Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

STUDIU PLANRADAR:Designerii de birouri acordă din ce în ce mai multă prioritate sustenabilităţii

S.B. Ştirile Zilei /

Designerii de birouri acordă din ce în ce mai multă prioritate sustenabilităţii

Spaţiile de birouri au suferit modificări în ultimii ani, pentru a se adapta la condiţiile curente de muncă, impuse de pandemia de COVID-19, iar designerii de birouri s-au concentrat tot mai mult către sustenabilitatea birourilor, potrivit unui studiu efectuat de PlanRadar.

Pandemia COVID-19 a schimbat multe industrii, iar modul în care oamenii folosesc birourile si aşteptările lor faţă de aceste spaţii raportat la scopul lor fundamental au fost puse sub semnul întrebării şi reevaluate în ultimii doi ani.

Preocupată de tendinţele, priorităţile şi strategiile viitoare pentru arhitectură şi design interior, PlanRadar a realizat o cercetare aprofundată în 12 ţări pentru a înţelege modul în care specialiştii în domeniu se adaptează la schimbare şi planifică un viitor sustenabil prin intermediul arhitecţilor, dezvoltatorilor imobiliari şi a studiourilor de design interior.

Proiectul de cercetare despre "Birourile Viitorului" include analiza şi concluziile a numeroase studii şi rapoarte oficiale realizate de asociaţii de profil (urbanişti, arhitecţi, ingineri civili), designeri de produs şi amenajări interioare, producători de mobilă, jurnalişti în domeniu, din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, Spania, Italia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Emiratele Arabe Unite.

Studiul oferă o perspectivă interesantă asupra asemănărilor şi discrepanţelor dintre punctele de vedere ale diferitelor ţări cu privire la modul în care se va dezvolta spatiul de birouri în următorii ani si centralizeaza concluziile in cateva teme recurente: Modificări fizice ale biroului, Schimbarea scopului biroului, Schimbări în designul birourilor, Sustenabilitatea.

1. Modificări fizice ale biroului

De-a lungul istoriei, amenajarea şi scopul birourilor a evoluat încontinuu, datorită schimbărilor din industria globală, ale ideilor despre management şi ale progreselor tehnologice, cum ar fi apariţia computerului personal. Cercetările sugerează că pandemia COVID-19 a contribuit, de asemenea, la schimbări semnificative în amenajarea fizică a birourilor (sau, cel puţin, la o accelerare a tendinţelor preexistente).

Poate că cea mai mare schimbare o reprezintă stagnarea dimensiunii birourilor, multe ţări aşteptându-se ca spaţiile de birouri să rămână la dimensiunile de dinaintea pandemiei sau să scadă, dar foarte puţine ţări preconizând o creştere a spaţiilor comerciale de birouri.

Acest lucru ar putea fi explicat prin mai mulţi factori, dar este poate cel mai strâns legat de munca la distanţă. Multe companii descoperă că nu mai au nevoie de atât de mult spaţiu de birouri pentru a-şi desfăşura activitatea. Dacă mai mulţi dintre angajaţi lucrează de la distanţă o parte din timp, din punct de vedere economic este logic acestea să îşi reducă dimensiunile.

Am observat, de asemenea, o creştere a numărului de birouri flexibile - aceasta este în prezent abordarea dominantă a alocării birourilor în întreaga lume. Managerii de birou le cer oamenilor să urmeze modelele de birouri "hot desk", iar personalul nu mai are propriul birou sau cabină dedicată. Încă o dată, acest lucru se explică prin apariţia muncii hibride.

2. Scopul biroului

Cercetările noastre au arătat că scopul fundamental al biroului pare să treacă printr-o transformare radical: munca hibridă este acum mult mai frecventă decât înainte - în mai multe ţări, peste o cincime dintre oameni lucrează acum de acasă în cea mai mare parte, sau chiar tot timpul. În mod clar, biroul nu mai este locul în care se desfăşoară toate tipurile de muncă. În schimb, este un loc unde oamenii desfăşoară anumite tipuri de sarcini sau activităţi specifice - unde învaţă cultura companiei, construiesc conexiuni şi participă la sarcini de colaborare care nu pot fi realizate de la distanţă.

Această flexibilitate în ceea ce priveşte scopul birourilor este reflectată în creşterea masivă a spaţiilor de coworking. Deşi coworkingul era deja o tendinţă în creştere înainte de pandemie, cercetarea noastră sugerează că numărul acestor spaţii va continua să crească vertiginos. Marea Britanie şi SUA continuă să fie în frunte în ceea ce priveşte adoptarea spaţiilor de co-working, dar există cu siguranţă interes în mare parte din Europa.

În mod special, cercetarea noastră a arătat o interesantă creştere a acestor spaţii în zonele suburbane şi rurale. Acest lucru este, din nou, cu siguranţă legat de modelele de lucru hibride. Având în vedere că tot mai mulţi angajaţi aleg să nu se deplaseze la sediile din centrul oraşelor, aceştia apelează la spaţiile de co-working locale pentru a beneficia de scaune confortabile şi de conexiuni de internet fiabile, fără a fi nevoiţi să parcurgă kilometri întregi pentru a le accesa.

3. Schimbări în designul birourilor

Modul în care sunt amenajate birourile, tipul de echipamente utilizate şi decoratiiile au suferit schimbări semnificative.

În majoritatea ţărilor, există un interes tot mai mare pentru spaţiile flexibile. Acesta se referă la utilizarea de pereţi despărţitori, birouri şi alte echipamente mobile care permit personalului să îşi schimbe rapid aspectul locului de muncă în funcţie de nevoile în schimbare.

O tendinţă similară este apetitul din ce în ce mai mare pentru medii de colaborare la birou. Având în vedere că oamenii se deplasează la locul de muncă pentru a efectua mai multe sarcini de colaborare faţă în faţă, este logic să se rezerve mai mult spaţiu pentru întâlniri sau sesiuni de ideare creativă.

De asemenea, s-a înregistrat o creştere a interesului pentru elementele de design care fac ca spaţiul de birou să fie mai centrat pe om. Experţii în amenajarea birourilor din întreaga lume par să adopte o abordare mai inspirată de natură în ceea ce priveşte amenajarea birourilor, cu interes pentru elemente precum lumina naturală, îmbunătăţirea purităţii apei şi curăţarea aerului. Scopul este de a se asigura că oamenii se simt în siguranţă şi confortabil la locul de muncă.

4. Sustenabilitate

Având în vedere că o criză climatică globală devine din ce în ce mai vizibilă, designerii de birouri şi alţi profesionişti acordă din ce în ce mai multă prioritate sustenabilităţii. Conform cercetării noastre, profesioniştii din jumătate dintre ţări caută modalităţi de a face birourile mai ecologice.

În altă ordine de idei, există un interes tot mai mare pentru designul biofilic al birourilor. Multe dintre ţările incluse în cercetarea noastră au raportat o cerere în creştere pentru utilizarea plantelor, a elementelor naturale de apă şi a altor opţiuni de design pentru a face ca interiorul şi exteriorul birourilor să fie mai ecologice.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional