europene pentru investiţii, oficialii ADR Centru apreciază că, la nivel regional, există un important portofoliu de proiecte, lucru dovedit şi de faptul că a fost suspendată deja depunerea de proiecte pe Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 2.1 al Axei 2 şi pe DMI 5.1 al Axei 5, din cauza numărului mare de cereri depuse.

Simion Creţu afirmă: "La nivelul Regiunii Centru avem o conlucrare eficientă, atât la nivelul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, cât şi a celorlalte organisme de lucru destinate activităţii pentru asigurarea dezvoltării regionale. Prin munca depusă de întreaga noastră echipă, am reuşit să fim printre regiunile care au cele mai multe proiecte depuse pentru finanţare nerambursabilă prin POR".

Situaţia proiectelor depuse pe fiecare axă în parte

Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere are un buget de 148,61 milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de ADR Centru, nouă primării de municipii au depus cereri de finanţare, prin care şi-au propus să dezvolte infrastructura urbană, mediul social şi de afaceri.

Data de 31 martie a reprezentat termenul limită de depunere a cererilor de finanţare nerambursabilă prin care se pot finanţa proiectele integrate pentru dezvoltare urbană a centrelor urbane din Regiunea Centru. Cinci Planuri Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU) din cele nouă depuse de către primăriile de municipiu au fost respinse. Patru PIDU au rămas în evaluare şi solicită spre finanţare suma de 85,67 milioane euro, cu 28,58 milioane euro mai mult decât bugetul alocat acestui subdomeniu.

Axa 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale are un buget de 93,65 milioane de euro. În cadrul Domeniului major de intervenţie (DMI) 2.1 Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură, depunerea de proiecte a fost suspendată începând cu data de 6 iunie 2009. Până la data suspendării, au fost depuse de către administraţia publică locală un număr de 46 proiecte, din care 16 au fost respinse.

Pe 17 iulie 2009, 21 proiecte rămăseseră în curs de evaluare, 7 cereri de finanţare au fost contractate, iar două proiecte erau în etapa de pre-contractare. Suma solicitată spre finanţare de către proiectele contractate, de cele aflate în fază de precontractare şi cele rămase în curs de evaluare este de 220,4 milioane de euro, depăşind cu 126,75 milioane euro bugetul alocat domeniului.

Axa 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale dispune, pentru Regiunea Centru, de un buget de 66,2 milioane de euro. Pe DMI 3.1 Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, până la 17 iulie 2009, au fost depuse 4 proiecte ce solicitau spre finanţare 3,42 milioane euro. Din proiectele depuse, un proiect a fost respins şi trei au rămas în curs evaluare solicitând spre finanţare suma de 3,12 milioane euro. Suma disponibilă, rămasă pentru finanţare prin acest domeniu, este de 15,42 milioane de euro.

Pe DMI 3.2 Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, au fost depuse 11 proiecte. Trei au fost respinse, unul contractat, două erau, la finele lunii august, în etapă de precontractare şi cinci proiecte erau în curs de evaluare.

Valoarea totală solicitată de către proiectele contractate şi cele aflate în precontractare este de 1,2 milioane euro. Cele cinci proiecte rămase în curs de evaluare solicită o sumă de 3,36 milioane euro, rămânând disponibili spre finanţare, pe acest domeniu, încă 6,07 milioane euro.

Pentru DMI 3.3 Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, ADR Centru a înregistrat un singur proiect, care a fost contractat şi prin care se solicită spre finanţare suma de 8,37 milioane euro. Suma rămasă disponibilă pe acest DMI este de 2,26 milioane de euro.

Pe DMI 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă, au fost depuse 25 proiecte. Până la data de 17 iulie 2009, 7 proiecte au fost respinse, 13 au rămas în curs de evaluare, iar cinci cereri de finanţare erau în fază de precontractare.

Proiectele rămase în evaluare sau în etapă precontractuală solicită spre finanţare suma de 20,81 milioane euro. Suma disponibilă, rămasă spre finanţare prin acest domeniu, este de 5,59 milioane de euro.

Axa 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local are un buget de 76,26 milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de ADR Centru, în cadrul DMI 4.1 Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală, au fost depuse nouă proiecte din care cinci au fost respinse până la data de 17 iulie 2009. Pe acest DMI, a fost contractat un singur proiect iar alte trei erau în curs de evaluare, la finele lunii august. Suma de 11,13 milioane euro a fost aprobată spre finanţare nerambursabilă pentru proiectul contractat, iar 13,52 milioane euro este suma solicitată de proiectele rămase în evaluare. Suma disponibilă, rămasă spre finanţare prin acest domeniu, este de 4,66 milioane euro.

DMI 4.2 Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi nu are niciun proiect depus până în luna agust a acestui an. Bugetul alocat domeniului este de 25,14 milioane de euro. Nici un proiect nu a fost depus până în prezent.

DMI 4.3 Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor are 169 de proiecte depuse. Din acestea, 89 au fost aprobate spre finanţare. Un număr de 68 cereri de finanţare au fost contractate, până în august. ADR Centru preconizează o relansare a domeniului 4.3, urmând să fie adoptată soluţia cu depunere continuă până la epuizarea fondurilor. Suma rămasă disponibilă la nivelul Regiunii pe acest DMI este de 15,21 milioane de euro.

Axa 5 - Dezvoltarea şi promovarea turismului are un buget, pentru DMI 5.1 şi 5.2, de 50,33 milioane de euro. Pe DMI 5.1 Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe, depunerea de proiecte a fost suspendată la 30 iulie 2009. Au fost depuse 20 de proiecte din care şapte au fost respinse. Două proiecte au fost contractate până la finele lunii iulie, iar alte 11 cereri au rămas în curs de evaluare. Suma solicitată de cele 13 proiecte este de 44,34 milioane euro, depăşind bugetul alocat domeniului cu suma de 19,19 milioane euro.

DMI 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice are 37 proiecte depuse, din care 23 au fost respinse. La finele lunii august, opt proiecte erau în curs de evaluare, cinci în etapă de precontractare, iar un proiect a fost aprobat spre finanţare. Suma solicitată spre finanţare de către beneficiarii acestor proiecte contractate, în curs de evaluare sau în etapă de precontractare este de 23,18 milioane euro. Suma rămasă disponibilă spre finanţare pe acest domeniu este de 2 milioane euro.

Pe DMI 5.3 - Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, alocarea financiară este distribuită la nivel naţional iar organismul intermediar ce se ocupă de derularea bugetului alocat este Ministerul Turismului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional