Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

OPINIE BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO:"Industria construcţiilor se confruntă cu un nou val de creşteri de preţuri"

Ştirile Zilei /

Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu

Incertitudinile provocate de conflictul din Ucraina sporesc perturbările de preţuri cauzate de repornirea economiei după încheierea perioadei de izolare, afectând preţurile construcţiilor şi punând presiune pe dezvoltatori.

Conflictul şi sancţiunile împotriva Rusiei au un impact direct redus asupra pieţelor imobiliare globale, capitalul rusesc fiind de doar 330 de milioane de dolari investiţii anuale în imobiliare, în timp ce investiţiile din Ucraina sunt în mare parte interne. Dar adevăratul impact al conflictului va fi dat de elementele macroeconomice pe care le modifică, inclusiv de noi creşteri ale preţurilor la energie, care vor duce la creşterea preţurilor materialelor şi vor scumpi construcţiile.

Inflaţia şi creşterea ratelor dobânzilor sporesc problemele din sectorul imobiliar, care se bazează în mare măsură pe finanţarea dezvoltatorilor, dar şi a consumatorilor. În România, rata dobânzii ROBOR 3M a crescut de la 1,5% anul trecut, în iunie, la 4,5% în prezent. Există perspective ca aceasta să crească şi mai mult. O persoană care are un credit de 500.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani va plăti acum cu 800 de lei mai mult la rata lunară. Păstrând aceeaşi rată lunară ca acum 9 luni, astăzi, creditul pe care şi-l va permite cineva ar fi cu 150.000 de lei mai mic.

Preţurile mai mari ale construcţiilor, valorile mai mici ale creditelor şi incertitudinea pot face ca piaţa imobiliară să ia o pauză şi să evalueze impactul. De asemenea, inflaţia schimba destinaţia cheltuielilor gospodăriilor şi toate cele de mai sus pot face ca cererea să fie afectată, comprimând marjele dezvoltatorilor între costurile mai mari şi potenţiala stagnare a pieţelor imobiliare.

Conflictul din Ucraina are, de asemenea, un impact asupra industriei construcţiilor şi a dezvoltatorilor imobiliari prin creşterea abruptă a preţurilor materiilor prime. Acesta provoacă o majorare abruptă a preţurilor armăturilor de fier utilizate în construcţii. Contractele futures au sărit de la aproximativ 700 de dolari americani pe tonă la sfârşitul lunii februarie la peste 900 de dolari pe tonă în prezent. Ucraina exportă produse siderurgice în valoare de aproximativ 7,7 miliarde de dolari, după cereale fiind al doilea cel mai mare export al său. Conflictul ucrainean a oprit exporturile acestor produse punând presiune asupra preţurilor materialelor de construcţii care au crescut deja cu 51% într-un an. Există, de asemenea, rapoarte conform cărora companiile de trading nu sunt foarte interesate să importe oţel din Rusia. Rusia a exportat aproximativ 28 de milioane de tone în ultimii ani, mult în urma numărului unu, China, care a exportat 52,63 milioane de tone de produse din oţel în 2021, arată datele oficiale. Ucraina exportă aproximativ 15 milioane de tone de oţel pe an, ceea ce o plasează pe locul opt la nivel mondial.

Potrivit Reuters, acest lucru pare că determină scumpiri atât pentru minereul de fier, cât şi pentru oţel, având în vedere o posibilă scădere a ofertei, în special în Europa, care a cumpărat până acum cea mai mare parte a materialelor din Rusia şi Ucraina. Însă impactul deplin al sancţiunilor urmează să fie evaluat. În timp ce Rusia va încerca să îşi redirecţioneze exporturile către Asia, producătorii asiatici vor încerca să găsească o modalitate de a vinde mai mult în Europa. Preţurile ridicate ale energiei împing în sus şi preţurile altor materiale de construcţii cu consum mare de energie, precum aluminiul, cimentul, sticla şi unele materiale plastice. Acest lucru forţează companiile de construcţii fie să absoarbă costurile, fie să le transfere către beneficiari şi asta poate determina creşterea în continuare a preţurilor pe metrul pătrat construit.

Pieţele încearcă să evalueze cât va dura conflictul din Ucraina. Dar chiar dacă conflictul se va încheia foarte curând, reconstrucţia infrastructurii şi a clădirilor distruse din Ucraina are potenţialul de a pune şi mai multă presiune asupra disponibilităţii şi preţurilor materialelor de construcţii.

Incertitudinea cu privire la ceea ce aduce viitorul creşte odată cu apropierea de zona de conflict. De asemenea, în faţa unui val de creşteri de costuri şi preţuri la utilităţi şi carburanţi şi cu creşterea ratelor dobânzilor care scumpesc creditele, sentimentul investitorilor devine cel mai important factor legat de piaţa imobiliară.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional