Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

PetromCentrala electrică Petrom de la Brazi - construcţie de 500 milioane de euro

F.A. Investiţii /

Centrala electrică Petrom de la Brazi - construcţie de 500 milioane de euro

Centrala Petrom de la Brazi reprezintă cel mai mare proiect privat de generare de energie electrică din România. Proiectul vizează construirea unităţii pornind de la "zero" şi utilizează cele mai recente soluţii tehnice pentru protecţia mediului. Capacitatea centralei este de 860 MWe, fiind asigurată de două unităţi cu puterea de 291 MW cuprinzând turbine cu gaz şi cazane de recuperare şi o turbină de cogenerare cu o putere de 313 MWe, ne-au declarat reprezentanţii Petrom.

Investiţia totală este de 500 milioane de euro, din care 200 milioane de euro provin de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), alte 200 de milioane de euro reprezintă finanţarea de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), iar restul este suportat din resursele companiei.

În 2012, centrala electrică va asigura 8-9% din electricitatea generată în Româ-nia. Acest lucru va fi realizat în contextul în care centrala electrică de la Brazi, care va opera pe baza gazelor naturale, este şi cea mai eficientă centrală din România cu o astfel de capacitate, respectiv o eficienţă de circa 57%, faţă de aproximativ 30%, media înregistrată de centrale similare, subliniază sursele citate.

Până la 20% din energia electrică produsă şi până la 96 de tone de abur pe oră vor fi utilizate pentru consumul propriu al Petrom, iar restul va fi transmis în reţeaua electrică naţională. Consumul total de gaze naturale estimat de reprezentanţii Petrom se ridică la 1,2 miliarde mc pe an. De asemenea, utilizarea noilor tehnologii permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon sub media europeană, respectiv 0,38 tone CO2/MWh, faţă de 0,411 CO2/MWh.

Centrala electrică va fi construită de consorţiul General Electric-Metka. În paralel, Transgaz va construi, deţine şi opera o conductă de gaze special pentru centrală, ce va lega judeţul Dâmboviţa de judeţul Prahova. Lungimea conductei va fi de 30 km, iar diametrul de 800 mm.

De asemenea, Transelectrica va construi, deţine şi opera linia electrică aeriană de înaltă tensiune, în lungime de 3 km, care va lega centrala Brazi de staţia electrică de la Brazi Vest şi reţeaua naţională de electricitate. Echipamentele de ultimă generaţie pentru linia electrică şi staţiile electrice, vor fi furnizate de Siemens şi Toshiba & Itouchu.

Petrom City - sediu de 100.000 mp

Petrom City reprezintă noul sediu al celei mai mari companii româneşti, în care vor lucra, după finalizare, circa 2.500 de angajaţi. Bugetul estimat iniţial pentru acest obiectiv se ridică la 130 milioane de euro şi acoperă costurile cu decontaminarea terenului, infrastructura, construcţia clădirilor şi a unei centrale electrice aferente, ne-au precizat reprezentanţii Petrom.

Petrom City va avea o suprafaţă totală desfăşurată de 100.000 de metri pătraţi şi va fi format din cinci clădiri, respectiv două clădiri administrative ovale, o construcţie cu formă clasică, un centru de date şi o centrală care va asigura autonomie energetică, precum şi un garaj cu 1.000 de locuri de parcare.

Complexul va dispune de o serie de facilităţi precum săli de şedinţă, un centru de conferinţe, propriul centru de training, centru medical, cantină, cafenea, un mini-magazin, spaţii verzi, atât în interiorul cât şi în exteriorul clădirii. În medie, fiecare angajat are o suprafaţă de 9,5 mp care se încadrează în media de 8-12 mp per individ întâlnită în clădirile moderne de birouri din Europa. În incintă va fi construit şi un centru de date, care va susţine activitatea IT atât pentru Petrom, cât si pentru OMV, în colaborare cu centrul de date din Viena.

De asemenea, centrala electrică adiacentă este de ultimă generaţie în ceea ce priveşte standardele europene de economisire a energiei. Astfel, complexul dispune de producţie proprie de energie electrică, independent de reţeaua publică. De altfel, sistemul de producere şi consum al energiei, creşte eficienţa energetică la 90%, faţă de o medie de 40%-60%, cât prezintă în prezent majoritatea clădirilor construite recent. Performanţa este posibilă datorită unei centrale de co-generare, care produce atât energie electrică, dar şi căldură. Căldura rezultată la generarea curentului electric va fi absorbită, transformată şi folosită în totalitate pentru răcirea clădirii pe timp de vară. În timpul iernii, această căldură va fi folosită direct pentru încălzire, subliniază reprezentanţii Petrom.

Pe de altă parte, proiectul a avut în vedere şi construirea infrastructurii stradale atât în interiorul complexului, cât şi pentru acces, investiţie de circa 6 milioane de euro. Străzile vor avea o lungime totală de 1,7 km şi vor fi prevăzute cu sistem de iluminat, bănci şi spaţii verzi.

Un alt aspect al proiectului a vizat şi reabilitarea ecologică a zonei unde se construieşte Petrom City. Astfel, proiectul început în 2007 a vizat o suprafaţă de 200.000 mp de teren, care a găzduit un fost depozit de produse petroliere. Investiţia este de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit aceloraşi surse.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional