Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Romania a inregistrat cea mai mare crestere a sectorului constructiilor din UE

I.D. Companii /

Sectorul romanesc al constructiilor a inregistrat cea mai mare crestere din Uniunea Europeana (UE) a volumului lucrarilor de constructii comparativ cu aceeasi luna a anului anterior.

Cu toate acestea sectorul se afla inca pe locul trei in ceea ce priveste numarul de insolvente, anul trecut fiind inregistrate 3548 de cazuri. Pe primul loc in topul insolventelor se afla comentul cu amanuntul, iar pe locul doi comertul cu ridicata, potrivit unui studiu realizat de Coface, companie de activeaza in domeniul managementului creantelor.

Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor aflate in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de doua ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2008 (cand au fost semnalate 1.666 de insolvente). Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 sunt: cererea redusa din partea populatiei, care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor, iar cel de-al doilea factor este reprezentat de sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale.

Sectoarele cu cele mai agresive cresteri procentuale ale firmelor aflate in diverse stadii de insolventa sunt: tranzactiile imobiliare (+25,41%), industria de masini si echipamente (+25,73%), posta si telecomunicatii (+20,86%), sanatate si asistenta sociala (+20,00%).

La finalul anului 2011, un numar total de 22.650 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa.

In studiul realizat de Coface au fost luate in considerare firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional