Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Meta Estate Trust: Finalul anului ar putea aduce o relansare a numărului de tranzacţii imobiliare

S.B. Ştirile Zilei /

Meta Estate Trust: Finalul anului ar putea aduce o relansare a numărului de tranzacţii imobiliare

Piaţa imobiliară din România s-a caracterizat, în primele şase luni ale anului, printr-o prudenţă a cumpărătorilor, cu ajustări minore în ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare, conform Meta Estate Trust.

Cu toate acestea, finalul anului 2023 ar putea fi marcat de o uşoară redresare a numărului de achiziţii, mai ales în contextul în care deja asistăm la o scădere a inflaţiei.

"Piaţa imobiliară se află într-un moment de stabilizare, fără schimbări semnificative în preţurile locuinţelor vechi sau noi faţă de anul precedent. Totuşi, se remarcă o atitudine mai precaută din partea potenţialilor cumpărători, influenţată de factori de stres precum inflaţia, care reduce veniturile disponibile, şi dificultăţile de acces la creditare. Cu toate acestea, perioada de prudenţă se apropie de final, iar revenirea cumpărătorilor pe piaţă va aduce creşteri de preţ, având în vedere limitările viitoare ale ofertei în marile oraşe", susţine Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust.

"Datele ANCPI arată că, în primul semestru din an, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 22% comparativ cu anul trecut, lucru care arată, o dată în plus, reticenţa cumpărătorilor. Însă, observăm că proiectele rezidenţiale din categoria middle şi din cea low au avut cel mai mult de suferit, având în vedere profilul clienţilor din aceste categorii cu venituri mai mici şi dobânzi încă ridicate", a mai completat Oriol Casellas Deig

Scăderea inflaţiei va dinamiza piaţa de real estate locală prin reducerea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi reluarea în forţă a tranzacţiilor imobiliare. Accesibilitatea mai uşoară la credite va restabili încrederea şi va stimula cererea de achiziţionare a locuinţelor, având în vedere că există încă o cultură puternică a proprietăţii şi o nevoie reală de locuinţe noi în piaţa locală.

Reducerea numărului de tranzacţii din prima parte a anului nu a generat, până acum, şi o scădere a preţurilor la locuinţe, potrivit reprezentantului companiei. Deoarece materialele de construcţie au avut costuri ridicate în anii precedenţi, scăderea preţurilor pentru dezvoltatori este dificilă şi există posibilitatea să asistăm la acest lucru în anumite proiecte, în special în cele cu finanţări bancare ce trebuie rambursate în perioada următoare.

Un alt factor de stres pentru piaţa de real estate este legat de cota de TVA aplicabilă pentru locuinţele mai mici de 120 mp - iniţial, prin diminuarea pragului pentru care se putea aplica TVA de 5% (de la 700.000 la 600.000 de lei, de la începutul acestui an) şi apoi prin discuţiile legate de majorarea cotei de la 5% la 9% pentru aceleaşi condiţii. Această schimbare va creşte presiunea asupra celor care caută o locuinţă şi va determina. pe termen mediu. o diminuare a suprafeţei construite din partea dezvoltatorilor pentru a putea crea produse care se pretează bugetului cumpărătorilor.

În ciuda acestor provocări, nevoia de locuinţe va persista, iar odată cu scăderea dobânzilor, cererea pentru achiziţii va creşte din nou. În acest context de piaţă, modelul de business al Meta Estate Trust se evidenţiază prin agilitatea şi capacitatea de adaptare la provocări, dar şi de identificare a oportunităţilor.

"În perioadele mai puţin favorabile, un model de business precum cel al Meta Estate Trust atrage în special investitori care aleg să investească anticiclic, conştienţi de beneficiile pe care le pot obţine, beneficii ce se traduc prin randamente peste medie", afirmă Oriol Casellas Deig.

Scăderea tranzacţiilor şi a volumului antecontractelor în ultimele luni a avut un alt efect asupra pieţei imobiliare, şi anume o presiune în creştere asupra cash-flow-ului proiectelor aflate în stadiul de construcţie. În acest context, colaborarea între dezvoltatori şi entităţi precum Meta Estate Trust poate aduce beneficii semnificative, oferind nu doar un acces rapid la finanţare, ci şi o validare cuprinzătoare a proiectului. Aceasta se traduce într-o mai mare vizibilitate pe piaţă şi acces îmbunătăţit la potenţiali clienţi.

Reprezentantul Meta Estate Trust este de părere că, pe termen lung, piaţa imobiliară va cunoaşte tot mai multe schimbări. Îmbunătăţirea stocului de locuinţe este o necesitate urgentă în România, dat fiind caracterul actual al fondului locativ, care este dominat de locuinţe mici, vechi, neîntreţinute şi supra-aglomerate. Aceste aspecte prezintă o oportunitate extraordinară pentru piaţa imobiliară în viitor, mai ales în contextul în care România se situează printre ţările cu cele mai scăzute niveluri de efort financiar necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe în cadrul Uniunii Europene.

"Pe lângă acestea, vom asista la o creştere accentuată a pieţei chiriilor, care în prezent reprezintă doar o proporţie mică din totalul gospodăriilor. În viitor, impactul închirierilor pe termen scurt, în special în zonele turistice populare, va fi semnificativ. Platforme precum AirBnB şi Booking oferă proprietarilor de locuinţe turistice o modalitate simplă de a obţine randamente atractive. Eficienţa energetică şi calitatea locuinţelor vor deveni aspecte din ce în ce mai importante pentru cumpărători, care devin mai informaţi şi mai selectivi în procesul de achiziţie a unei locuinţe", menţionează reprezentantul Meta Estate Trust.

În concluzie, piaţa imobiliară din România se află într-o fază de stabilizare în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, iar cumpărătorii manifestă o atitudine mai precaută, ceea ce conduce la o scădere a numărului de tranzacţii. Totuşi, există toate premisele pentru dezvoltarea viitoare. Odată cu reducerea inflaţiei şi a dobânzilor pentru creditele ipotecare, precum şi cu dezvoltarea şi îmbunătăţirea stocului de locuinţe în România, se conturează oportunităţi favorabile mai ales pentru investitorii cu un spirit agil, atenţi la momentele cheie din dezvoltarea acestui segment.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional