"Singura şansă de modernizare a judeţului Argeş este infuzia de investiţii din fonduri europene"
Investiţii / 10 aprilie 2024
Domeniile prioritare de investiţii ale judeţului Argeş sunt infrastructura rutieră judeţeană; protecţia mediului şi creşterea eficienţei energetice; turismul, patrimoniul natural şi identitatea culturală; infrastructura de servicii sociale şi medicale; capacitatea administrativă şi relaţiile interinstituţionale, ne-a transmis Ion Mînzînă, preşedintele CJ Argeş. Printre altele, acesta ne-a spus, în cadrul unui amplu interviu: "În contextul încă dominat de rate ridicate ale inflaţiei, creşteri ale preţurilor şi conflicte militare regionale deschise, în anul 2023 ne-am străduit să nu avem impedimente în implementarea proiectelor, în special cele cu finanţare internaţională. Lucrurile stau foarte bine dacă ne gândim că niciunul din cele zece proiecte importante pe care Consiliul Judeţean Argeş şi le-a propus în exerciţiul financiar 2014-2020 nu a rămas nefinalizat". Ion Mînzînă conchide că singura şansă de modernizare a judeţului Argeş este infuzia de investiţii din fonduri europene, iar 2024 este un an vital din acest punct de vedere, pentru că anul acesta se pun bazele investiţiilor care vor fi făcute în următorul deceniu.
(Interviu cu Ion Mînzînă, preşedintele CJ Argeş)
Reporter: Cum a evoluat anul trecut activitatea instituţiei?
Ion Mînzînă: Anul 2023 a însemnat, pentru Consiliul Judeţean Argeş, continuarea proiectelor majore de dezvoltare a judeţului. Anul trecut a fost anul care a marcat debutul investiţiilor pe fonduri guvernamentale, mai ales pe "Anghel Saligny". O atenţie deosebită a fost orientată către proiectele pe fonduri europene, unde avem, împreună cu instituţiile subordonate, în diferite stadii, 32 de investiţii, dintre care zece ale Consiliului Judeţean Argeş. Din acest motiv, putem spune că ne numărăm printre puţinele judeţe din ţară care vor finaliza toate proiectele finanţate în exerciţiul financiar european 2014-2020. De altfel, graţie colaborării cu autorităţile locale şi centrale, cu parlamentarii care reprezintă judeţul nostru, Argeşul este în top la nivel naţional ca alocaţie financiară, atât pe Anghel Saligny, cât şi pe fonduri europene.
Deci, în contextul încă dominat de rate ridicate ale inflaţiei, creşteri ale preţurilor şi conflicte militare regionale deschise, în anul 2023 ne-am străduit să nu avem impedimente în implementarea proiectelor, în special cele cu finanţare internaţională. Lucrurile stau foarte bine dacă ne gândim că niciunul din cele zece proiecte importante pe care Consiliul Judeţean Argeş şi le-a propus în exerciţiul financiar 2014-2020 nu a rămas nefinalizat.
Concret, pe fonduri europene, în perioada până la finele anului menţionat a fost încheiată execuţia lucrărilor pentru trei obiective de investiţii din domeniile infrastructură rutieră, eficienţă energetică şi iluminat public şi infrastructură de servicii sociale şi medicale, respectiv:
- Modernizare DJ 503 LIM. Jud. Dâmboviţa- Slobozia-Rociu-Oarja-Catanele, cel mai lung drum judeţean finanţat pe fonduri europene în exerciţiul financiar european care s-a încheiat, cu o lungime de 42,034 kilometri;
- Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ situat în Piteşti, în Piaţa Vasile Milea, nr. 1. A fost prima reabilitare şi modernizare a clădirii de când a fost dată în folosinţă, în urmă cu mai bine de 50 de ani;
- Extinderea, modernizarea şi dotarea cu spaţii urgenţă a Spitalului de Pediatrie Piteşti.
Celelalte şapte obiective din domeniile turism, patrimoniu natural şi cultural şi infrastructură de servicii sociale şi medicale sunt realizate în procent de 95% şi vor fi finalizate anul acesta.
De asemenea, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost semnate contractele de finanţare pentru cinci obiective de investiţii.
Suntem Consiliul Judeţean cu una dintre cele mai extinse reţele de drumuri judeţene în administrare, peste 1200 de kilometri. Din acest punct de vedere, modernizarea infrastructurii rutiere a rămas unul din principalele obiective. Am continuat modernizarea drumurilor atât prin eforturi proprii, cât şi în colaborare cu autorităţile locale, aşa cum s-a întâmplat la Căteasca şi Coşeşti. Ca să dau câteva exemple, DJ 704E Bascovele-Ursoaia din comuna Cotmeana a fost finalizat, iar drumul judeţean 738 Poienari-Jugur-Mihăeşti a intrat în modernizare.
În acelaşi timp, printr-o colaborare deosebită cu autorităţile guvernamentale, în special cu Ministerul Transporturilor, în 2023 am avut în Argeş cele mai mari investiţii în infrastructura naţională de după Revoluţie. Chiar împreună cu primul-ministru am fost în vizită la tunelul de la Tigveni al autostrăzii Piteşti-Sibiu, unde este pentru prima dată când se face o astfel de străpungere în ţara noastră, după 1990. Au avut loc modernizări pe Transfăgărăşan (DN7C), pe DN 65 Piteşti-Craiova, DN 65 A Piteşti-Costeşti-Roşiori de Vede, DN 65 B Albota-Autostrada A 1, DN 73 Piteşti-Mărăcineni şi DN 73D Piteşti-Mioveni-Boteni şi a fost dat în folosinţă podul de pe DN 73 de la Dâmbovicioara, o capodoperă românească.
De asemenea, am făcut paşi importanţi în ceea înseamnă Drumul Expres Piteşti-Mioveni, în baza protocolului de colaborare pe care l-am semnat cu ministerul Transporturilor. La începutul acestui an, Consiliul Judeţean Argeş a încheiat procedura de achiziţie privind privind "Serviciile de elaborare documentaţie tehnică Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii: DRUM EXPRES A1 - PITEŞTI - MIOVENI". Acest studiu de fezabilitate va sta la baza depunerii cererii de finanţare pe Programul de Transport 2021- 2027.
Anul 2023 a însemnat continuarea investiţiilor în cele nouă spitale pe care Consiliul Judeţean Argeş le are în administrare. Cele mai ample proiecte sunt aproape de finalizare. Vorbim de noul corp P+4, realizat exclusiv din fonduri de la Consiliul Judetean Arges şi de extinderea Ambulatoriului de Specialitate şi a Compartimentului de Primiri Urgenţe (prin fonduri europene) la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. De asemenea, prin PNDL II vom consolida clădirea spitalului şi am obţinut finanţarea, prin PNRR, pentru construirea unui Laborator de radioterapie - proiect aprobat de Ministrul Sănătăţii. În 2023 a fost aprobată şi consolidarea şi reabilitarea corpului C3 al Centrului de Diagnostic şi Tratament Piteşti, prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
Tot în 2023 am semnat contractul pentru începerea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii Teatrului pentru Copii şi Tineret "Aşchiuţă", secţie a Teatrului "Al. Davila".
Nu am neglijat nici partea de protecţie socială. Prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş s-au accesat fonduri europene cu ajutorul cărora am construit locuinţe protejate pentru copiii şi adulţii instituţionalizaţi.
Chiar dacă nu avem în administrare şcolile, suntem în permanenţă preocupaţi de condiţiile de educaţie din judeţ. Peste 5800 de elevi din Argeş vor beneficia de transport către şi de la instituţiile de învăţământ în condiţii de siguranţă, moderne şi ecologice, după ce în 2023 am semnat un contract pe PNRR pentru dotarea şcolilor din judeţ cu 25 de microbuze electrice. Pe lângă acest proiect prin PNRR, în judeţul Argeş vor mai ajunge alte 17 microbuze electrice în alte 17 localităţi, printr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), iar alte trei microbuze şcolare clasice au ajuns deja în comune. Practic, jumătate din comunele din Argeş vor avea microbuze moderne pentru elevi.
Reporter: Ce obiective de investiţii aveţi pentru anul în curs?
Ion Mînzînă: a) Consiliul Judeţean Argeş, prin Direcţia Strategii Sinteze Proiecte cu Finanţare Internaţională, va finaliza implementarea următoarelor proiecte:
♦ Domeniul Turism, patrimoniu natural şi cultural, inclusiv servicii conexe:
- Restaurarea Muzeului Judeţan Argeş - consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural;
- Restaurarea Galeriei de Artă "Rudolf Schweitzer - Cumpăna" - consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural;
- Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari Argeş.
♦ Domeniul Infrastructura de servicii sociale şi medicale:
- Extindere şi dotare spaţii urgenţă şi amenajări incintă Spital Judeţean de Urgenţă Piteşti;
- Extinderea şi dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti;
- Extinderea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului de Pediatrie Piteşti
- Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face faţă provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie "Sf. Andrei", Valea Iaşului", proiect ce se implementează prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
b) Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a obţinut finanţare pentru următoarele proiecte, acestea aflându-se în implementare:
- "Elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (P.A.T.J.) Argeş, precum şi de organizare a activităţilor conexe de informare şi consultare a publicului" - proiect ce se va implementa prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 10 - Fondul Local şi care abordează provocările legate de disparităţile teritoriale şi sociale din zonele urbane şi rurale, precum şi mobilitatea urbană. Obiectivul acestei componente este de a susţine o transformare durabilă urbană şi rurală prin utilizarea soluţiilor verzi şi digitale;
- "Renovarea energetică moderată pentru sediul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri Argeş, Municipiul Piteşti, str. George Coşbuc nr. 40, judeţul Argeş" - proiect ce se va implementa prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C5 - Valul Renovării, Axa 2 - Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice, Operaţiunea B.2 - Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, apelul de proiecte Runda 2 - C5;
- "Laborator de radioterapie Spital Judeţean de Urgenţă Piteşti" - proiect implementat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C12 - Sănătate, I2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice;
- "Achiziţionarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor din judeţul Argeş", contract finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C15:Educaţie, Reforma 6: Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcţie şi dotare în sistemul de învăţământ preuniversitar, Investiţia 10: Dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achiziţionarea de microbuze verzi;
- ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ special din subordinea Consiliului Judeţean Argeş şi a Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Argeş".
c) Prin Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027, Prioritatea P4 - O regiune accesibilă, obiectiv specific RSO3.2 - Dezvoltarea şi ameliorarea unei mobilităţi naţionale, regionale şi locale sustenabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente şi intermodale, inclusiv îmbunătăţirea accesului la TEN-T şi a mobilităţii transfrontaliere, în data de 05.02.2024 s-a depus cererea de finanţare pentru obiectivul de investiţii: Modernizare DJ 679: Păduroiu (DN67B)-Lipia-Popeşti- Lunca Corbului-Pădureţi-Cieşti- Fâlfani-Cotmeana-Malu-Bârla-Lim. Jud. Olt, km 0+000-48.222; L=47,670 km
Pentru Proiectul ,,Modernizare DJ 659: Piteşti-Bradu-Suseni-Gliganu de Sus-Bârlogu-Negraşi-Mozăceni-Lim. Jud. Dâmboviţa, km 0+000-58+320, L=58,320 km" au fost realizate serviciile de întocmire studii de teren, elaborare expertiză tehnică (drum şi poduri), documentaţii obţinere avize - faza D.A.L.I, urmând a fi depus în cadrul Programului Regional 2021-2027; Prioritate: P4. O regiune mai accesibilă, Obiectiv specific: RSO3.2. Dezvoltarea şi ameliorarea unei mobilităţi naţionale, regionale şi locale sustenabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente şi intermodale, inclusiv îmbunătăţirea accesului la TEN-T şi a mobilităţii transfrontaliere. În pregătire se află P.T.+D.E.+C.S., D.T.A.C. şi asistenţa tehnică din partea proiectantului.
d) Proiectul "Drum expres A1-Piteşti-Mioveni" se află în etapa de Elaborare Studiu de Fezabilitate, în baza Protocolului de colaborare cu C.N.A.I.R., conform contractului încheiat în data de 09.02.2024 pentru realizarea acestor servicii. Pentru următoarea perioadă de programare se are în vedere accesarea de fonduri nerambursabile, în funcţie de criteriile de eligibilitate ce vor fi prezentate în ghidurile solicitantului.
În cadrul Direcţiei Tehnice se află în derulare următoarele investiţii:
♦ Obiective de investiţii derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II aprobat prin O.U.G. nr. 28/2013, cu modificările si completările ulterioare, aflate în derulare achiziţie publică:
1. Investiţia "Consolidare şi reabilitare Spital Judeţean de Urgenţă Piteşti" se află în faza de demarare a achiziţiei publice pentru servicii de proiectare şi lucrări;
2. Investiţia: "Pod pe DJ 703H Curtea de Argeş (DN7C)-Valea Danului-Cepari, km 0+597, L=152 m, în comuna Valea Danului" a fost iniţiată procedura pentru achiziţia publică "Servicii de proiectare (inclusiv asistenţă tehnică din partea proiectantului) şi Execuţie lucrări".
♦ Obiective de investiţii finanţate în cadrul programului "ANGHEL SALIGNY":
1. "Staţie de epurare ape uzate şi reţea de canalizare menajeră aferentă unităţilor medicale: Spitalul de Boli Cronice Călineşti, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Călineşti, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Călineşti şi Centrul de Permanenţă Călineşti din Comuna Călineşti, judeţul Argeş";
2. "Pod peste râul Neajlov, în satul Siliştea, comuna Căteasca, judeţul Argeş";
3. "Modernizare DJ 703G Şuici (DJ 703H) - Ianculeşti - lim. jud.Vâlcea, km 14+000 - km 16+921, L=2,921km, comuna Suici";
4. "Modernizare DJ 731 B, sate Sămara şi Metofu, km 1+603 - km 3+728, L=2,125 km, comuna Poiana Lacului";
5. "Modernizare DJ 732 C Bughea de Jos - Malu - Godeni, km 7+165 - km 8+695, L= 1,53 km";
6. "Modernizare DJ 679 C lzvoru - Mozăceni km 12+489 - km 21+688 , L = 9,199 km";
7. "Modernizare DJ 703 H Salatrucu-Valcea, Km 25+151 - Km 29+863, L = 4,712 Km";
8. "Modernizare DJ 703 B Morăreşti - Uda, km 16+200 - km 17+753, în Comuna Uda, L = 1,553 km";
9. Investiţia: "Modernizare DJ 739 Bârzeşti (DN 73 D) - Negresti - Zgripcesti - Beleti, km 0+474 - Km 2+300, L=1,826 Km, in Comuna Vulturesti" - se afla în etapa actualizare documentaţii tehnico-economice conform prevederilor H.G. nr. 1116/16.11.2023;
10. "Modernizare DJ 703 I Merişani (DN 7 C - km 12+450) - Muşăteşti - Brăduleţ - Bradet - Lac Vidraru (DN 7 C - km 64+400), km 53+580 - km 61+055, L = 7,475 km".
♦ Obiective de investiţii finanţate din Bugetul Local:
1. Lucrări de execuţie a legăturilor între corpul nou construit (S+P+4E) şi clădirea existentă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti;
2. "Execuţie prag de fund şi lucrări de stabilizare a malurilor, aferente podului amplasat pe DJ 703B la km 84+723 în comuna Căteasca, judeţul Argeş";
3. "Modernizare DJ704D Prislop (DN7)-Lupueni (DJ703E), km 0+000- km 2+358, L= 2,358 km în comunele Bascov şi Băbana";
4. "Modernizare DJ679A Bârla (DJ679)- Căldăraru, km 0+000- km 12+835, L=12,835 km";
5. "Modernizare DJ704G Cicăneşti-Şuici (DJ 703H), km9+532- km 13+435, L= 3,903 km";
6. "Modernizare DJ703E Piteşti (DN67)- Băbana- Cocu, km1+800 - km 19 + 765, L= 17, 965 km".
♦ Obiective de investiţii finanţate în cadrul Programului de realizare a pistelor pentru biciclete derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM):
1. "Piste pentru biciclete pe DJ 703E: Piteşti (DN 67 B) - Lupueni - Popeşti - Lunguieşti - Cocu (DJ 703B), pe sectorul Km 2+200 - 12+300, L=10,100 Km, în comunele Moşoaia şi Băbana, judeţul Argeş şi Pistă continuă pentru biciclete pe DJ 678A, km 42+420 - 49+095 şi pe DJ 703H, km 12+924 - 17+368, L=11,200 km, în comunele Tigveni, Cepari si Şuici, judeţul Argeş".
♦ Obiective de investiţii finanţate în cadrul Programului guvernamental de construcţii locuinţe de serviciu prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL):
1. "Locuinţe de serviciu, jud. Argeş, oraşul Ştefăneşti, sat Ştefăneştii Noi, str. Calea Bucureşti, nr.339B";
♦ Obiective de investiţii finanţate în cadrul programului "Programul Naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat derulat conform legii nr.212/ 2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor":
1."Consolidare şi Reabilitare corp C3, aparţinând Centrului de Diagnostic şi Tratament Piteşti";
Reporter: Ce investiţii de tip smart implementaţi?
Ion Mînzînă: În programarea 2014-2020, iniţiativele de tip "smart" au fost dedicate administraţiilor publice locale - oraşe şi municipii reşedinţă de judeţ, Consiliul Judeţean Argeş neavând calitatea de solicitant eligibil.
Reporter: Ce surse de finanţare aveţi şi ce buget alocaţi în acest an pentru proiectele smart?
Ion Mînzînă: După apariţia ghidurilor solicitantului, pentru perioada de programare 2021-2027, în funcţie de eligibilitatea Consiliului Judeţean Argeş, ne vom îndrepta atenţia spre accesarea acestor proiecte ce vor viza digitalizarea administraţiei publice, tranziţia verde şi specializarea inteligentă.
Reporter: Care este bugetul total de investiţii pentru acest an şi ce surse de finanţare aveţi?
Ion Mînzînă: În ceea ce priveste SECŢIUNEA DE DEZVOLTARE, propunerea cheltuielilor a fost fundamentată în concordanţă cu strategia de dezvoltare a Judeţului Argeş, fiind incluse obiective de investiţii în sumă totală de 426.230.000 lei, care sunt asigurate din următoarele surse de finanţare:
- Fonduri externe nerambursabile: pentru anul 2024 este propusă suma de 19.792.000 lei, din care:
- 176.000 lei din subvenţii de la bugetul de stat;
- 19.616.000 lei din bugetul local pentru cofinanţări şi cheltuieli neeligibile;
- Din bugetul de stat - fonduri aprobate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru anul 2024 este propusă suma de 94.870.000 lei, din care:
- 92.794.000 lei din subvenţii de la bugetul de stat;
- 2.076.000 lei din bugetul local.
- Din bugetul de stat - fonduri aprobate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru anul 204 este propusă suma de 83.828.000 lei, din care:
- 80.800.000 lei din subvenţii de la bugetul de stat;
- 3.028.000 lei din bugetul local
- Din bugetul de stat - fonduri aprobate prin Programul Anghel Saligny, pentru anul 2024 este propusă suma de 56.906.000 lei, din care:
- 50.506.000 lei din subvenţii de la bugetul de stat;
- 6.400.000 lei din bugetul local.
- Din bugetul de stat - fonduri aprobate prin Programul de Interes Naţional, pentru anul 2024 este propusă suma de 3.855.000 lei, din care:
- 2.521.000 lei din subvenţii de la bugetul de stat;
- 1.334.000 lei din bugetul local.
- Din bugetul local pentru anul 2024 este propusă suma de 95.847.000 lei;
- Credit intern - pentru anul 2024 este propusă suma totală de 37.730.000 lei;
- Venituri proprii ale instituţiilor subordonate - pentru anul 2024 este propusă suma totală de 33.402.000 lei.
Reporter: Care sunt domeniile prioritare de investiţii?
Ion Mînzînă: Domeniile prioritare de investiţii ale judeţului Argeş sunt infrastructura rutieră judeţeană; protecţia mediului şi creşterea eficienţei energetice; turismul, patrimoniul natural şi identitatea culturală; infrastructura de servicii sociale şi medicale; capacitatea administrativă şi relaţiile interinstituţionale.
Priorităţile din domeniul fondurilor internaţionale sunt finalizarea obiectivelor de investiţii aflate în derulare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, derularea implementării proiectelor contractate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi accesarea unor noi axe prioritare prin programarea 2021-2027.
Reporter: Care sunt cele mai mari lucrări de investiţii pe care le veţi scoate la licitaţie până la finalul anului?
Ion Mînzînă: Consiliul Judeţean Argeş, prin Direcţia Strategii Sinteze Proiecte cu Finanţare Internaţională, va demara toate procedurile pentru accesarea fondurilor europene şi implementarea proiectelor de interes judeţean, corespunzătoare noii perioade de programare 2021-2027, după apariţia ghidurilor solicitantului.
Prin Programul Regional 2021-2027, Prioritate: P6. O regiune atractivă, Obiectiv specific: RSO5.1. Promovarea dezvoltării integrate şi incluzive în domeniul social, economic şi al mediului, precum şi a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil şi a securităţii în zonele urbane (FEDR), urmează a fi depuse spre finanţare următoarele proiecte, pentru care se lucrează la realizarea documentaţiilor tehnico-economice:
- "Conservarea şi punerea în valoare a Schitului Buliga";
- "Amenajarea spaţiilor adiacente - curtea interioară şi drumul de acces din cadrul Muzeului Judeţean Argeş";
- "Promovarea Castrului Roman JIDAVA (JIDOVA)".
Reporter: Ce strategie de dezvoltare aveţi pe termen scurt, mediu şi lung?
Ion Mînzînă: Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Argeş 2021-2027 a fost elaborată în cadrul proiectului "Implementarea unor măsuri şi instrumente destinate îmbunătăţirii proceselor administrative în cadrul Consiliului Judeţean Argeş". Acesta a fost finanţat în cadrul CP12/2018 pentru regiunile mai puţin dezvoltate - Fundamentarea deciziilor, planificare strategică şi măsuri de simplificare pentru cetăţeni la nivelul administraţiei publice locale din regiunile mai puţin dezvoltate.
Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Argeş 2021-2027 cuprinde obiectivele strategice generale care vizează dezvoltarea teritoriului pe termen mediu.
Reporter: Ce probleme şi ce obstacole legislative întâmpinaţi în activitatea dumneavoastră?
Ion Mînzînă: Problemele întâmpinate în accesarea fondurilor europene au fost legate de perioada îndelungată de pregătire a documentelor programatice la nivel de autoritate de management, verificarea şi aprobarea cererilor de finanţare, numeroasele reglementări legislative în domeniul achiziţiilor publice, insuficienţa personalului specializat în accesarea şi implementarea fondurilor europene, modificările frecvente ale ghidurilor în timpul implementării proiectelor, ale procedurilor/reglementărilor/actelor normative, comunicarea interinstituţională.
Reporter: Care ar fi alternativele pentru soluţionarea acestora, în opinia dumneavoastră?
Ion Mînzînă: Alternative pentru soluţionarea obstacolelor legislative întâmpinate considerăm a fi existenţa unui cadru legislativ predictibil, lansarea cu operativitate a ghidurilor solicitantului, accelerarea procedurilor de achiziţii publice, formarea profesională a personalului implicat în derularea proiectelor cu finanţare internaţională, buna fundamentare şi stabilitate a actelor normative necesare în procesul de implementare.
Reporter: Cum estimaţi că va evolua acest an, mai ales în contextul în care 2024 va fi un an electoral?
Ion Mînzînă: După cum se poate constata, noi avem foarte multe proiecte în implementare şi, de asemenea, suntem pregătiţi pentru a accesa noi proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală. Deşi 2024 este un an dificil, fiind şi an electoral, ca în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, suntem conştienţi că singura şansă de modernizare a judeţului nostru este infuzia de investiţii din fonduri europene, iar 2024 este un an vital din acest punct de vedere, pentru că anul acesta se pun bazele investiţiilor care vor fi făcute în următorul deceniu.
Reporter: Mulţumesc!