Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Satu Mare: Buget de investiţii cu aproape 20% mai mare

F.A. Investiţii /

Satu Mare: Buget de investiţii cu aproape 20% mai mare

Primăria Municipiului Satu Mare dispune în 2010 de un buget de investiţii în valoare totală de 42,2 milioane de lei. Comparativ cu anul trecut, bugetul de investiţii a înregistrat o creştere datorită continuării creditului pe anul 2010 şi a finanţării unor obiective de investiţii din fonduri guvernamentale, ne-a declarat domnul Iuliu Ilyes, primarul municipiului Satu Mare.

Potrivit sursei citate, fondurile cuprinse în bugetul de investiţii din acest an au ca sursă bugetul local (aproape 13 milioane de lei), fondul de rulment (1,2 milioane de lei), credite bancare (aproape 23 milioane de lei), iar restul provine din alte surse.

Bugetul de investiţii din 2009 a avut o valoare de aproape 34 milioane de lei, din care aproximativ 12,5 milioane de lei din bugetul local, aproape 6 milioane de lei din fondul de rulment, 14,7 milioane de lei din credite, iar restul din alte surse.

În anul 2010 veniturile bugetului local prognozate a fi încasate sunt de 186 milioane de lei.

Anul precedent totalul veniturilor încasate la bugetul local a fost de 196,6 milioane de lei, respectiv 92,5% din bugetul prognozat.

Cea mai mare parte a bugetului de investiţii vizează reţeaua de drumuri

Cea mai mare parte a bugetului de inves-tiţii aferent anului 2010 a fost alocată pentru reabilitarea sistemului rutier în Municipiul Satu Mare, respectiv peste 34,6 milioane de lei.

Această sumă cuprinde obiective de investiţie în curs de execuţie şi obiective de investiţii noi. Străzile cuprinse în program sunt: zona Zefirului (str. Căprioarei, str. Dorobanţilor, str. Crângului, str. Ciocârliei, str. Privighetorii str. Zefirului), Drum Păuleşti (str. Porumbescu, str. Vulcani, str. Turului, str. Ambudului), str. Fabricii, b-dul Henri Coandă şi Piaţa Romană, b-dul Cloşca parţial şi Drum Sătmărel, strada Prahovei, str. Mihai Viteazul şi Piaţa Jean Calvin.

În privinţa investiţiilor noi în infrastructură, cea mai mare parte vizează efectuarea de modernizări parţial pe Bulevardul Cloşca şi Drum Sătmărel, cu o valoare estimată la 17,1 milioane de lei.

De asemenea, pentru modernizarea Bulevardului Henri Coandă şi a Pieţei Romane, valoarea estimată este de 10,4 milioane de lei. Pentru efectuarea de reparaţii capitale pe străzile Prahovei, Mihai Viteazu şi Piaţa Jean Calvin, cumulat, valoarea estimată este de aproximativ 5 milioane de lei.

Pentru modernizarea drumurilor şi realizarea reţelelor de canalizare din zona Zefirului, lucrările sunt în curs, iar termenul de finalizare este septembrie 2010. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 9,6 milioane de lei, iar antreprenorul general este societatea "SAMCIF", din Satu Mare, precizează domnul Ilyes.

Investiţii în reţele de apă şi locuinţe

Primarul Municipiului Satu Mare menţionează că planul pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, finanţat din Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare (IID) pe anul 2010 are o valoare de aproape 4,7 milioane de lei. Acesta cuprinde prelungirea respectiv extinderea reţelelor de dis-tribuţie pentru Cartierul Sătmărel din Municipiu, extinderea reţelelor de apă pe tronsoanele de străzi Brediceanu şi Petre Ispirescu, executarea a 150 branşamente de apă pe străzile în curs de modernizare, reţele de canalizare - extindere spre cartierul Sătmărel, pe B-dul Lucian Blaga şi tronsoane de străzi fără canalizare, executarea a 150 racorduri pe străzile în curs de modernizare şi instituirea zonelor de protecţie pentru 14 puţuri.

În privinţa construirii de locuinţe municipalitatea are în derulare lucrări pentru ansambluri ANL de locuinţe pentru tineri, respectiv locuinţe prin credit ipotecar. În anul 2010 suma alocată pentru aceste obiective este de 3,1 milioane de lei, reprezentând execuţia utilităţilor aferente locuinţelor, a căilor de acces, aleilor pietonale şi spaţiilor verzi.

Credite pentru reţeaua de drumuri

Primăria Satu Mare a contractat în anul 2005 un credit în valoare de 4 milioane de euro, pe baza căruia a fost finanţat obiectivul de investiţii "Pasaj rutier superior traseu DN19 Petea". Tot în acelaşi an a fost contractat şi un credit în valoare de 70 milioane de lei pentru reabilitarea reţelelor stradale. În anul 2008 municipalitatea a contractat o finanţare rambursabilă în valoare de aproximativ 10,7 milioane de euro pentru realizarea unor investiţii publice de interes local, îndeosebi modernizări şi reparaţii la infrastructura stradală. Până în luna aprilie Primăria nu a hotărât asupra contractării unui credit în anul 2010, potrivit afirmaţiilor domnului Iuliu Ilyes.

Plan integrat de dezvoltare urbană de aproape 68 milioane de lei

O serie de proiecte depuse de Primăria Municipiului Satu Mare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) sunt în evaluare. Astfel, cinci proiecte vizează reabilitarea, modernizarea şi implementarea măsurilor de eficienţă energetică pentru unităţi de învăţământ din oraş, cu o valoare cumulată de aproximativ 26 milioane de lei, din care în jur de 25,6 milioane de lei reprezentând valoarea granturilor, iar restul contribuţia municipalităţii.

Primăria Satu Mare mai are depus pe Axa 1 a POR un plan integrat de dezvoltare urbană, aflat în evaluare, cuprinzând proiecte în valoare totală de aproape 68 milioane de lei.

Acesta cuprinde realizarea unui "Centru Multifuncţional Social al SPAS Satu Mare - Mirceşti", cu o valoare totală de 3 milioane de lei, un centru tehnologic de inovare în afaceri de peste 4 milioane de lei. De asemenea, include reabilitarea clădirii Teatrului de Nord Satu Mare, în valoare totală de 12,8 milioane de lei, îmbunătăţirea calităţii mediului şi a serviciilor urbane în zona periferică str I.L Caragiale, cu o valoare de 10.7 milioane de lei, modernizarea spaţiilor publice urbane din cartierul Solidarităţii, de peste 12,5 milioane de lei, reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii urbane, cu o valoare de aproximativ 23 milioane de lei, respectiv implementarea unui sis-tem de supraveghere video pentru siguranţa spaţiilor publice de peste 1,5 milioane de lei, relatează edilul municipiului Satu Mare.

Potrivit domnului Iuliu Ilyes, municipalitatea mai are în derulare în asociere cu societatea "Select World", din Satu Mare, proiectul construirii unui complex comercial în zona cap Pod Decebal. De asemenea, Primăria a concesionat terenul cu construcţiile edificate pe acesta şi a lucrărilor privind proiectarea, avizarea, execuţia, operarea şi întreţinerea obiectivului investiţional "Lucrări Publice privind Modernizarea şi Refuncţionalizarea Zonei de Agrement Someş".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional