Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Procesul de productie a placilor EGGER EUROSTRAND OSB

Advertorial Companii /

Procesul de productie a placilor EGGER EUROSTRAND OSB

In editia trecuta au fost prezentate primele trei etape ale procesului de productie al placilor triplu stratificate din aschii lemnoase orientate OSB (Oriented strand Board) : "decojirea si spalarea bustenilor", "aschierea si uscarea", "sortarea si adezivarea". Acum ne vom indrepta atentia catre restul etapelor ramase de parcurs pana la obtinerea produsului finit (marcat, etichetat si ambalat).

Etapa 4: "Formarea covorului de aschii"

Aschiile aditivate alimenteaza 4 masini dispuse in cascada: masinile 1 si 4 realizeaza orientarea si pozitionarea longitudinala a aschiilor lungi (de lungime max. 160mm) in directia de propagare a liniei, adica realizarea straturilor de suprafata ale paturii (SL), iar masinile 2 si 3 orientarea transversala (pe latimea liniei) a aschiilor scurte (de lungime max. 130mm), adica realizarea stratului de mijloc (CL). Cresterea in grosime a covorului de aschii se face asadar progresiv, in directia de inaintare a liniei, de la masina nr.1 (stratul inferior) la masina nr. 4 (stratul superior). Desigur, grosimea covorului de aschii (si implicit a fiecarui strat) este corelata cu grosimea finala a placii de OSB aflata in planul de productie, celelalte variabile fiind parametrii de presare si densitatea placii finale.

Etapa 5: "Presarea si racirea placilor"

La capatul zonei de formare, covorul de aschii intra intr-o presa continua cu presare progresiva la cald - asa numita presa ContiRoll, unde se comprima de aproape 6 ori in grosime si isi capata rigiditatea finala. Imediat dupa iesirea din presa are loc taierea marginilor laterale ale placii, respectiv taierea transversala, la lungimea optima necesara debitarii ulterioare fara pierderi din etapa finala, (taierea la lungimea solicitata de client). Ultimele componente ale liniei de productie sunt racitoarele de tip stea, care realizeaza racirea placilor si eliminarea tensiunilor din presare pana la o limita in care acestea pot fi stivuite fara probleme in zona de aclimatizare.

Etapa 6: "Aclimatizarea, prelucrarea finala si paletizarea"

Dupa racire, placile de format mare sunt depozitate in stive si transferate in depozitul de semifabricate, in vederea aclimatizarii. Aceasta etapa - care presupune minim 48 ore de "carantina" - este necesara din doua considerente: pe de o parte, pentru a permite racirea completa a placilor in vederea disiparii energiilor remanente din placa, iar pe de alta parte, pentru a permite efectuarea intregului plan de determinari al parametrilor de calitate impus de managementul calitativ al productiei FPC (factory production control). La finalul ciclului de aclimatizare, stivele de placi de format mare sunt readuse in zona de productie, in vederea prelucrarii lor finale. Aceasta presupune un set de operatii care include: taierea la lungimea finala, (dupa caz) frezarea pe 2 sau 4 laturi a muchiilor in sistem "nut si feder", inscriptionarea, paletizarea si etichetarea suplimentara.

Placile Egger Eurostrand OSB/3 sunt inscriptionate cu marcajul european CE, obtinut in urma testarii initiale a produsului, respectiv a auditarii anuale a conformitatii sistemului de management al productiei efectuat pentru toate fabricile EGGER de catre Institutul de Omologare WKI Fraunhofer din Germania (Wilhelm-Klauditz Institute, Braunschweig). Produsul este insotit si de o Declaratie de Mediu emisa de Institut Bauen und Umwelt e.V. Germania. Pe langa multe alte recunoasteri, compania EGGER este certificata de catre organismele internationale FSC si PEFC pentru exploatarea si prelucrarea sustenabila a lemnului (chain-of-custody), ca o confirmare a atentiei deosebite manifestate pentru protejarea resurselor planetei si a contributiei efective aduse de grupul EGGER la diminuarea efectelor nocive ale incalzirii globale.

EGGER ofera solutii de calitate pentru toate segmentele unei constructii: pentru pardoseala, perete, tavan si acoperis.

Informatii aditionale despre EGGER EUROSTRAND OSB/3 sunt disponibile pe www.egger.com la sectiunea produse pentru constructii.

Factbox: procesul de productie al placilor Egger Eurostrand OSB

- Etapa 4: "Formarea paturii (covorului de aschii)"

- Etapa 5: "Presarea si racirea placilor"

- Etapa 6: "Aclimatizarea, prelucrarea finala si paletizarea"

- Egger Eurostrand OSB/3 - produs certificat de numeroase institute internationale de omologare

EGGER

Lucian Barbacaru

Supervisor Comunicare & Relatii Publice

Str. Austriei 2, 725400

Radauti, jud. Suceava

ROMANIA

T: +40 372 438-215

lucian.barbacaru@egger.com

www.egger.com

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional