Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Municipiul Zalău: Buget de investiţii cu 22% mai mic faţă de 2009

F.A. Investiţii /

Municipiul Zalău: Buget de investiţii cu 22% mai mic faţă de 2009

Valoarea totală a bugetului de investiţii pe anul 2010 al Primăriei municipiului Zalău este de aproximativ 50,2 milioane lei, mai mic cu aproape 22% faţă de cel de anul trecut, de 64,25 milioane lei.

În paralel, veniturile proprii ale Primăriei planificate pe anul 2010 sunt de 59,1 milioane de lei, în timp ce în anul precedent au fost aprobate venituri de aproximativ 63,1 milioane de lei. Cu toate acestea, criza economică nu s-a resimţit asupra colectării taxelor şi impozitelor, dat fiind că la nivelul primului trimestru din 2010 veniturile planificate au fost integral realizate, ne-au declarat reprezentanţii Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei municipiului Zalău.

Complex agroalimentar de 25 milioane de lei

Potrivit oficialilor Primăriei, cel mai important obiectiv de investiţii care urmează să fie început în 2010 vizează realizarea unui complex agroalimentar în zona centrală a municipiului Zalău, cu o valoare totală de aproa­pe 25 milioane de lei.

De asemenea, un alt obiectiv de investiţii major urmăreşte realizarea de centrale termice proprii pe gaz la unităţile de învăţământ din municipiul Zalău. Valoarea totală a obiectivului este de 10,25 milioane de lei.

În plus, autorităţile locale mai vor să reabiliteze fos­tul Club al Tineretului, din Str. 22 Decembrie 1989. Aceasta ar fi o investiţie de 1,76 milioane de lei.

Investiţii în reţeaua de drumuri, alimentarea cu apă şi locuinţe

Pentru reabilitarea sistemului rutier, suma cuprinsă în bugetul din 2010 este de aproximativ 4,8 milioane de lei, pentru un număr de 37 de străzi, dintre care: Str. Tudor Vladimirescu, Liliacului, Margaretelor, Cetăţii, Traian, Narciselor, Cetinei, A. Mureşan, Decebal, extinderea Str. Crişani, au mai precizat aceleaşi surse.

De asemenea, pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, pe anul 2010 este alocată suma de 2,2 milioane de lei, din care pe următoarele străzi: str. Ştefan cel Mare, G. Cosbuc, Mango, Ion Neculce, L. Ghergariu.

În privinţa investiţiilor în locuinţe, reprezentanţii Primăriei menţionează efectuarea lucrărilor tehnico-edilitare pentru blocurile ANL din etapa a II-a, (6 blocuri ANL cu 74 apartamente), din cartierul D-va Nord. Fondurile alocate în acest scop sunt de aproximativ 500.000 de lei.

Sunt în curs lucrările edilitare pentru cartierul Meseş

Pe de altă parte, cea mai importantă investiţie aflată în curs de execuţie în 2010 se referă la amenajarea accesului carosabil şi pietonal, alimentare cu apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială şi iluminat public în Cartierul Meseş. Valoarea totală a proiectului este de 19,4 milioane de lei. Antreprenorul general este societatea "Inserco" din Zalău, iar termenul de finalizare este mai 2010. Un alt proiect aflat în curs vizează acoperirea Văii Zalăului şi realizarea Pieţei Agroalimentare în Str. 22 Decembrie. În acest caz valoarea totală ajunge la 8,37 milioane de lei. Antreprenorul este societatea "Drum Construct" din Pericei, iar lucrările urmează să fie finalizate în octombrie 2010.

De asemenea, lucrările tehnico-edilitare pentru obiectivul Grădina Poporului, au o valoare totală de peste 7 milioane de lei. Antreprenorul este societatea "Company" din Bucureşti, iar termenul de finalizare stabilit este mai 2010.

În paralel, în septembrie 2010 va fi finalizat şi un pod de beton armat peste valea Sărmaş, racordat la strada Sărmaş. Valoarea totală este de aproximativ 3 milioane de lei, iar antreprenorul este compania "Lotus" din Zalău, ne-au mai precizat reprezentanţii Serviciului Investiţii.

Conform oficialilor Primăriei Zalău, în cursul anului 2010 instituţia nu va mai contracta credite. Însă, pentru perioada 2007-2010 valoarea creditelor contractate este de peste 79 milioa­ne de lei. Din această sursă au fost finanţate investiţii importante precum şoseaua ocolitoare între DN 1F/E 81 şi DJ 191 c, pentru devierea traficului din zona municipiului Zalău şi fluidizarea traficului în regiune - expropriere şi chetuieli de implementare-, cu o cofinanţare de aproape 11,6 milioane de lei.

De asemenea, proiectul vizând amenajare şi pietonal, alimentare cu apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială şi iluminat public pentru parcelele din cartierul Meseş, cu o valoare de 24,6 milioane de lei şi acoperirea văii Zalăului pe tronsonul Piaţa Agroalimentară Centrală - pod str. 22 Decembrie 1989, are o valoare totală de aproximativ 10 milioane de lei.

Proiectele cu finanţare nerambursabilă depuse au o valoare de peste

60 milioane de lei

Primăria municipiului Zalău a depus proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) şi inclusiv nouă lucrări de construcţii, din care două sunt în fază de implementare (organizare licitaţii pentru lucrări de construcţii), una în fază contractuală, iar şase în diverse faze de evaluare. Valoarea totală a proiectelor este de 60,4 milioane de lei, din care 44,95 milioane de lei reprezintă fonduri atrase, iar 8,66 milioane de lei, TVA recuperabil.

Volumul investiţiilor pentru acest an din fonduri nerambursabile este dependent de numărul de proiecte care va primi finanţare şi când vor fi semnate contractele de finanţare, dar valoarea proiectelor aflate în derulare este de 9,42 milioane de lei, iar valoarea proiectului aflat în fază precontractuală este de 10,3 milioane de lei, subliniază reprezentanţii Primăriei Zalău.

Potrivit aceloraşi surse, instituţia nu are în execuţie proiecte prin parteneriat public-privat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional