Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oradea: Aproape jumătate din buget este alocat investiţiilor

F.A. Investiţii /

Cheltuielile de investiţii ale Primăriei Municipiului Oradea au pentru 2010 valoarea de 288,2 milioane lei, din totalul cheltuielilor de 627,1 milioane lei, ne-a precizat domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Anul acesta municipalitatea va demara investiţii noi, cu o valoare totală de aproximativ 103 milioane lei. Cele mai importante sume vizează infrastructura rutieră. Astfel, pentru modernizarea străzilor în vederea fluidizării traficului de acces între zonele rezidenţiale şi funcţionale, proiect finanţat prin Măsura 2.1 din Programul Operaţional Regional (POR), valoarea totală este de 28,6 milioane lei. De asemenea, pentru amenajări de parcări şi alei suma prevăzută este de 18 milioane lei. Proiectul ce vizează realizarea unui pod peste Crişul Repede, str. Oneştilor - Sovata -Fagului, are o valoare de aproximativ 10 milioane lei. În paralel, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, suma prevăzută este de aproximativ 13,6 milioane lei, potrivit domnului Bolojan.

Lucrări la unităţile de învăţământ

Domnul Ilie Bolojan menţionează că, tot în acest an, municipalitatea mai are în lucru reabilitarea a 17 unităţi de învăţământ, reprezentând lucrări în valoare de 10,2 milioane lei, lucrări la trei spitale în valoare de 742.000 lei. Pentru şase obiective culturale, valoarea intervenţiilor în continuare este de aproximativ 6,8 milioane lei, iar alte 2,1 milioane lei vizează continuarea lucrărilor pentru reabilitarea monumentelor istorice.

În privinţa locuinţelor, Primăria Oradea a efectuat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi Studiul de Fezabilitate (SF), pentru locuinţele de ANL situate pe strada Octavian Goga, suma alocată fiind de 80.000 lei. De asemenea, pentru locuinţele sociale situate în strada Moreni, s-a efectuat Studiul de Fezabilitate, suma alocată fiind de 20.000 lei.

Primăria are în evaluare proiecte în valoare de

264 milioane lei

Potrivit domnului primar Ilie Bolojan, valoarea totală a celor 12 proiecte cu finanţare nerambursabilă câştigate de municipalitate este de aproape 90 milioane de lei. Cel mai important proiect, aflat în implementare, se referă la revitalizarea cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic - etapa I, cu o valoare de aproape 36,8 milioane lei. Un alt proiect vizează modernizarea Grădinii Zoologice, în valoare de aproximativ 19,5 milioane lei, proiect aflat, de asemenea, în implementare.

În plus, 19 proiecte depuse de Primărie pentru obţinerea de fonduri nerambursabile se află în diverse faze de evaluare, având o valoare cumulată de aproape 264 milioane lei. Dintre acestea, valoarea proiectului pentru dezvoltarea turismului de agrement prin crearea Complexului Wellness Termal "Nymphaea" Orade este de 84.8 milioane lei.

Pentru crearea infrastructurii de afaceri şi asigurarea cu utilităţi publice a Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, suma necesară este de peste 82 milioane lei pentru etapa I şi de alte 16,2 milioane lei pentru etapa a II-a. Alte obiective vizează mai ales reabilitarea şi/sau extinderea unor unităţi de învăţământ sau centre sociale, conform sursei citate.

Primarul municipiului Oradea completează că alte 17 proiecte urmează a fi depuse, valoarea lor cumulată ajungând la aproximativ 680 milioane lei. Astfel, cel mai important proiect presupune reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului pentru perioada 2009 - 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice. Valoarea acestuia este estimată la 420 milioane lei.

În al doilea rând, pentru exploatarea zăcămintelor de apă geotermală prin utilizarea unor tehnologii moderne în regiunea Bihor-Hajdu Bihar, suma necesară este de 80 milioane lei.

De asemenea, Primăria mai vrea să depună un proiect pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea corpurilor B, C, D şi E din Cetatea Oradea în vederea demarării celei de a II-a etape de reabilitare, refuncţionalizare şi introducere în circuitul turistic, în valoare de 57,3 milioane lei.

Primăria Oradea intenţionează să contracteze în acest an credite pentru proiectul vizând crearea Complexului Wellness Termal "Nymphaea" Oradea, respectiv proiectul pentru crearea unei infrastructuri de afaceri în municipiu şi asigurarea cu utilităţi publice a Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, precizează domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional