2,5 milioane de lei pentru investiţii prin programul de alimentare cu apă la sate
Consiliul Judeţean Gorj (CJG) a depus primul proiect din Regiunea Sud Vest Oltenia pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Acesta este al doilea contract semnat la nivel de ţară cu finanţare din POR şi vizează reabilitarea drumurilor judeţene DJ 665 Curtişoara - Racovita şi DJ 675C Poienari - Baia de Fier. Conducerea CJG ne-a spus că valoarea contractului este de 28.161.993 de euro, din care fonduri FEDR nerambursabile de 19.961.205 de euro, finanţare de la bugetul naţional de 3.052.890 de euro şi co-finanţarea beneficiarului de 469.675 de euro.
Durata de implementare a proiectului este de 32 de luni, perioadă în care se vor reabilita 58,8 km de drumuri judeţene, vor fi modernizate 53 de podeţe şi va fi construit un podeţ nou. De asemenea, vor fi executate sisteme de siguranţă a traficului, iar podurile cu des-chidere de peste 5 metri vor fi reabilitate, ne-au declarat oficialii CJG.
Cele două drumuri, DJ 665 şi DJ 675C, traversează localităţile Curtişoara, Tetila, Lăzăreşti, Grui, Gămani, Bărcaciu, Larga, Stănceşti, Drăgoeşti, Cărpiniş, Aniniş, Berceşti, Cernădia, Racoviţa şi Poienari.
Odată cu implementarea acestui proiect se va rezolva problema rutieră în nordul judeţului, ceea ce va duce la uşurarea accesului spre obiectivele turistice din zonă. Realizarea unei investiţii de asemenea anvergură va conduce şi la dezvoltarea potenţialului economic al zonei, la preluarea traficului de pe DN 66 şi la scurtarea drumului de la Petroşani la Horezu cu aproximativ 15 km.
Licitaţia de atribuire a lucrărilor s-a desfăşurat la sfârşitul lunii iulie. La finele lunii octombrie, CJG aştepta un răspuns la contestaţia depusă de unul dintre ofertaţi. Lucrările sunt programate să înceapă până la finele anului 2008.
Alte investiţii pentru care CJG a solicitat finanţare europeană sunt reabilitare DJ 674 Vlădureni - Urdari - Turceni - limită judeţ Mehedinţi. La finele lunii octombrie, proiectul avea în curs de elaborare studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie. În acelaşi stadiu de pregătire era şi reabilitarea DJ673A Drăgoteşti - Mătăsari DN67, precum şi reabilitarea DJ 673 Slacu - Borăscu - Broşteni.
În schimb, pentru reabilitarea DJ672 Ciuperceni - Godineşti - Tismana - Topeşti - Pestişani - Brădiceni - Burduhala, la finele lunii octombrie, fusese finalizat studiul de fezabilitate şi mai erau în curs de elaborare proiectul tehnic şi detaliile de execuţie. Într-un stadiu similar de dezvoltare se afla, în perioada menţionată, şi reabilitarea DJ 674 Peşteana - Ţicleni - Târgu Cărbuneşti.
Ceva mai puţin avansat era, la finele lunii octombrie, proiectul de reabilitare al DJ 672C Tălpăşeşti - Stroieşti - Răchiţi - Runcu - limita judeţului Hunedoara. Studiul de fezabilitate fusese elaborat, dar urmau să fie licitate serviciile de proiectare.
Toate aceste proiecte sunt propuse spre finanţare prin POR Axa prioritară 2 Domeniul major de intervenţie DMI 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene".
Proiecte noi de investiţii în infrastructură
CJG mai are pregătite şi noi proiecte de investiţii în infrastructură, în valoare totală de aproape 12 milioane de lei. Extinderea complexului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru adulţi Bâlteni costă 1,2 milioane de lei, are o durată estimată a execuţiei de 12 luni şi a fost depus pe Axa 3 a POR - DMI 3.2 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale". Extinderea şi dotarea centrului de îngrijire şi asistenţă Dobriţa costă 2,8 milioane de lei şi a fost depus în cadrul aceluiaşi DMI al Axei 3. Termenul de execuţie este de 24 de luni.
Reabilitarea termică a spitalului de pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu din Runcu valorează 3,3 milioane de lei şi are un termen de execuţie de patru luni. Finanţarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, CJG şi din fondul elveţian pentru reabilitarea termică a instituţiilor publice.
Extinderea, modernizarea şi dotarea Spitalului Judeţean Târgu Jiu este un proiect în valoare de 492 milioane de lei depus, de asemenea, pe Axa prioritară 3 DMI 3.1. Durata investiţiei este de 36 de luni, iar la finele lunii octombrie era în curs de elaborare studiul de fezabilitate.
Sistemul de canalizare şi staţia de epurare a spitalului de pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu din Runcu costă 4,4 milioane de lei, are un termen de finalizare de 12 luni şi a fost înaintat spre evaluare pentru accesarea unui grant EEA.
Buget de investiţii de 43 milioane de lei
Consiliul Judeţean Gorj (CJG) dispune, în acest an, de un buget de investiţii de 43,3 milioane de lei, din care 21,5 milioane de lei sunt pentru lucrări noi, 1,4 milioane de lei pentru continuarea unor lucrări şi restul de 20,3 milioane de lei sunt pentru alte cheltuieli de investiţii. Conducerea CJG ne-a declarat că suma cheltuită, până în luna septembrie a acestui an, pentru lucrările de investiţii este de 17.019.168 de lei.
Suma alocată în anul 2008 pentru modernizarea drumurilor judeţene este de 26.053.000 de lei. Principalele obiective de investiţii din anul 2008 sunt consolidarea terasamentelor pe DJ 674 comuna Ioneşti, pe DJ 675C comuna Bustuchin, pe DJ 605A Obârşia, ameliorare albie în zona podului şi consolidare rampe acces pe pod pe DJ 675C Popeşti. La acestea se adaugă lucrări de reabilitare şi modernizare a DJ 671 Apa Neagră - Padeş - Cloşani - Valea Mare, DJ 674B Negomir - Borăscu, DJ 672C Tălpăşeşti - Stroieşti - Rachiţi - Runcu - limita judeţului Hunedoara.
Un proiect important este şi cel de realizare tratamente bituminoase executate la rece cu emulsie bituminoasă tip EBCR 60 pe nouă porţiuni de drumuri judeţene.
2,5 milioane de lei prin programul de alimentare cu apă la sate
Prin programul de alimentare cu apă la sate aprobat prin HGR 577/1997, cu modificările şi completările ulterioare, judeţul Gorj are alocată, pentru anul 2008, suma de circa 2,5 milioane de lei. Comunele prinse în program sunt Băleşti, Plopşoru, Teleşti, Tismana, Bâlteni, Bustuchin, Berleşti, Drăguţeşti, Hurezani, Ţânţăreni şi Vladimir. Prin programul de alimentare cu apă la sate, aprobat prin HGR 687/1997, se va introduce apă în comuna Bălăneşti (3.311.496 de lei) şi în comuna Teleşti (445.988 de lei).