Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SIKA dezvolta permanent solutii speciale pentru consolidari seismice

Advertorial Companii /

SIKA dezvolta permanent solutii speciale pentru consolidari seismice

Pe plan national, este binecunoscuta necesitatea consolidarii structurilor, atat a celor vechi afectate de ultimele cutremure majore, dar si a celor noi care prezinta diverse riscuri in eventualitatea inregistrarii unui posibil viitor seism de mare intensitate.

Din acest motiv, in ultimii ani, solutiiile necesare consolidarilor seismice au devenit tot mai cautate de piata, iar adoptarea din ce in ce mai frecventa a solutiilor moderne de consolidari structurale bazate pe utilizarea materialelor compozite constand din fibre de carbon sau sticla aplicate cu ajutorul adezivilor epoxidici, dovedeste acest trend.

Sika, unul dintre principalii jucatori pe aceasta piata, a dezvoltat continuu sisteme tehnice specifice rezolvarii acestor probleme majore si a lansat produsele amintite mai sus. Acest lucru, pe plan local, a fost sustinut si de deschiderea spre nou si receptivitatea mediului tehnic romanesc. Ingineri proiectanti de structuri, verificatori de proiecte, experti tehnici si cadre universitare - cu totii au stimulat diversificarea aplicabilitatii tehnologiilor care folosesc materialele compozite. Fibrele de carbon, dar si cele de sticla, definesc tehnologia viitorului in domeniul consolidarii structurilor civile, in randul carora un loc aparte este ocupat de catre cladirile vechi.

In acest fel, pentru a satisface cat mai multe nevoi ale specialistilor, SIKA a perfectionat sistemul de consolidari structurale Sika CarboDur - SikaWrap, bazat pe utilizarea compozitelor pentru consolidarea elementelor constructive din beton simplu sau armat, din zidarie de caramida si piatra, metal sau lemn.

In cadrul sistemului Sika CarboDur - SikaWrap, din punct de vedere al tipo-dimensiunilor disponibile, proiectantii de structuri au la dispozitie o larga varietate de produse, printre care: SikaWrap 230C (panze unidirectionale din fibre de carbon, cu modul de elasticitate de minim 234.000 N/mm2 si rezistenta minima de rupere la tractiune de 4.300 N/mm2, cu latimi de 300 si 600 mm, care se pot taia in lungul fibrelor la latimea dorita si care se aplica folosind ca adeziv si totodata rasina de impregnare produsul epoxidic Sikadur 330), Sika CarboDur tip S sau M (lamele din fibre de carbon trase intr-o matrice polimerica, cu aspect de platbanda, cu moduli de elasticitate medii incepand de la 165.000 N/mm2 si rezistenta medie de rupere la tractiune incepand de la 3.100 N/mm2, cu latimi cuprinse intre 15 si 150 mm si care se aplica folosind ca adeziv structural rasina epoxidica Sikadur 30.)

Este insa foarte important de stiut ca, intotdeauna, inainte de executia unei consolidari, sunt necesare lucrari de reparatii structurale. in acest scop, SIKA a dezvoltat gama de mortare cimentoase speciale, cu caracteristici mecanice ridicate, armate cu fibre sintetice, modificate polimeric, aplicabile manual sau mecanizat, in sistem ud pe ud. Astfel, produsele special create sunt Sika MonoTop 910N (protectie anticoroziva pentru armaturi si punte de aderenta pe beton), Sika MonoTop 612 (mortar de reparatii/reprofilari cu granula max. 2 mm, Clasa de rezistenta R4), Sika MonoTop 614 (mortar de reparatii/reprofilari cu granula max. 4 mm, Clasa de rezistenta R4) si Sika MonoTop 620 (mortar de finisaj/nivelare, Clasa de rezistenta R2).

Pentru ca toate aceste solutii sa fie folosite corect, specialistii din cadrul Departamentului Tehnic al Sika Romania acorda intreg suportul necesar proiectantilor de structuri pentru ca acestia sa poata stabili cu usurinta produsele adecvate de reparatii si consolidari, in functie de necesitati.

Fiind alaturi de proiectanti, dar si de constructori in santier, acordand intregul suport tehnic de specialitate, in cei peste 10 ani de existenta in Romania, prezenta Sika s-a materializat prin implicarea masiva in realizarea lucrarilor de reparatii si consolidari la o serie de obiective deosebite, unele dintre acestea cu caracter de monument istoric sau arhitectural.

Astfel, printre acestea se numara Cladirea ASE Victor Slavescu din Calea Grivitei 2-2A, Bucuresti; Biserica Manastirii Golia si Biserica Banu, Iasi; Hotelul Palace, Govora; Palatul Victoria, Bucuresti (sediul Guvernului Romaniei); Teatrul National, Bucuresti; Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti sau Catedrala Mitropolitana, Iasi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional