Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Mai multe preluari si fuziuni intre companii prevazute pentru acest an

I.D. Companii /

Numarul tranzactiilor ce vizeaza fuziuni sau preluari de societati din Romania ar putea creste in 2012 daca procesul de recuperare economica va fi sustinut, considera Horea Popescu, Co-Head of the Corporate Practice in Romania.

"Probabil ca cele mai atractive sectoare pentru achizitii vor fi cel industrial, agricol, energetic, minier, telecomunicatii si media. Insa, orice crestere in activitatea M&A (mergers and acquisitions - fuziuni si achizitii) va depinde foarte mult de sustinerea procesului de recuperare economica a Romaniei. Din pacate, ne confruntam cu o perioada incerta si va fi nevoie sa asteptam pentru a vedea in ce masura factorii economici si politici vor avea impact asupra pietei anul acesta", a precizat Horea Popescu.

Tranzactii mai multe, dar mai mici

In Europa Centrala si de Est numarul tranzactiilor intre companii au crescut cu aproape 12% in 2011 fata de anul precedent, ajungand la 3.800 de schimburi. Acest numar depaseste nivelul record atins in 2008, cand au fost raportate 3.723 de tranzactii. Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor a ramas la acelasi nivel in anul 2011, insumand 150 miliarde euro insa mai putine mega-tranzactii decat in 2010, potrivit raportului "Emerging Europe: M&A Report 2011", realizat de firma internationala de avocatura CMS si compania EMIS.

In 2011, cel mai atractiv sector pentru investitori a fost cel industrial, cu 753 de tranzactii, aproape 20% din numarul total inregistrat. Finantele si asigurarile au fost urmate indeaproape de sectoarele de servicii si de comert (cu 409, 396 si, respectiv, 392 de operatiuni). In ceea ce priveste valoarea totala a tranzactiilor, mineritul a ocupat prima pozitie contribuind cu aproape o treime din valoarea acestora. Pe locul al doilea s-au clasat finantele si asigurarile cu peste 12% din valoarea totala, in timp ce sectorul industrial a ocupat locul al treilea cu putin peste 11%.

"Anul care tocmai s-a incheiat a produs un flux constant de tranzactii in regiune, desi acestea au continuat sa fie tergiversate, iar riscul nesemnarii contractelor sau al nefinalizarii tranzactiilor ramane mare. Bancile au jucat un rol si mai important in rezultatul exercitiilor de due dilligence (analize-diagnostic) si al structurarii tranzactiilor, avand in vedere ca finantarea a ramas limitata, iar practicile de imprumut ale bancilor au fost mai precaute ca niciodata. Abilitatea cumparatorilor de a gestiona cosul valutar si de a se proteja impotriva fluctuatiilor cursului de schimb in cazul tranzactiilor transfrontaliere a devenit un avantaj strategic in ultimele 12 luni", a declarat Helen Rodwell, Head of the CMS CEE Corporate Practice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional