Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TimişoaraJumătate din bugetul Primăriei Timişoara merge la reabilitări termice

F.A. Investiţii /

Jumătate din bugetul Primăriei Timişoara merge la reabilitări termice

Pentru acest an, sunt programate lucrări noi de izolare a 18 blocuri

Primăria Timişoara dispune, în acest an, de un buget de investiţii de circa 134,3 milioane de lei (peste 32 milioane de euro), din care 74,4 milioane de lei sunt pentru lucrări în continuare, 30,4 milioane de lei pentru lucrări noi şi restul pentru dotări independente şi alte investiţii.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Primăriei Timişoara, aproape jumătate din buget (64,9 milioane de lei) reprezintă fondurile pentru lucrările de reabilitare termică a locuinţelor. Pentru cele 55 de lucrări în continuare sunt necesare circa 21 milioane de lei, iar alte 2,8 milioane de lei au fost alocate demarării lucrărilor noi la alte 18 blocuri.

O sumă importantă de bani (42,3 milioane de lei) va fi cheltuită, potrivit oficialilor municipalităţii timişorene, pentru străzi şi transportul în comun. Au fost programate lucrări noi de reabilitare a liniilor de tramvai şi de modernizare a tramelor stradale aferente pe arterele Ştefan cel Mare, Calea Stan Vidrighin, Calea Buziaşului, Calea Bogdăneştilor, Calea Cetăţii, Ardealul, Ioan Slavici, Polonă, Ana Ipătescu, Victor Hugo, Aluniş, Drubeta şi Spitalul nou.

Pentru transportul în comun, primăria a alocat un milion de lei pentru achiziţia de tramvaie noi, un milion de lei pentru achiziţia de tramvaie folosite, un milion de lei pentru achiziţia de autobuze articulate.

Vor fi continuate lucrările de amenajare a străzilor Busuioc, Olarilor, Pius Brânzeu, Bârsei, Berzei, Grigore Alexandrescu, Vânătorilor, Bârzava, Liege, Moi-se Dobosan, Calea Torontalului şi Chimiştilor. Lucrări noi vor fi pornite de primărie pe străzile Neculce, Polonă, Steaua, Muzicescu, Cloşca şi Edgar Quinet.

Unele dintre cele mai costisitoare lucrări din acest an sunt programate pentru consolidarea pasajului de pe Calea Şagului (circa 8 milioane de lei). Cu alte 1,3 milioane de lei va fi pornită şi consolidarea podului Uzina de Apă.

Lucrări de 21 milioane de lei pentru reţelele de apă şi canalizare

La capitolul alimentări cu apă şi amenajări hidrotehnice, municipalitatea timişoreană a prevăzut un buget de circa 21 milioane de lei, din care peste 14 milioane de lei reprezintă suma necesară continuării investiţiilor în sistemele majore de canalizare şi în reţelele de apă din zonele Aleea Ghirodei, Plopi Sud, Huniade, Colonia Radio Plopi, Ana Lugojana, Ciarda Roşie, Ronat, Rudolf Walter, Mehala-Mesteacănul, Blascovici şi Ernest Neumann.

Lucrări noi, similare, vor fi demarate în cartierele Calea Şagului, Plopi, Ciarda Roşie, Fratelia şi Ghiroda.

Cu încă 12 milioane de lei, Primăria Timişoara a programat, pentru acest an, reabilitarea Pieţei Iosefin, reabilitarea fortificaţiei Cetăţii Timişoara - Bastionul Therezia, reabilitarea ansamblului urban interbelic Corso şi viabilizarea terenului alocat construcţiei de locuinţe ANL în Calea Moşniţei.

Investiţiile în reţelele termice sunt de aproape 8 milioane de lei

Primăria nu renunţă, nici în acest an, la lucrările de modernizare şi reabilitare a reţelelor termice, programând lucrări în zona Calea Aradului, Circumvalaţiunii, Campus Universitar, Calea Şagului, zona Soarelui, Calea Girocului, zonele Lipovei şi Lunei. Bugetul total alocat acestui capitol este de aproape 8 milioa-ne de lei.

Aceşti bani sunt suficienţi pentru demararea unor investiţii importante în retehnologizarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemului centralizat de producere şi distribuţie a agentului termic, instalarea de unităţi noi în cogenerare şi motoare termice, reabilitarea şi modernizarea staţiei de tratare a apei CET Sud Timişoara şi construirea unui punct termic nou în zona Torac - Bitolea-Apateu.

Şcolile şi spitalele vor suporta modernizări de 5 milioane de lei

Investiţiile în unităţile şcolare timişorene se ridică, în acest an, la circa 3 milioane de lei, iar cele în unităţile spitaliceşti - la 1,4 milioane de lei. Va fi reabilitat şi modernizat ambulatoriul Spitalului clinic Victor Babeş, dar şi ambulatoriul clinicii de chirurgie cranio-maxilo-facială.

Grădiniţele PP 12 şi PP 32 vor fi extinse şi reabilitate, va fi ridicat un corp nou de grădiniţă în Calea Aradului, iar şcolile 9 şi 29 vor fi modernizate.

O sumă importantă de bani (peste 10 milioane de lei) va merge, însă, la parcuri şi spaţii verzi. Primăria Timişoara şi-a propus, în 2010, să amenajeze Grădina Zoologică şi cea botanică, dar şi aproape toate parcurile municipiului.

Iluminatul public va fi extins în zona de nord şi cea de sud a oraşului, contra sumei de circa 7,5 milioane de lei.

Primăria Timişoara, asaltată de procese intentante de constructorii locali

Pentru o mai bună gestionare a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii străzi în municipiul Timişoara, oraşul a fost împărţit în patru zone, fiecare dintre acestea fiind scoase la licitaţie, în cursul anului trecut. Toate aceste licitaţii au fost atacate în instanţă de firmele care au pierdut.

Până în aprilie 2010, toate contestaţiile şi procesele au fost câştigate în instanţă de către Primăria Municipiului Timişoara. Astfel, abia în luna aprilie, primăria a reuşit să încheie contractele de lucrări cu asocierea "Strabag-RSG" şi "Drumco".

La jumătatea lunii ianuarie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins ca nefondată contestaţia formulată de SC Drumuri Municipale SA privind licitaţia "Întreţinere şi reparare străzi în zona de Sud-Est în Municipiul Timişoara" şi a dispus continuarea procedurii de atribuire. SC "Drumuri Municipale" SA s-a îndreptat în instanţă împotriva CNSC, dar Curtea de Apel Timişoara i-a respins, în mod irevocabil, plângerea.

Tot SC "Drumuri Municipale" SA a depus contestaţie şi pentru licitaţia privind "Întreţinere şi reparare străzi în zona de Nord - Vest în Municipiul Timişoara" solicitând anularea actului atacat şi a tuturor actelor subsecvente şi declararea sa drept câştigător. Şi în acest caz CNSC a respins contestaţia, iar societatea a pierdut şi procesul la Curtea de Apel Timişoara.

Şi SC "Confort" SA a atacat în instanţă licitaţia de "Întreţinere şi reparare străzi în zona de Sud-Est în Municipiul Timişoara", iar Tribunalul Timiş a res-pins acţiunea formulată de companie. În cazul licitaţiei privind "Întreţinere şi reparare străzi în zona de Nord-Est în Municipiul Timişoara" atacată în instanţă de SC "Confort" SA, Tribunalul a dat câştig de cauză tot primăriei.

Conducerea municipalităţii timişorene este revoltată că aceste contestaţii ale firmelor de construcţii au blocat nouă luni investiţiile pe străzile oraşului.

Conducerea Primăriei Timişoara a anunţat că pe rolul instanţelor de judecată a avut sau avea, la nivelul lunii aprilie, un număr de 11 cauze în care este implicată SC "Confort" SA. Dintre acestea, 9 vizează contestaţii ale Confort SA. Până la mijlocul lunii aprilie, Primăria Municipiului Timişoara a câştigat opt dintre procese, unul aflându-se încă pe rol, cu termen de judecată la 23 septembrie 2010.

Celelalte două procese vizează obligarea SC "Confort" SA la plata sumei de 1,35 milioane lei reprezentând penalităţi de întârziere pentru neexecutarea în termenul prevăzut a lucrărilor de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu şi I. Bulbuca (termen 14 aprilie 2010), respectiv obligarea SC "Confort" SA la plata în echivalent lei a sumei de 9900 euro, reprezentând contravaloarea expertizei privind calitatea lucrărilor executate pe Rebreanu (termen 22 iunie 2010).

Oficialii primăriei mai susţin că se confruntă cu o avalanşă de acuze venite din partea firmei "Confort" pe diferite canale, dar în principal prin intermediul postului propriu de televiziune. În aprilie, municipalitatea a depus o plângere la Consiliul Naţional al Audioviozualului cu privire la unele emisiuni şi ştiri tendenţioase realizate de acest post, având ca unic motiv faptul că au existat unele licitaţii care nu au fost câştigate de către grupul deţinător al postului. "Încercarea proprietarului grupului Confort de a se autovictimiza este contrazisă, însă, de datele statistice privind contractele încheiate de Confort pe bani publici", mai susţine primăria într-un comunicat dat publicităţii în aprilie.

Tot în comunicat, se arată că firma "Confort" are cele mai mari contracte încheiate cu Primăria Municipiului Timişoara: în 2008 - zece contracte în valoare de 12,9 milioane lei; în 2009 - două contracte în valoare totală de 3,33 milioane plus TVA, la care se adaugă alte două contracte semnate cu Aquatim (regia de apă a primăriei), în valoare de 8,37 milioane lei; până în aprilie 2010 - un contract de 3,32 milioane lei plus TVA.

Pentru procedura "Modernizare şi extindere Calea Torontalului", compania Confort a fost desemnată câştigătoare cu o valoare a ofertei de 5,84 milioane lei plus TVA, dar contractul nu a putut fi încheiat întrucât procedura este suspendată ca urmare a contestaţiei depusă de SC "Drumuri Municipale" SA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional