Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Judeţul ClujConsiliul Judeţean Cluj are un buget de investiţii mai mare cu aproape 8% decât anul trecut

F.A. Investiţii /

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, spune că începând cu luna iunie au început să se reducă încasările la veniturile proprii ale Consiliului Judeţean Cluj

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, spune că începând cu luna iunie au început să se reducă încasările la veniturile proprii ale Consiliului Judeţean Cluj

După un prim semestru cu venituri proprii în creştere, Consiliul Judeţean Cluj (CJC) a început să resimtă criza.

Alin Tişe, preşedintele CJC, ne-a declarat: "Începând cu luna iunie a acestui an, se poate spune că resimţim în încasări criza economică. În iunie, am înregistrat o scădere a încasărilor din cote defalcate din impozitul pe venit comparativ cu perioada similară a anului trecut."

Totuşi, pe primul semestru veniturile proprii au fost de 85,5 milioane de lei, faţă de 77,33 milioane de lei cât era prevăzut în bugetul din acest an, şi faţă de 80,6 milioane de lei cât au fost veniturile proprii realizate în primele şase luni ale anului trecut.

În acest an, Consiliul Judeţean Cluj a bugetat investiţii de 115,23 milioane de lei (aproximativ 27 milioane de euro), în creştere cu 7,8% faţă de bugetul de investiţii realizat anul trecut (106,85 milioane de lei). Suma este asigurată din bugetul Consiliului şi din fondul de rulment. "Pentru întreg anul 2009, estimăm că vom realiza venituri de 145,7 milioane de lei, în scădere cu circa 10% faţă de cele înregistrate în 2008", ne-a declarat Alin Tişe, preşedintele CJC.

CJC a programat realizarea în acest an de lucrări noi şi în continuare în valoare totală de circa 371 milioane de lei. Până la finele lunii iulie, au fost încheiate lucrări de alimentare cu energie electrică a staţiilor de pompare Căianu Mic şi Ghirişu Roman, dar şi a staţiei de clorinare Cămăraşu. A fost amenajat un drum de acces la gospodăria de apă din Cămăraşu şi au avut loc lucrări de demolare a stadionului Ion Moina din Cluj-Napoca.

Potrivit domnului Tişe, au început şi lucrările de realizare a noului stadion "Ion Moina", în valoare totală de 115,5 milioane de lei. Antreprenorul general al lucrării este ACI SA, iar termenul de finalizare este luna iulie a anului 2011.

Pentru Parcul Industrial Tetarom au fost bugetate lucrări în valoare totală de aproape 13 milioane de lei. Investiţiile constau în realizarea reţelei de alimentare cu energie electrică, consolidare teren incintă şi amenajare accese.

Un alt obiectiv investiţional important şi costisitor este realizarea terminalului de plecări pasageri de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (146,25 milioane de lei). Antreprenor este compania italiană Astaldi. O altă lucrare realizată de "ICCO Electric & ICCO Systems" la Aeroport este balizajul categoria II, în valoare de circa 10 milioane de lei.

CJC a bugetat şi două obiective turistice noi, în valoare totală de 27,7 milioane de lei. Este vorba despre realizarea pârtiei de schi din Băişoara şi construcţia de centre de salvare din masivul Bihor. Alte investiţii programate să fie terminate în a doua jumătate a acestui an sunt finalizarea extinderii terminal plecări şi corp de legătură la Aeroport (26,7 milioane de lei - ACI SA), reamplasare uzină electrică şi centrală termică (20 milioane de lei - UTI International SRL), dar şi reabilitarea DJ 107R Băişoara - Muntele Băişorii.

Autorităţile judeţene au obţinut, pentru acest an, o finanţare externă din fondurile de pre-aderare în valoare totală de 718.000 de lei. Cu aceşti bani, vor fi reabilitate podurile afectate de inundaţii şi vor fi modernizate activităţile de evidenţă a persoanelor.

Sunt în derulare proiecte de circa 77 milioane de lei cu finanţare prin POR

Unul din proiectele cu finanţare europeană aflat în derulare în judeţul Cluj este "Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop - Ic Ponor". Potrivit datelor furnizate de conducerea CJC, proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013, Axa prioritară 2 - "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", Domeniul de intervenţie 2.1. - "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură". Contractul de finanţare a fost semnat în august 2008, iar bugetul total eligibil al proiectului este de 49,8 milioane lei. Din această sumă, 43,1 milioane lei reprezintă alocarea din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 5,73 milioane lei sunt din Fondul Naţional şi contribuţia Consiliului Judeţean Cluj, în calitate de beneficiar, este 997.267 de lei. La aceste sume, se adaugă cheltuielile neeligibile în valoare de 9,4 milioane lei, reprezentând TVA, cheltuieli suportate de Consiliu.

Scopul proiectului este reabilitarea drumului judeţean DJ 108C + DJ 763, pe o lungime totală de 20,5 km, care va asigura accesul la coridorul de transport naţional DN 1 şi, implicit, accesul către zona turistică Prislop - Ic Ponor.

Contractul pentru serviciile de asis-tenţă tehnică - dirigenţie de şantier a fost încheiat în data de 9 aprilie 2009, firma desemnată câştigătoare în urma licitaţiei fiind SC "Artera" SRL. Licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie lucrări a fost lansată în data de 8 ianuarie 2009. În data de 12 mai 2009 a fost stabilită oferta câştigătoare în favoarea consorţiului format din SC MBS Group - SC "Alfa Rom" - SC "Betonut Szolgaltati" - Epito Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag. Trei dintre societăţile care au participat la licitaţie au formulat contestaţii cu privire la derularea procedurii de atribuire a lucrărilor. Dar contestaţiile au fost respinse ca fiind nefondate şi s-a dispus continuarea procedurii de atribuire.

Reabilitarea drumului Ciucea - Crasna - Vârşolţ este un alt proiect în derulare, finanţat prin POR, Axa prioritară 2, Domeniul de intervenţie 2.1. Contractul de finanţare a fost semnat tot în august 2008. Judeţul Sălaj are calitatea de beneficiar, iar Judeţul Cluj are calitatea de partener în cadrul proiectului.

Bugetul total eligibil este de 66,9 milioane lei, din care valoarea eligibilă pentru tronsonul de drum aferent judeţului Cluj este de 12,72 milioane lei. Consiliul Judeţean Cluj cofinanţează proiectul cu suma de 321.380 lei, din care 253.181 de lei, exclusiv TVA, reprezintă 2% din totalul cheltuielilor eligibile şi 68.199 lei - contribuţia la cheltuielile neeligibile pentru tronsonul de drum aparţinând judeţului Cluj.

Scopul proiectului este reabilitarea unui tronson de drum pe o lungime de 30,345 km, pe traseul drumului judeţean DJ 108G: DJ 108A - Crasna - Vîrşolţ (DN 1H) şi pe o lungime de 7,4 km în judeţul Cluj, pe traseul drumului judeţean DJ 108A: Ciucea (DN 1) - Vînători (DJ 108G). Lungimea totală a traseului propus pentru reabilitare este de 37,745 km. Durata de implementare a proiectului este de 36 luni de la data semnării contractului de finanţare.

La finele lunii august a anului trecut a fost lansată licitaţia deschisă pentru atribuirea contractului de servicii de consultanţă şi asistenţă juridică în scopul elaborării şi aplicării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică. SC M&M Consult SRL Cluj-Napoca a fost desemnată câştigătoare. Anul acesta a fost selectat antreprenorul care va executa lucrările de reabilitare, însă procedura de atribuire a fost suspendată pentru soluţionarea contestaţiilor. La finele lunii mai, a fost atribuit contractul pentru servicii de audit financiar, firma desemnată câştigătoare fiind SC "Cazacus Expert" SRL.

Reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului corp F Hidroterapie al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj - Napoca este un proiect finanţat prin POR, Axa Prioritară 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", Domeniul Major de Intervenţie 3.1 "Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate". Contractul de finanţare a fost încheiat în februarie 2009. Valoarea totală eligibilă este de 4,94 milioane lei, din care 4,2 milioane lei finanţare nerambursabilă din FEDR, 643.364 lei finanţare nerambursabilă din bugetul naţional, 98.979 lei cofinanţare de la Consiliul Judeţean Cluj. La aceste cheltuieli se adaugă cheltuielile neeligibile în valoare de 940.301 lei, reprezentând TVA, cheltuieli suportate de către beneficiar.

Peste zece milioane de euro prin Phare 2005 CES

Proiectul "Creşterea atractivităţii turistice a zonei cu potenţial balnear - Lacurile Sărate în zona Durgău - Valea Sărată şi Salina Turda" este finanţat prin Phare 2005 CES - Infrastructura mare Regională/locală. Valoarea contractului de lucrări este de 5,8 milioane de euro, fără TVA. Contribuţia Uniunii Europene este de 3,65 milioane euro - 63%, cofinanţare de la bugetul de stat în valoare de 1,21 milioane euro - 21 %, cofinanţarea beneficiarului local este de 929.139 euro - 16%.

Perioada de implementare a proiectului este 2008 - 2009. Proiectul este implementat de Consiliul Local al municipiului Turda, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj. Obiectivele vizate sunt amenajarea Salinei Turda în vederea utilizării acesteia ca zonă de turism balnear, precum şi reabilitarea zonei cu valoare turistică şi proprietăţi curative Lacul Sărat Durgău - Valea sărată Turda.

La finele lunii august a acestui an erau în curs de realizare lucrări de reabilitare a drumurilor de acces şi lucrări de amenajare a spaţiilor de parcare şi aleilor pietonale. Termenul de finalizare este 30 noiembrie 2009. Lucrările sunt executate de către "Asociaţia ACI Cluj SA - Trustul de Instalaţii-Montaj şi Construcţii SA Cluj-Napoca - Grup 4 Instalaţii".

Tot prin Phare 2005 CES - Infrastructura mare Regională/locală a fost obţinută finanţarea necesară "Dezvoltării potenţialului balnear al lacurilor sărate din regiunea Nord-Vest". Valoarea totală a lucrărilor este de 5,44 milioane euro, fără TVA. Contribuţia Uniunii Europene este de 3,47 milioane euro, cofinanţarea de la bugetul de stat - 1,15 milioane euro, cofinanţarea beneficiarului local - 816.638 euro. Consiliul Judeţean Cluj va asigura acoperirea cheltuielilor neeligibile a proiectului pentru locaţiile Dej şi Cojocna, în valoare de 274.394 euro.

Scopul proiectului este creşterea atractivităţii ariilor cu potenţial balnear natural în Regiunea de Nord-Vest, prin crearea de parcuri balneare în Cojocna, Dej, judeţul Cluj şi Figa - Beclean, judeţul Bistriţa Năsăud.

Lucrările sunt executate de către "Confort" SA. Termenul de finalizare a proiectului era 14 iulie 2009, dar s-a solicitat, prin act adiţional, decalarea până în 30 noiembrie 2009.

Reabilitarea podurilor afectate de inundaţii din judeţul Cluj, proiect finanţat tot prin Phare 2005 CES, valorează 371.420 de euro, finanţare nerambursabilă pusă la dispoziţie de Comunitatea Europeană. Obiectivul specific al proiectului vizează reabilitarea a două poduri afectate de inundaţii pe traseul drumului judeţean DJ 161 D peste pârâul Batin şi peste pârâul Bandău.

În baza Contractului de lucrări încheiat, la jumătatea anului trecut, între CJC şi SC Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene, s-a realizat lucrarea de reabilitare a podului peste pârâul Batin până la stadiul de dare în circulaţie. Pentru executarea lucrărilor de reabilitare la podul peste pârâul Bandău a fost încheiat contractul de lucrări între CJC şi "AC Samus Construcţii" SA Dej. Lucrarea s-a încheiat în această vară.

Valoarea proiectelor elaborate şi depuse spre finanţare din fonduri europene este de circa un milion de euro

CJC are mai multe proiecte elaborate şi depuse spre finanţare din fonduri europene, pentru a atrage aproape un milion de euro. Printre acestea se numără SMART+ "Management sustenabil al tranziţiei regionale" - propus spre finanţare prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG IV C, Axa Prioritară 1: Inovare şi economia cunoaşterii. Lider de proiect este Federaţia Aragoneză a Municipiilor, Regiunilor şi Provinciilor din Spania. Scopul proiectului este de a analiza, transfera şi disemina bune practici pentru promovarea antreprenoriatului şi inovării în cadrul IMM-urilor. Bugetul total prevăzut pentru întreg proiectul "SMART+" este de 3,.37 milioane de euro. Bugetul total propus pentru CJC pe perioada 2009-2012 este de 361.930 de euro.

EnLaMPA - Stimularea ocupării forţei de muncă în zonele periferice este un proiect propus spre finanţare prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG IV C, Axa Prioritară 1. Lider de proiect este Agenţia de Dezvoltare Regională din Grecia de Vest, iar partenerii implicaţi sunt instituţii publice şi universităţi din Grecia, Finlanda, Italia, Irlanda, Spania, Portugalia şi România. Obiectivul general este stimularea participării în piaţa forţei de muncă a femeilor, emigranţilor, a persoanelor în vârstă şi al tinerilor. Bugetul total prevăzut pentru EnLaMPA este de aproximativ 3 milioane de euro, iar bugetul total propus pentru CJC este de 133.000 de euro.

RegCompNetworks - Crearea unui mediu de afaceri creativ, inovativ şi antreprenorial care să susţină interacţiunea şi echilibrul între zona urbană şi metropolitană într-un mod sustenabil a fost propus spre finanţare prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG IV C, Axa Prioritară 1. Lider de proiect este Universitatea de Ştiinţe Aplicate TAMK Tampere din Finlanda. Bugetul total prevăzut pentru RegCompNetworks este de 1,14 milioane euro. Bugetul total propus pentru Consiliul Judeţean Cluj pe perioada 2009-2012 este de 140.000 euro.

SWEET (Zone Umede Durabile ca şi Comori Economice şi de Mediu - propus spre finanţare prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG IV C, Axa Prioritară 2: Mediul şi prevenirea riscului), are ca lider de proiect Consiliul Judeţean Shropshire, Marea Britanie. Bugetul total prevăzut pentru proiectul SWEET este de aproximativ 2,2 milioane de euro. Bugetul total propus pentru CJC, pe perioada 2010-2012, este de 95.000 de euro.

Proiecte aflate în pregătire la finele lunii august

-Consolidarea, modernizarea, extinderea şi dotarea clădirii "Liceului pentru deficienţi de vedere";

-Extinderea internatului şi cantinei cu bucătărie la "Liceul pentru deficienţi de auz";

-Înfiinţarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică al judeţului Cluj;

-Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca are pregătit proiectul "Pistă de decolare aterizare la 3.500 metri" pentru a fi depus la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii spre a fi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Transport;

-Reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului de Stomatologie al Spitalului Clinic de Urgenţă Cluj;

-Reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului Clinicii Medicale I Cluj;

-Reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgenţă "Octavian Fodor" Cluj-Napoca;

-Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla;

-Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Centrului pentru Persoane Vârstnice Recea-Cristur.

S.HYD.RI.C - Reducerea riscului hidrologic în centrele urbane - propus spre finanţare prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG IV C, Axa Prioritară 2 are ca lider de proiect Prefectura din Genova. Proiectul urmăreşte schimbul, transferul de experienţă şi de bune practici în materie de guvernare a acţiunilor legate de siguranţa centrelor urbane din punct de vedere al calamităţilor, în particular de tip hidrologic. Bugetul total prevăzut pentru proiectul S.HYD.RI.C este de aproximativ 2 milioane de euro. Bugetul total propus pentru CJC pe perioada de trei ani este de 60.000 de euro.

Conservarea biodiversităţii în Rezervaţiile Naturale Cheile Turzi şi Cheile Turenilor - CORTT - Programul Operaţional Sectorial "Mediu" - Axa Prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniu major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000 are o valoare totală de 1,6 milioane de lei. Valoarea neeligibilă a proiectului suportată de CJC este de 253.257 lei. Durata proiectului este de 30 de luni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional