Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

IULIAN DASCĂLU:"Cele patru mall-uri Iulius au avut afaceri de aproape 48 de milioane de euro"

Investiţii /

"Cele patru mall-uri Iulius au avut afaceri de aproape 48 de milioane de euro"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cifra de afaceri totală înregistrată anul trecut de cele patru mall-uri Iulius s-a ridicat la aproape 48 milioane de euro, ne-a declarat cunoscutul om de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Grup. Domnia sa susţine că afacerile Iulius Grup au sporit pe timp de criză, la fel ca investiţiile. Omul de afaceri ne-a spus că a trecut prin recesiune prin adaptarea mixului de chiriaşi la preferinţele de consum ale publicului, creşterea traficului, dar şi prin diversificarea operatorilor din mall-uri şi atragerea unor companii multinaţionale pe segmentul de birouri.

    Domnul Dascălu afirmă că sunt sesizabile semnele de revenire ale pieţei imobiliare, dar că nu asistăm la o explozie a investiţiilor, aşa cum se întâmpla înainte de recesiune, ci, mai curând, la o dezvoltare precaută. În acest an, Iulius Grup va finaliza United Business Center Tower, Iulian Dascălu afirmând că suprafaţa de 10.000 mp este 100% închiriată.

    Reporter: Ce rezultate financiare a avut Iulius Grup anul trecut şi cum au fost acestea faţă de 2012?

    Iulian Dascălu: Cifra de afaceri totală înregistrată în anul 2013 de cele patru Iulius Mall din portofoliul companiei s-a ridicat la valoarea de 47,85 milioane de euro. Faţă de anul 2012, evoluţia cifrei de afaceri a fost ascendentă, atunci înregistrându-se o valoare totală pe cele patru mall-uri de 45,73 milioane euro.

    Reporter: Cum aţi reuşit să rezistaţi pe timp de criză?

    Iulian Dascălu: În plină criză financiară mondială, grupul de companii Iulius extindea Iulius Mall Timişoara şi dezvolta la Iaşi ansamblul urbanistic multifuncţional Palas, care a fost inaugurat în mai 2012. Sunt dovezi ale faptului că, pentru noi, nu a existat obiectivul de a rezista pe piaţă, ci de a evolua indiferent de contextul economic.

    Nu a fost un scop uşor de realizat, însă demersurile noastre s-au tradus prin creşteri constante ale cifrei de afaceri, datorate adaptării mixului de chiriaşi la preferinţele de consum ale publicului, creşterii traficului, diversificării operatorilor şi atragerii unor companii multinaţionale pe segmentul office.

    În plus, în această perioadă, în mall-urile Iulius din ţară s-au deschis magazine ale unor retaileri importanţi, precum H&M (Iulius Mall Timişoara şi Cluj), Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear (Iulius Mall Cluj), Massimo Dutti (Iulius Mall Timişoara şi Cluj), C&A (Iulius Mall Timişoara şi Suceava), Deichmann (Iulius Mall Timişoara şi Cluj), Tommy Hilfiger (Iulius Mall Cluj), Hervis Sports (Iulius Mall Timişoara), Flanco (Iulius Mall Suceava), Accessorize (Iulius Mall Timişoara) etc.

    Reporter: Ce venituri v-a adus, anul trecut, proiectul Palas Iaşi? În cât timp estimaţi că se va amortiza investiţia?

    Iulian Dascălu: Cifra de afaceri înregistrată în 2013 de componenta de retail a ansamblului Palas este de 13,13 milioane de euro. Cele patru clădiri de birouri clasa A United Business Center din ansamblul urbanistic Palas Iaşi au avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 3,58 milioane de euro.

    Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa noastră imobiliară în acest an? Dă sau nu semne de revenire?

    Iulian Dascălu: Sunt sesizabile semne de revenire ale pieţei imobiliare. Nu asistăm la o explozie a investiţiilor, aşa cum se întâmpla înainte de recesiune, ci, mai curând, la o dezvoltare precaută, care este, de altfel, benefică. Paşii mici, dar sănătoşi, au condus la instalarea stabilităţii pe acest segment.

    Piaţa oferă în continuare potenţial, iar investitorii încep să aibă din nou încredere să continue tranzacţiile şi extinderile, cu precădere pe piaţa de retail şi birouri.

    Succes vor avea proiectele cu viabilitate sporită, gândite din perspectiva unui management performant, care să ţină cont de profitabilitatea înregistrată pe termen lung şi în concordanţă cu feedback-ul pieţei.

    Reporter: Care este gradul de ocupare a spaţiilor din centrele comerciale ale Iulius Group?

    Iulian Dascălu: În reţeaua Iulius Mall, în medie, gradul de ocupare este de aproximativ 95%. Palas Mall are un grad de ocupare de 97%.

    Reporter: Cum au evoluat chiriile anul trecut şi ce tarife practicaţi în acest an?

    Iulian Dascălu: În ceea ce ne priveşte, am adoptat în permanenţă o abordare echilibrată, care ne-a permis să menţinem un grad de ocupare constant în mall-urile Iulius, de peste 95%. Chiriile practicate sunt competitive şi adaptate condiţiilor pieţelor în care evoluează fiecare mall.

    Reporter: Ce tendinţe aţi remarcat pe piaţa centrelor comerciale moderne?

    Iulian Dascălu: Evoluţia şi extinderea ofertei generate de centrele comerciale au făcut ca preferinţele consumatorilor să fie mai selective. Acest aspect a sporit competitivitatea, reprezentând un factor benefic, atât pentru clienţi, care beneficiază de servicii superioare, cât şi pentru dezvoltatori, care sunt provocaţi constant să găsească noi elemente de atracţie.

    În operarea centrelor comerciale, pe lângă actualizarea portofoliului de branduri, se remarcă tendinţa de a completa oferta de shopping cu posibilităţi de entertainment cât mai variate. Din ce în ce mai mulţi clienţi nu mai văd în mall-uri doar destinaţii de cumpărături, ci locuri în care îşi pot petrece timpul liber, cu activităţi dintre cele mai diversificate, pentru toate categoriile de public.

    De asemenea, tot în retail, o altă tendinţă este aceea a modernizării mall-urilor care au atins o anumită maturitate pe piaţă. O abordare nouă în privinţa designului sau a arhitecturii interioare, optimizarea mixului de chiriaşi, extinderea ofertei de divertisment şi a gamei de servicii reprezintă elemente necesare pentru a rămâne competitiv în acest sector.

    Reporter: Ce investiţii noi imobiliare mai planificaţi în acest an şi pe termen mediu?

    Iulian Dascălu: În 2013, grupul de companii Iulius a demarat un nou proiect la Cluj-Napoca, ce presupune construirea unei clădiri de birouri clasa A şi reamenajarea unui parc, în apropierea Iulius Mall. United Business Center Tower urmează să fie finalizat în a doua parte a acestui an, iar suprafaţa de 10.000 mp este 100% închiriată. Spaţiul verde de aproximativ 30.000 mp, din imediata vecinătate a Iulius Mall Cluj, a fost inaugurat în luna octombrie 2013, în urma unei investiţii în valoare de peste 2 milioane de euro.

    Reporter: Cum apreciaţi că va evolua piaţa spaţiilor de birouri? Au sau nu nevoie marile oraşe de astfel de investiţii?

    Iulian Dascălu: Piaţa spaţiilor de birouri continuă să fie atractivă, cu precădere cea din Bucureşti şi din oraşele mari, centre universitare. Companiile sunt interesate să se dezvolte acolo unde există pol de talente şi un stoc de spaţii de birouri calitativ. Acest tip de investiţii este necesar, atâta vreme cât spaţiile de birouri create răspund unei nevoi reale de dezvoltare a companiilor, care au planuri de relocare sau extindere, acestea producând, ulterior, efecte pozitive şi în câmpul muncii.

    Reporter: Care este structura cererii de spaţii de birouri în marile oraşe?

    Iulian Dascălu: Piaţa dominantă rămâne în continuare cea din Capitală. În oraşele în care suntem activi pe segmentul birourilor - Iaşi şi Cluj-Napoca - cererea pentru spaţii office clasa A vine din zona segmentului IT şi Business Process Outsourcing.

    Reporter: Cum caracterizaţi relaţia cu băncile? Au sau nu dezvoltatorii români acces facil la finanţare?

    Iulian Dascălu: Aceeaşi stare de prudenţă caracterizează şi instituţiile bancare, însă acest lucru nu înseamnă lipsă de sprijin din partea mediului financiar. În această perioadă, se acordă finanţare proiectelor ce au la bază un plan de business durabil, derulate de companii cu experienţă, în care băncile au încredere.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional