Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primul cora verde a fost deschis in Capitala

I.D. Companii /

Cora Alexandriei

Cora Alexandriei

Retailer-ul cora a deschis ieri un nou hipermarket verde, de aceasta data in Capitala, pe Soseaua Alexandriei. Centrul comercial este al doilea din Romania care a obtinut certificarea BREEAM Clasa A, primul fiind hipermarket-ul cora inaugurat la Bacau acum doua saptamani.

Imvestitia totala s-a ridicat la 47 milioane euro din care 1 milion a fost utilizat pentru implementarea de sisteme eficiente energetic.

Complexul construit pe amplasamentul unei foste baze auto, are o suprafata construita de 53.000 mp. cora Alexandriei cuprinde un hipermarket cu o arie de vanzare de 9.000 mp, o galerie de 5.000 mp cu 40 de magazine, 980 de locuri de parcare si spatii verzi de 4.000 mp. Timpul de constructie a fost de noua luni.

In cadrul evenimentului de deschidere Philippe Lejeune, director general cora Romania, a declarat:

"Inovatiile tehnice pentru exploatare si protectia mediului sunt extraordinare. cora continua astfel sa se extinda cu pasi fermi si cu inovatii in ceea ce priveste constructiile, cat si domeniul comercial."

Sistemele si ideile inovative pentru protectia mediului au fost folosite atat la constructia propriu-zisa a centrului comercial, cat si la echipamentele de exploatare a spatiului.

Pentru prima data in Romania au fost utilizate pe scara larga tuburile solare. Pana acum acest sistem s-a utilizat punctual, cel mult cinci astfel de tuburi fiind montate pe hale. In schimb la cora Alexandriei au fost montate 150 de astfel de dispozitive pentru iluminarea cladirii. Acestea capteaza lumina naturala din toate directiile si o redistribuie la interior fara a crea efect de sera. Tuburile solare pot asigura pe timp de zi 100% din lumina necesara spatiului de birouri si 50% din lumina necesara suprafetei de vanzare, ne-a precizat Ioan Albu, director de proiect, cora Romania.

Totodata pentru iluminarea suprafetei de vanzare au fost montate corpuri de luminat eficiente energetic cu un consum de energie de la 30% pana la 50% mai mic fata corpurile de iluminat obisnuite.

Reducerea consumului de energie a fost asigurat si prin o termoizolatie aproape dubla fata de cea care se pune in mod curent la cladiri. Pereti fatadelor au o termoizolatie de 15 cm grosime, iar acoperisul de 20 cm. De asemenea zona de livrare este izolata de zona de frig, reducandu-se pierderile de caldura. Prin aceste izolari se va realiza o reducere a consumului de exploatare a centrului comercial cu 30%.

In plus pe sistemele de aer conditionat au fost montate recuperatoare de caldura care extrag aproape 90% din caldura aerului degajat la exterior si o refolosesc pentru sistemele de incalzire pe timpul iernii sau pentru a produce aer rece pe timp de vara.

Complexul utilizeaza si panouri solare pentru producerea apei calde necesare functionarii toaletelor.

O alta inovatie este sistemul de ventilatie natural din coridorul galeriei care utilizeaza trape si ale elemente de inchidere si deschidere.

Suprafetele vitrate sunt tratate special, permitand o pierdere mica de temperatura pe timpul iernii si o incalzire redusa pe timpul verii.

Proiectantii complexului s-au gandit sa gaseasca o utilizare si pentru apa de ploaie. Aceasta este colectata intr-un rezervor de 300 mc, aproximativ 18 camioane cisterna si este folosita pentru udarea spatiilor verzi.

Implementarea tuturor acestor sisteme pentru reducerea consumului de energie nu au insemnat o crestere cheltuielilor de investitie, ele au fost realizate din economiile facute in urma negocierilor cu diversi furnizori, a precizat Ioan Albu.

Ultimele doua magazine deschise de cora, cel din Bacau si cel de pe Soseaua Alexandriei, vor lua parte in urmatoarele zile la Varsovia la o competitie internationala pe tema dezvoltarii durabile.

cora Romania face parte din grupul belgian Louis Delhaize Group, prezent in tara noastra din anul 2003. Hipermarket-ul deschis pe Soseaua Alexandriei este al 10-lea magazin al retailer-ului in Romania. Pana la momentul de fata in Capitala au fost deschise patru magazine cora, iar in provincie sase, la Cluj-Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin, Constanta si Bacau.

cora are planuri mari pentru urmatorii ani. In 2013 intentioneaza sa deschida doua magazine, la Ploiesti si Constanta.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional