Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Lafarge, rezultat negativ in trimestrul I

I.D. Companii /

Grupul Lafarge a incheiat primul trimestru din 2013 cu un rezultat net de -117 milioane euro. Compania a inregistrat un rezultat negativ si in aceeasi perioada a lui 2012 insa acesta a fost de doar 60 milioane euro.

Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea volumelor, ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, limitarilor temporare de productie din Algeria si Egipt si celor doua zile lucratoare in minus.

Vanzarile primului trimestru au scazut cu 6% pana la 3.136 milioane euro, iar EBITDA a scazut cu 26% pana la valoarea de 380 milioane euro.

Bruno Lafont, presedinte si director general al Lafarge, a declarat:

"In mod traditional, primul trimestru reprezinta o pondere redusa din rezultatele noastre si nu reflecta tendintele pentru intregul an. Perspectivele noastre raman neschimbate si ne asteptam ca cererea de ciment sa creasca pe pietele noastre intre 1 si 4 procente in 2013."

In acest an reprezentantii companiei Lafarge preconizeaza ca vor exista noi cresteri de preturi iar inflatia costurilor va continua, desi la un nivel usor mai scazut decat in 2012.

Lafarge continua procesul de diminuare a datoriilor

Datoria neta a grupului Lafarge la finalul lunii martie a scazut cu 0,6 miliarde euro comparativ cu trimestrul 1 din 2012. Totusi comparativ cu finalul lui 2012 aceasta a crescut usor datorita necesarului de capital circulant care in mod normal este mai mare in aceasta perioada a anului.

Lafarge a primit 132 milioane euro in numerar pentru dezinvestirile realizate in primul trimestru al anului, incluzand veniturile partiale din vanzarea activelor din Regatul Unit si carierelor de agregate din Georgia, Statele Unite.

Totodata prin dezinvestirea uzinei din Ucraina, au fost asigurate dezinvestiri de 1 miliard de euro. De la 1 ianuarie 2012 si pana in prezent au fost primiti 600 milioane euro din aceasta suma. Restul de 400 de milioane vor contribui la reducerea in continuare a datoriei, prin dezinvestiri care vor crea valoare adaugata.

"Am incredere ca pana la sfarsitul lui 2014 vom reusi sa livram cea mai mare parte din planul nostru pentru 2012-2015, de a genera EBITDA suplimentar de 1,75 miliarde euro, prin masuri de performanta si inovatie, cu un an inainte de obiectivul initial. De asemenea, vom reduce datoria neta sub 10 miliarde euro cat mai curand posibil in 2013.", a declarat Bruno Lafont.

Proiecte de 800 milioane euro vor fi implementate in acest an

Investitiile grupului Lafarge au totalizat 296 milioane euro in primul trimestru al anului din care 53 milioane euro au reprezentat investitii de sustinere.

Investitiile de dezvoltare s-au ridicat la 243 milioane euro in primul trimestru din 2013. Suma a fost directionata catre proiecte de constructie a unor noi uzine de ciment in Rusia si India, precum si pentru noile capacitati de macinare din Filipine, Algeria si Brazilia.

Investitiile pentru 2013 se vor limita initial la 800 milioane de euro, totodata pentru acest an sunt prevazute dezinvestiri suplimentare.

Investitiile vor avea in vedere cresterea capacitatii sau modernizarea locatiilor existente in pietele emergente, precum India sau Irak, dar si investitii in America de Nord, pentru a profita din plin de relansarea acestei piete. Printre aceste proiecte se numara extinderea uzinei Exshaw de langa Calgary si renovarea uzinei Ravena din nord-estul Statelor Unite, care alimenteaza piata din New York.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional