Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Holcim Romania se asteapta la o stagnare a cifrei de afaceri in 2012

A.D. Companii /

Fabrica de ciment Holcim Campulung

Fabrica de ciment Holcim Campulung

Cifra de afaceri Holcim Romania pentru anul curent se va situa cel mai probabil la un nivel similar celui din anul 2011, respectiv 222 milioane euro. Aceasta dupa o crestere de 13% in 2011 fata de anul precedent. "As fi fericit sa obtinem veniturile din 2011. In cel mai bun scenariu, prefiguram o crestere de 2-3% a cifrei de afaceri", a declarat Daniel Bach, directorul general Holcim Romania.

Stagnarea cifrei de afaceri se datoreaza inceputului de an nefavorabil si indeosebi a lunii februarie, precum si intarzierii inceperii marilor lucrari de infrastructura, de exemplu realizarea coridorului IV paneuropean.

In prezent, in jur de 40% din cifra de afaceri a companiei este asigurata de lucrarile de infrastructura, tot in jur de 40% prin proiecte comerciale si aproximativ 20% din componenta rezidentiala.

Directorului general Holcim Romania nu se asteapta la o revenire in sectorul rezidential in viitorul apropiat. O crestere ar putea fi insa inregistrata in sectorul comercial, prin demararea unor proiecte importante de centre comerciale, birouri si logistice.

In prezent o parte din productia fabricii Holcim de la Alesd, judetul Bihor, este exportata in Ungaria.

Intentia Holcim exprimata in anii 2007-2008 de a construi o noua fabrica de ciment in Romania nu se va concretiza in urmatorii 5 ani, precizeaza domnul Bach.

Investitiile companiei din ultimii doi ani au vizat in principal protectia mediului si eficientizarea procesului de productie. Aceste deziderate au fost atinse prin montarea unor filtre moderne care au dus la reducerea drastica a emisiilor, dar si reconversia instalatiilor pentru a functiona si pe baza de combustibili alternativi. Astfel, Holcim coproceseaza inclusiv deseuri municipale selectionate. "Avem emisii aproape de zero si chiar depoluam mediul prin coprocesarea deseurilor", a delcarat Emil Raicov, directorul fabricii de ciment Campulung.

In plus, cam doua treimi din costul de productie al cimentului este reprezentat de energia termica si electrica, prin urmare conteaza foarte mult eficientizarea consumurilor de energie, a explicat domnul Raicov.

In 2012, Holcim va realiza in Romania investitii de 25 milioane de euro. Cea mai mare investitie vizeaza proiectul pilot de la fabrica de ciment din Alesd, care presupune recuperarea caldurii reziduale din procesele de productie pentru generarea de energie electrica. Astfel, ar putea fi acoperit in jur de 15% din consumul total de electricitate al fabricii.

Intre 1997 si 2011 investitiile Holcim in Romania au totalizat 700 milioane de euro. Cele mai importante investitii au fost realizate la fabrica de ciment de la Campulung Muscel, respectiv 265 milioane euro. La cea de a doua fabrica de ciment a companiei in Romania, de la Alesd, au fost investite alte 175 milioane euro. 90 milioane de euro au fost investite in activitatea de productie a betoanelor si agregatelor, iar 72 milioane euro in logistica (terminale, camioane etc.).

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 18 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate, 2 statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.

Capacitatea totala instalata pentru productia de ciment a companiei in Romania este de 6,1 milioane tone pe an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional