Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Procesul de productie a placilor EGGER EUROSTRAND OSB

Advertorial Companii /

OSB

OSB

Conform definitiei date de standardul European armonizat EN 300, OSB (Oriented Strand Board) este o placa lemnoasa rigida triplu stratificata, obtinuta prin presarea la cald a unui covor din aschii de lemn cu orientare controlata, dispuse in 3 sau 4 straturi: doua straturi identice de aschii lungi (de lungime max. 160mm) orientate longitudinal, care imbraca un miez format din unul sau doua straturi de aschii scurte (max. 130mm) orientate ortogonal, pe latimea placii.

Aceasta dispunere ordonata ("tesere") a straturilor de aschii pe doua directii, precum si incleierea lor cu ajutorul unei rasini sintetice speciale, fac ca in urma presarii progresive a covorului sa rezulte o placa rigida, plana, cu excelente proprietati mecanice (rezistenta la incovoiere superioara, modulul de elasticitate sporit pe axa longitudinala, conductivitate termica, etc), care o recomanda ca un material ideal pentru diferite aplicatii din domeniul constructiilor.

In cele ce urmeaza, vom incerca sa prezentam succinct etapele principale ale procesului de productie al acestor placi, precizand inca de la inceput ca productia de OSB se bazeaza exclusiv pe material lemons de foarte buna calitate (in principal busteni de rasinos: molid, pin, brad), utilizarea de lemn reciclat sau de calitati inferioare nefiind permisa.

Etapa 1: "decojirea si spalarea bustenilor"

Indepartarea scoartei de pe busteni se realizeaza cu ajutorul unor decojitoare dotate cu valturi rotative cu cutite. Practic, cutitele se amprenteaza in scoarta si rup legatura acesteia cu miezul, decojirea propriu zisa realizandu-se prin frecarea efectiva a bustenilor unii de ceilalti, sub efectul rotativ al valturilor ce ii antreneaza continuu. Dupa decojire, bustenii sunt adusi in tunelurile de spalare. Aici, sub actiunea unor "dusuri" cu apa calda, se realizeaza indepartarea impuritalilor grosiere de pe acestia (resturi de scoarta, etc), precum si inmuierea si dezghetarea miezului (frecventa in lunile de iarna), in scopul usurarii aschierii ulterioare a acestora.

Etapa 2: "aschierea si uscarea"

Dupa spalare si inmuiere, bustenii intra la tocat (aschiat). Cu ajutorul unor masini tocatoare dotate cu cutite cu profilatura speciala dispuse pe circumferinta interioara a unui tambur rotativ, fiecare sarja de busteni este aschiata integral, ocazie cu care lemnul trece in fapt din stadiul agregat de bustean in cel de aschii (asa numitele "strands"), de grosime maxima de 2mm. Aceste aschii sunt apoi trimise prin intermediul unor benzi transportoare in niste buncare de depozitare, care indeplinesc concomitent si rolul de buffere de proces, in cazul oricarei disfunctionalitati accidentale a productiei, pana la remedierea situatiei. De aici, aschiile sunt antrenate catre tunelurile rotative de uscare, unde sub actiunea aerului fierbinte produs de catre arzatoarele pe baza de gaz metan, sunt uscate gradual, pana ce umiditatea lor relativa scade pana la 4-5%. Aburul rezultat din procesul de uscare este eliberat in atmosfera prin intermediul unui cos de fum, nu inainte insa de fi filtrat cu ajutorul unui filtru umed cu depunere electrostatica, ce retine fractiunile de praf de lemn si elibereaza mai departe doar vaporii de apa - o confirmare in plus a atentiei pe care compania EGGER o manifesta fata de mediu si comunitatile locale la toate site-urile sale de productie.

Etapa 3: "sortarea si aditivarea"

In aceasta etapa se realizeaza separarea aschiilor ce compun straturile viitorului covor, in aschii de suprafata (aschii lungi / SL) si aschii de mijloc (aschii scurte / CL). Aceasta se face prin angrenarea aschiilor uscate printr-un sistem de axuri rotative dotate cu discuri patrate, interaxul dintre discuri crescand secvential, de la un ax la urmatorul. Aschiile de lungime medie (CL) si lunga (SL) astfel sortate sunt apoi preluate de benzi transportoare si depozitate in buncare separate. Urmeaza aditivarea aschiilor, adica impregnarea acestora cu o rasina sintetica cu rol de legare si stabilizare a covorului, inainte de intrarea acestuia in presa. Adezivul folosit de catre compania EGGER la fabrica de OSB de la Radauti este de tip MUF (melamino-ureo-formic), cu continut scazut de formaldehida.

In numarul viitor al revistei Bursa Constructiilor (varianta online), vom continua prezentarea si a celorlalte etape, pana la obtinerea produsului final (marcat, etichetat si ambalat).

EGGER ofera solutii de calitate pentru toate segmentele unei constructii: pentru pardoseala, perete, tavan si acoperis. Informatii aditionale despre EGGER EUROSTRAND OSB/3 sunt disponibile pe www.egger.com la sectiunea produse pentru constructii.

FACTBOX: PROCESUL DE PRODUCTIE AL PLACILOR EGGER EUROSTRAND OSB

- EGGER EUROSTRAND OSB/3 - material ideal pentru diferite aplicatii din domeniul constructiilor

- Etapa 1 a procesului de productie a placilor OSB: decojirea si spalarea bustenilor

- Etapa 2 a procesului de productie a placilor OSB: aschierea si uscarea

- Etapa 3 a procesului de productie a placilor OSB: sortarea si aditivarea

Pentru mai multe informatii:

EGGER

Lucian Barbacaru

Supervisor Comunicare & Relaţii Publice

Str. Austriei 2, 725400

Radauti, jud. Suceava, ROMANIA

T: +40 372 438-215

lucian.barbacaru@egger.com

www.egger.com

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional