Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"2015, marcat de o relansare a pieţei cimentului"

Investiţii /

"2015, marcat de o relansare a pieţei cimentului"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Acest an este marcat de o relansare a pieţei, chiar dacă nu la adevăratul său potenţial, dar sunt uşoare premise de creştere, apreciază Florian Aldea, directorul general al Carpatcement Holding SA. Se constată o creştere a pieţei cimentului în prima perioadă a acestui an, susţinută în principal de sectorul rezidenţial şi non-rezidenţial, ne-a declarat domnia sa, adăugând că vânzările de ciment ale grupului HeidelbergCement în România au fost stabile, cu o uşoară tendinţă de creştere, în prima jumătate a anului curent.

    Scenariul optimist privind implementarea Master Planului de Transport implică realizarea a 47 de proiecte de infrastructură de transport, o rată foarte bună de absorbţie a fondurilor europene, precum şi accesarea de credite externe pentru completarea necesarului de finanţare. Domnul Aldea crede că există motive să spere la un rezultat cât mai apropiat de acest scenariu, mai ales că România ar putea, astfel, beneficia de o derogare de la restricţiile de deficit şi, mai mult, ar putea accesa împrumuturi de peste opt miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.

    Interviu cu domnul Florian Aldea, directorul general al Carpatcement Holding SA

    Reporter: Cum au evoluat vânzările de ciment ale companiei în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară din 2014?

    Florian Aldea: Ca tendinţă generală, se constată o creştere a pieţei cimentului în prima perioadă a acestui an, susţinută în principal de sectorul rezidenţial şi non-rezidenţial. Pentru primul semestru al acestui an, vânzările de ciment ale grupului HeidelbergCement în România au fost stabile, cu o uşoară tendinţă de creştere.

    Suntem optimişti în ceea ce priveşte cursul pieţei. În mod firesc, avem mult de construit şi pe o perioadă îndelungată de timp pentru a reduce din decalajele existente între noi şi celelalte ţări membre UE. Credem că 2015 este marcat de o relansare a pieţei, chiar dacă nu la adevăratul său potenţial, dar considerăm că sunt uşoare premise de creştere.

    Astfel, piaţa ar putea înregistra creşteri anuale de 5%-8%. Evoluţia pieţei depinde de foarte mulţi factori care o pot influenţa într-un sens sau altul. De exemplu, apetitul pentru investiţii al persoanelor fizice şi al investitorilor privaţi încă este departe de nivelul atins în perioada 2007-2008. Creşterea atractivităţii ţării noastre pentru investiţiile străine, care să deschidă aici facilităţi de producţie, ar putea, de asemenea, influenţa pozitiv evoluţia pieţei. Sunt multe investiţii de realizat ca să acoperim nevoile de dezvoltare a infrastructurii.

    Avem potenţial de piaţă, avem surse de finanţare prin programele de convergenţă şi fonduri UE, astfel că sunt încrezător că, pas cu pas, vom reuşi să creştem încrederea şi să ne relansăm în proiecte cu caracter strategic naţional şi european.

    Reporter: Ce tendinţe se manifestă pe piaţă?

    Florian Aldea: În prezent, cred că o tendinţă vizibilă şi comună întregii industrii este concentrarea businessului spre zonele care aduc valoare - investiţii care aduc calitate, cele în tehnologii de protejare a mediului, dar şi un management mai bun al costurilor.

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia investiţiilor în infrastructură din fonduri bugetare în acest an? Dar din fonduri europene?

    Florian Aldea: Din punctul de vedere al investiţiilor în infrastructură, accesul la finanţare este crucial. De exemplu, cele două scenarii de lucru din Master Planul de Transport implică proiecţii diferite. Scenariul optimist prevede realizarea a 47 de proiecte de infrastructură de transport, o rată foarte bună de absorbţie a fondurilor europene, precum şi accesarea de credite externe pentru completarea necesarului de finanţare. Pentru industria noastră, această variantă ar putea reprezenta principalul factor de impulsionare a creşterii, cel puţin pentru orizontul de timp prevăzut în Master Plan, respectiv 2030.

    Cred că avem motive să sperăm la un rezultat cât mai apropiat de acest scenariu, mai ales că România ar putea, astfel, beneficia de o derogare de la restricţiile de deficit şi mai mult, ar putea accesa împrumuturi de peste opt miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, va fi nevoie de stabilitate şi responsabilitate la nivelurile de decizie politică şi administrativă.

    Pe de altă parte, scenariul negativ implică o singură autostradă nouă şi un necesar de finanţare suplimentar, de circa 700 de milioane de euro, pentru care deocamdată nu au fost identificate resurse. Însă trebuie să fim încrezători şi să privim lucrurile cu optimism.

    Reporter: Care sunt principalele probleme cu care vă confruntaţi în piaţă?

    Florian Aldea: Evoluţia pieţei depinde şi de o serie de factori externi al căror impact poate fi crucial. Mediul de afaceri local are nevoie, înainte de toate, de predictibilitate şi stabilitate economică şi legislativă, pentru restabilirea încrederii în rândul investitorilor. Este necesară agrearea unei strategii de dezvoltare economică la nivel naţional, pe termen lung, printr-un consens inclusiv la nivelul forţelor politice, precum şi elaborarea unui cadru legislativ stabil care să asigure sustenabilitate investiţiilor şi dezvoltării economiei.

    Volatilitatea cadrului macroeconomic, dificultatea finanţării proiectelor, întârzierile la plata creanţelor, presiunile asupra cursului de schimb şi fluctuaţiile preţurilor combustibililor sunt alte provocări majore cu care ne confruntăm.

    Reporter: În ce regiuni ale ţării există cea mai mare cerere de ciment?

    Florian Aldea: Sectorul construcţiilor - şi implicit şi industria cimentului - este puternic dependent de capital şi de puterea de cumpărare, iar aceasta înseamnă că există cerere acolo unde există şi investiţii, adică în zonele cele mai dezvoltate, pe care le cunoaştem cu toţii.

    Reporter: Ce investiţii aveţi programate în acest an?

    Florian Aldea: Aş vrea să reamintesc faptul că grupul nostru a continuat să investească în România chiar şi în timpul crizei, în pofida unui mediu economic care se afla în accentuată contracţie. Aceasta reprezintă încă o dovadă a angajamentului companiei pe plan local şi arată, sperăm noi, încrederea pe care o avem în potenţialul de dezvoltare al României, mai ales că echipa noastră este una 100% românească.

    Din 1998, de când este prezent în România, grupul HeidelbergCement a investit peste 500 de milioane de euro, în toate segmentele sale de business (ciment, betoane şi agregate). Aş dori să subliniez importantele investiţii de mediu pe care Grupul le-a făcut pentru modernizarea celor trei fabrici de ciment pe care le deţine în România, în valoare totală de aproximativ 41 de milioane de euro. Aceste investiţii au reprezentat un pas important pentru dezvoltarea durabilă a grupului.

    Pentru 2015, investiţiile noastre au în vedere eficientizarea costurilor, creşterea eficienţei energetice şi protecţia mediului, precum şi dezvoltarea şi instruirea continuă a angajaţilor noştri actuali şi viitori.

    Reporter: Cum au evoluat lucrările din fonduri private în 2015 şi care sunt tendinţele în domeniu?

    Florian Aldea: În acest an, construcţiile rezidenţiale par a fi principalul motor al pieţei, având în vedere că în primele cinci luni ale anului sectorul rezidenţial a crescut cu 23,3%, în timp ce volumul total al lucrărilor de construcţii a avansat cu 10,8%. Pe de altă parte, nu trebuie neglijat segmentul lucrărilor de reparaţii la clădirile vechi, care are o contribuţie importantă la avansul pieţei.

    Reporter: Consultanţii imobiliari susţin că a repornit construcţia de locuinţe noi. Se vede acest lucru pe piaţa cimentului?

    Florian Aldea: Da, întrucât există cerere a pieţei pe acest segment şi acum este un moment potrivit pentru sectorul imobiliar.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    La finele lunii iunie, Carpatcement Holding SA, Carpat Beton SRL şi Carpat Agregate SA au anunţat că îşi vor reuni activitatea într-o singură companie, care va prelua denumirea societăţii-mamă şi se va numi HeidelbergCement România SA. Grupul HeidelbergCement a hotărât, în data de 15 mai 2015, demararea procesului de consolidare a operaţiunilor din România prin fuziunea societăţilor de ciment, agregate şi betoane. Acest proces de reorganizare internă urmează să se încheie în decembrie 2015.

    Carpatcement Holding România a înregistrat un profit brut de 34 de milioane de euro, anul trecut, în ţara noastră, în creştere cu 22% faţă de 28 de milioane de euro înregistrate în 2013. Compania a raportat vânzări de 185 de milioane de euro, mai mari cu 4% la sfârşitul lui 2014 faţă de anul anterior.

    Grupul HeidelbergCement vrea să ajungă la vânzări anuale de peste 17 miliarde de euro până în 2019, de la 12,6 miliarde de euro în 2014. Producătorul de ciment ţinteşte un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de peste 4 miliarde de euro, faţă de cele 2,3 miliarde euro obţinute anul trecut. În plus, grupul intenţionează să acumuleze un flux de numerar de aproximativ 8,8 miliarde de euro, până în 2019, pentru realizarea de investiţii şi plata dividendelor către acţionari.

    De asemenea, grupul a achiziţionat, la finele lunii iulie, un pachet de 45% din acţiunile Italcementi, devenind al doilea producător de ciment la nivel mondial, potrivit unui comunicat al companiei. Preţul tranzacţiei se ridică la 1,67 de miliarde de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional