Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ADR Centru va gestiona peste 482 milioane de euro, în următorii şapte ani

F.A. Finanţare /

ADR Centru va gestiona peste 482 milioane de euro, în următorii şapte ani

Programul Operaţional Regional (POR) prevede alocarea pentru Regiunea Centru, a sumei de aproape 410 milioane de euro, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). La aceşti bani va fi adăugată şi contribuţia statului român, în valoare de 72,33 milioane de euro. Întreaga sumă va fi gestionată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru (ADRC), ca organism intermediar între Uniunea Europeană, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) şi beneficiari.

Simion Creţu, directorul general al Agenţiei, ne-a precizat că, în acest an, sunt prevăzute fonduri structurale, prin POR, de aproximativ 5,45 milioane de euro, ceea ce reprezinta 15% din FEDR alocat Regiunii Centru pentru anul 2007.

Regiunea Centru are un portofoliu de aproape 1.140 de proiecte, pentru următorii şapte ani

La nivelul Regiunii Centru, prin POR, pentru perioada 2007-2013, există un portofoliu care cuprinde 1.139 de proiecte. În acest an, portofoliul conţine un număr de 119 proiecte, ne-a mai spus Simion Creţu.

Din cele 1.139 de proiecte, 263 au un grad ridicat de maturitate (cel puţin studiu de fezabilitate realizat). În acelaşi timp, toate programele prevăzute pentru anul în curs deţin cel puţin studiul de fezabilitate, unele dintre ele având şi proiectarea tehnică.

Valoarea unui proiect poate fi cuprinsă între 20.000 şi 50 milioane de euro

Pentru POR 2007-2013, proiectele pot fi depuse din momentul lansării oficiale a fiecărei axe prioritare, respectiv odată cu publicarea "Ghidului Beneficiarului" pentru fiecare axă. Finanţarea va fi obţinută după îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, conform principiului "primul venit-primul servit", pe toată perioada de finanţare a programului 2007-2013.

La nivelul fiecărui domeniu major de intervenţie din cadrul axei prioritare există un prag minim de finanţare, în ceea ce priveşte valoarea proiectului. Pragul variază de la un domeniu de intervenţie la altul şi este cuprins între 20.000 de euro (cum este în cazul proiectelor de sprijinire a dezvoltării microîntreprinderilor) şi 10 milioane de euro (pentru proiectele integrate de dezvoltare urbană).

În acelaşi mod, valoarea proiectului are şi plafon maxim, care variază în funcţie de domeniul de intervenţie, fiind cuprins între 500.000 şi 50 milioane de euro.

Beneficiarii vor primi finanţarea în jumătate de an de la înregistrarea cererii

Potenţialii beneficiari ai acestor fonduri europene sunt autorităţile publice locale şi centrale, microîntreprinderile, societăţile comerciale, asociaţiile, fundaţiile, administraţiile diferitelor structuri de sprijinire a afacerilor, ONG-urile, Agenţia Naţională şi cele judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, universităţile publice.

Banii vor fi acordaţi în maxim şase luni de la înregistrarea cererii de plată.

Până în prezent, la nivelul Regiunii Centru, ADR a monitorizat implementarea unui număr de 568 de proiecte, în valoare totală de circa 80 milioane de euro, din care 62,27 milioane de euro prin Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR) şi 337,58 miliarde de lei vechi din programe guvernamentele.

Gradul de absorţie a fondurilor poate fi estimat doar pentru proiectele finalizate. Din cele 21 de programe derulate, şase sunt în curs de implementare/finalizare. Gradul de absorţie variază de la un program la altul, în funcţie de particularităţile acestuia şi se situează, în general, în jurul valorii de 70-80%.

ADRC realizează, în continuare, activităţi de promovare, evaluare, contractare şi monitorizare a programelor Phare lansate până în prezent şi a celor care urmează să fie demarate în 2008. Alte tipuri de activităţi derulate de ADRC sunt elaborarea planurilor regionale de dezvoltare, strategiile sectoriale şi regionale de dezvoltare a regiunii, programele de cooperare externă, implementarea proiectelor în parteneriat cu diferite instituţii europene etc.

În 2007, ADRC desfăşoară şase proiecte Phare

Phare 2001 Infrastructură Mică 599.072 euro,

Phare 2003 Schema de investiţii pentru

proiecte mici de gestiune a deşeurilor6,7 milioane de euro,

Phare 2003 - TVET 770.937 euro,

Phare 2004 - TVET5 milioane de euro,

Phare 2004 - Infrastructură Mare1,2 milioane de euro,

Phare 2004 - Schema de pregătire de

proiecte în domeniul gestionării deşeurilor79.842 de euro,

Phare 2005 - Schema de pregătire de

proiecte în domeniul gestionării deşeurilor332.972 de euro.

Printre criteriile pe care potenţialii beneficiari trebuie să le îndeplinească pentru accesarea fondurilor UE se numără:

- Încadrarea în Planurile Judeţene de Amenajare a Teritoriului/Planurile Urbanistice, Planurile locale/judeţene/regionale de dezvoltare; în priorităţile şi măsurile POR;

- Corelarea cu strategia naţională şi cu cele regionale din domeniu;

- Capacitatea beneficiarului final de a administra, monitoriza şi asigura continuitatea acţiunilor propuse;

- Capacitatea departamentului tehnic al beneficiarului final de supervizare a implementării acţiunii;

- Capacitatea beneficiarului final de a asigura cofinanţarea şi cheltuielile neeligibile;

- Maturitatea acţiunii - existenţa unor studii de fezabilitate;

- Existenţa autorizaţiilor şi aprobărilor necesare;

- Dovada proprietăţii asupra terenurilor şi clădirilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional