Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Teraplast, imbunatatire a rezultatului financiar

I.D. Companii /

Teraplast, furnizor de solutii si sisteme in domeniul instalatiilor si constructiilor, a realizat in anul 2012 o cifra de afaceri de 239,64 milioane lei. Valoarea este cu 14% mai mare fata de cea inregistrata in 2011.

Cu toate acestea rezultatul net a ramas negativ, 15,14 milioane lei, insa pierderile companiei s-au redus in 2012 cu 6,59%, fata de 2011.

Traian Simion, director general Teraplast SA, a declarat: "In ultimele trei luni din 2012 rezultatele financiare ale companiei Teraplast au fost influentate de o serie de masuri luate in vederea eficientizarii viitoare a business-ului. Vanzarea in luna decembrie a liniei de productie a tevilor corugate a generat o pierdere de 2,5 milioane lei, insa compania si-a asumat aceasta pierdere pentru a putea valorifica un activ, care nu producea la capacitate si a carui valoare s-ar fi diminuat in timp. In decembrie din vanzarea liniei de productie a tevilor corugate am obtinut aproximativ 8,9 milioane lei, aceste resurse financiare urmand sa fie folosite pentru dezvoltarea liniilor de business profitabile in acest moment (profile PVC pentru tamplarie si ferestre si usi)".

Cresterea cu 14% a cifrei de afaceri inregistrata in 2012, a fost sustinuta de evolutia semnificativa a principalelor segmente de business in a caror dezvoltare s-a investit, respectiv vanzarile din productia proprie de ferestre si usi (+154%), productia de granule PVC (+76%) si productia de profile de tamplarie (+37%). Segmentul instalatii & amenajari (care a reprezentat 43% din cifra de afaceri in 2012) a scazut cu 3%, fiind influentat negativ de blocajele de finantare existente, in principal la nivelul fondurilor europene. Conform estimarilor noastre, evolutia segmentelor de business ale companiei a fost peste cea a pietelor relevante.

O contributie importanta in structura cifrei de afaceri a avut-o dezvoltarea exporturilor, care in 2012 au crescut cu aproximativ 52%, fata de 2011 si care au ajuns sa reprezinte circa 15% din cifra de afaceri, fata de 11% in anul precedent.

Rezultatul din exploatare al Teraplast a fost influentat negativ in 2012 de o serie de operatiuni nerecurente cum ar fi: incetarea contractului de vanzare-cumparare cu Teracota Bistrita SRL (companie care in 2011 a achizitionat business-ul de productie a cahlelor de teracota), vanzarea liniei de productie a tevilor corugate si reclasificarea unor terenuri si imobilizari corporale, ca urmare a schimbarii destinatiei unor proprietati.

Rezultatul net a fost influentat cu preponderenta de pierderea financiara neta de 6,06 milioane lei, generata de devalorizarea monedei nationale fata de Euro cu aproximativ 5% comparativ cu 2011, dar si de cresterea cheltuielilor nete cu dobanzile,

Activele imobilizate au scazut in 2012 cu 13%, fata de nivelul consemnat in 2011, ca urmare a vanzarii unor active fixe (terenuri, cladiri si echipamente) eliberate in urma finalizarii in cursul anului 2011 a relocarii capacitatilor de productie si a birourilor din Bistrita in Parcul Industrial Teraplast.

Capitalul de lucru operational (creante comerciale + stocuri - datorii comerciale) a inregistrat o crestere de circa 13% fata de decembrie 2011, dar ramane la un nivel similar celui din anul precedent, de aproximativ 19% din cifra de afaceri a societatii.

Principalele materii prime pe care le utilizam (PVC, PE, PP) estimam ca vor inregistra in 2013 o evolutie similara celei din anul precedent. In lipsa unor evenimente extraordinare pe piata petrolului, trendurile vor fi determinate de cererea din piata. O tendinta de crestere certa se va manifesta treptat in primul semestru din 2013, pe masura ce se va revigora cererea, urmand ca spre finele anului preturile sa sufere reveniri la nivelele inceputului de an.

In 2013 mizam in principal pe cresterea volumelor de vanzare pe pietele externe. Pe piata interna principalele oportunitati de crestere a vanzarilor ar putea fi proiectele de infrastructura de mediu, aflate in derulare si care beneficiaza de finantare nerambursabila, proiectele de infrastructura rutiera, agricultura - investitiile in sistemul de irigatii, reabilitarea termica si investitiile imobiliare - in principal pe segmentul comercial si de birouri. Pe piata interna vor exista insa cateva provocari importante in 2013 si anume: posibilitatea blocarii finantarilor europene, arieratele statului, cursul valutar si limitarile de creditare, ca urmare a imprumuturilor tot mai scumpe.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional