Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

RECOMANDARI GENERALE PRIVIND LUCRUL CU PLACILE EGGER EUROSTRAND OSB/3 - PARTEA 1

Advertorial Companii /

RECOMANDARI GENERALE PRIVIND LUCRUL CU PLACILE EGGER EUROSTRAND OSB/3 - PARTEA 1

OSB-ul (Oriented Strand Board) este o placa lemnoasa rigida triplu stratificata, cu excelente caracteristici mecanice si o remarcabila stabilitate dimensionala. Aceste proprietati il recomanda ca pe unul dintre cele mai versatile produse utilizate in acest moment in constructii, insa aria sa de utilizari posibile este mult mai vasta, produsul oferind solutii de calitate si altor industrii (auto, ambalaje, etc).

Placa EUROSTRAND OSB/3 este un produs de inalta calitate confectionat din aschii lemnoase si conform normei europene EN 300. Stabilitatea dimensionala a produsului este obtinuta prin utilizarea in procesul de fabricatie a unor rasini sintetice cu rol impermeabilizant. Cu toate acestea, OSB-ul ramane un produs din lemn, de aceea, ca in cazul oricarui alt produs similar, trebuie acordata o atentie deosebita manipularii, transportarii si depozitarii corecte a produsului inaintea punerii acestuia in opera, in scopul eliminarii riscului aparitiei unor efecte nedorite in exploatare. In egala masura, vor trebui respectate si regulile generale de montaj recomandate de producator, pentru ca produsul sa isi poate exercita deplin si nealterat rolul structural.

STOCAREA PLACILOR IN DEPOZIT

Placile sunt ambalate in semipaleti, grosimea acestora dictand numarul lor din fiecare stiva, in functie de programul de stoc. Semipaletii se depoziteaza pe verticala unul deasupra celuilalt, prin intermediul unor calaje (distantieri) din lemn de inaltime egala si lungime identica cu latimea placilor, al caror interax nu trebuie sa depaseasca 80 cm, pentru a evita deformarea placilor de la baza.

Din acelasi considerent, la depozitarea supraetajata trebuie urmarit ca distantierii sa fie perfect aliniati pe verticala.

De asemenea, podeaua trebuie sa fie plana si stabila. Intreg spatiul de depozitare trebuie ventilat corespunzator, iar stivele sa fie ferite de fluctuatii mari de temperatura si/sau umiditate.

ATENTIE: in caz de stocare in mod necorespunzator, placile EUROSTRAND OSB/3 isi pot pierde din caracteristicile sale tehnice superioare.

DEPOZITAREA PE SANTIER

La modul ideal, odate livrate pe santier, placile ar trebui aduse in cladire si depozitate imediat la interior, intr-un spatiu ferit de intemperii. Daca nu este posibil, depozitarea exterioara trebuie limitata la minimum, iar masurile speciale de protectie trebuiesc cunoscute si aplicate corespunzator.

1. Benzile de siguranta trebuie taiate si indepartate, pentru a elimina efectul indus de pretensionarea lor (necesara asigurarii stabilitatii si sigurantei la transport).

2. Placile trebuiesc depozitate pe paleti de lemn suficient de inalti pentru a evita contactul direct cu pamantul, apa sau vegetatia.

Pentru protectia impotriva intemperiilor (ploi, viscol, zapada), stivele de placi trebuie invelite cu folii impermeabile (prelate cauciucate sau folii mai groase de polietilena), care sa acopere paletul pana la baza, insa care sa ofere si o ventilatie libera din exterior.

DEPOZITAREA LA LOCUL DE MONTAJ

Nu se recomanda niciodata sprijinirea placilor de pereti, in pozitie verticala. Pentru a evita absorbtia de umiditate din sapa, placile ar trebui depozitate si la interior tot pe paleti. Depozitarea pe cant (sprijinite de pereti) este posibila doar pentru o scurta perioada si numai pentru un numar mic de placi. in cazul placilor cu profil nut si feder, sprijinirea trebuie facuta intotdeauna pe latura cu nut (scobita).

La modul ideal, placile ar trebui depozitate pe rasteluri inclinate, avand baza si spatele confectionate din placi OSB de grosime minim 18mm.

ACLIMATIZAREA INAINTE DE MONTAJ

Intrucat placile OSB pot dezvolta mici contractii sau dilatari atunci cand sunt expuse unor variatii bruste de umiditate, trebuie sa fie posibila atingerea umiditatii de echilibru inainte de trecerea efectiva la montaj. Aclimatizarea se face pentru minim 48 de ore in conditiile de umiditate ale mediului/incaperii unde urmeaza sa fie montate. Acest lucru se poate realiza simplu, cu ajutorul unor sipci distantiere.

EGGER ofera solutii de calitate pentru toate etapele unei constructii: pentru pardoseala, pereti, tavan si acoperis.

Informatii aditionale despre EGGER EUROSTRAND OSB/3 sunt disponibile pe www.egger.com la sectiunea produse pentru constructii.

Pentru mai multe informatii:

EGGER

Lucian Barbacaru

Supervisor Comunicare & Relatii Publice

Str. Austriei 2, 725400

Radauti, jud. Suceava

ROMANIA

T: +40 372 438-215

lucian.barbacaru@egger.com

www.egger.com

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional