Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Judeţul Caraş-Severin: Consiliul judeţean are un buget de investiţii de 35 milioane lei

F.A. Investiţii /

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin

Valoarea totală a investiţiilor programate în anul 2010 la nivelul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, este de 35,15 milioane de lei. "Bugetul de inves­tiţii din anul 2010 se formează în principal pe baza transferurilor de la bugetul de stat, resursele financiare ale Consiliului Judeţean fiind insuficiente pentru realizarea de noi investiţii de anvergură", ne-a declarat domnul Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În privinţa evoluţiei veniturilor proprii ale Consiliului, domnia sa precizează că încasările realizate în primul trimestru din 2010 sunt mai mici cu 4% decât cele realizate în perioada similară din anului bugetar 2009. "Estimăm faptul că acest trend descrescător se va menţine pe tot parcursul anului 2010. Având în vedere că veniturile din eliberarea de certificate şi autorizaţii de construire deţin pes­te 50% ca pondere în structura veniturilor proprii încasate la nivelul bugetului judeţului, realizările la acest indicator de venit sunt afectate de evoluţia negativă a procesului investiţional manifestată la nivelul întregului judeţ. În acelaşi timp, indicatorul cote defalcate din impozitul pe venit, ce constituie parte componentă a veniturilor proprii, înregistrează o scădere cu 14% în anul 2010 faţă de 2009, fiind consecinţa directă a creşterii ratei şomajului", explică domnul Frunzăverde.

Proiecte în curs pentru reţeaua de apă şi drumuri

Potrivit domnului Sorin Frunzăverde, anul acesta Consiliul Judeţean Caraş-Severin are în curs de execuţie o serie de obiective cu finanţare din fonduri europene. Astfel, cel mai important proiect este finanţat prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA) şi vizează alimentarea cu apă, canalizare şi epurare ape uzate în judeţul Caraş-Severin. Valoarea totală este de 65 milioane de euro, iar lucrările urmează să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. Prin Programul Operaţional Regional (POR), este în derulare proiectul de modernizare a DJ 582 Văliug - Slatina Timiş. Valoarea acestuia este de peste 121 milioane de lei. Prin programul PHARE 2006 este în derulare extinderea sistemului de colectare, transport şi epurare a apelor uzate în zona turistică Gărâna - Brebu Nou, în valoare de 1,18 milioane euro. Prin PHARE 2005, urmează să fie finalizată în iulie 2010 extinderea sistemului public de alimentare cu apă a comunei Berzovia - sat Gherteniş, în valoare de peste 600.000 euro.

Pe lângă proiectele finanţate prin fonduri europene, Consiliul Judeţean mai are în derulare programul de pietruire, reabilitare şi/sau asfaltare a drumurilor de interes local, cu o valoarea de 13 milioane de lei. În acest an urmează să fie finalizat şi proiectul vizând construirea cabanei salvamont, a centrului de informare şi a refugiului turistic Semenic, cu o valoare de 2,4 milioane de lei. Antreprenorul este societatea "Banatica Group".

Alte investiţii au în vedere serviciile sociale. Astfel, este în curs de reabilitare Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu, proiect în valoare de peste 2 milioane de lei. Antreprenorul este societatea "Tehnocer". În paralel, sunt efectuate lucrări la Căminul de persoane vârstnice "Sf. Constantin şi Elena", din municipiul Caransebeş, proiect de aproximativ 1,2 milioane de lei, atribuit societăţii "Decor Anste". Lucrări de reparaţii şi amenajări sunt în curs şi la complexul de servicii sociale "Sfânta Maria", din Reşiţa, în valoare de peste 400.000 de lei, antreprenor fiind societatea "Banatica Group", potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Opt proiecte cu finanţare nerambursabilă sunt în evaluare

Consiliul Judeţean Caraş - Severin a contractat în 2006 un împrumut în valoare de 62,1 milioane de lei pe baza căruia au fost finalizate o serie de investiţii, printre care modernizarea DJ 582 Văliug - Slatina Timiş, DJ 571C Năidaş - Socol şi DJ 571 Sasca Montană - Cărbunari, reabilitarea DJ 608A Caransebeş (DN 6) - Staţiunea Muntele Mic, execuţii de lucrări la o serie de imobile publice, precum şi asigurarea cofinanţării pentru proiectele cu finanţare externă nerambursabilă, menţionează domnul Frunzăverde.

Conform aceleiaşi surse, Consiliul a mai depus spre finanţare cu fonduri nerambursabile opt proiecte, care în prezent sunt în faza de evaluare. Cel mai important dintre acestea presupune realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin, depus pe Programul Operaţional Sectorial Mediu, cu o valoare estimată la peste 29 milioane euro. Un alt proiect de anvergură vizează reabilitarea DJ 572, km 34+940 - 128+519, între localităţile Berzovia (judeţul Caraş - Severin) - Buziaş (judeţul Timiş) - Lipova (jud. Arad). Valoarea estimată este de 7,65 milioane de euro. De asemenea, pe POR, mai sunt în evaluare două proiecte vizând reabilitarea Centrului pentru persoane cu dizabilităţi Oraviţa, respectiv reabilitarea şi modernizarea azilului de bătrâni din Reşiţa, fiecare dintre ele având o valoare totală estimată la aproximativ 3,5 milioane lei.

Alte şase proiecte pentru atragerea de fonduri europene se află în pregătire, mai spune domnul Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Investiţii noi în infrastructura medicală

În anul 2010 Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi-a propus să realizeze investiţii proprii, pe seama fondului de rulment, în valoare de 454.000 lei. Cea mai mare parte din aceşti bani ar urma să fie alocaţi pentru reabilitarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean şi achiziţionarea de aparatură, proiect în valoare de 273.000 lei. De asemenea, va fi realizat în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Sport, un patinoar artificial mobil în valoare de 106.000 lei. Automatizarea centralei termice de la sediul administrativ al Consiliului Judeţean urmează să fie realizată pentru aproximativ 72.000 de lei, precizează domnul Frunzăverde.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional