Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Aeroportul Internaţional - cea mai mare investiţie administrativă din Sibiu

F.A. Investiţii /

Aeroportul Internaţional - cea mai mare investiţie administrativă din Sibiu

Proiectul "Capitala Culturală Europeană" a cam blocat investiţiile din Judeţul şi Municipiul Sibiu, cel puţin în ceea ce priveşte partea centrală a oraşului. Potrivit domnului Eugen Mitea, viceprimarul Sibiului, investiţiile din oraş au crescut cu circa 20% faţă de anul trecut. În zona centrală continuă numai o serie de lucrări care odată începute trebuiau finalizate. În res-tul municipiului, lucrările au continuat în ritm alert şi vor demara chiar unele noi. "Este un lucru explicabil faptul că nu aveam cum să perturbăm manifestările din acest an", a subliniat domnul Mitea, adăugând că vor fi începute lucrări noi în zona centrală pentru a favoriza pregătirile în vederea trecerii de către UNESCO a zonei istorice în patrimoniul mondial. Altminteri singura investiţie majoră este reprezentată de lărgirea şi modernizarea aeroportului internaţional din zona de vest a oraşului, lucrare oarecum subscrisă tot evenimentelor legate de Capitala Europeană a Culturii.

Lucrările pentru mărirea Aeroportului Internaţional Sibiu au demarat la finele verii trecute, valoarea totală a investiţiei fiind de 52 milioane de euro. Finanţarea a fost asigurată din patru surse: bugetele Consilului Judeţean şi Consiliului Local din Sibiu, fonduri de la Guvernul României şi un credit bancar contractat în luna mai a aces-tui an de la "Dexia Kommunalkredit Bank Viena". Valoa-rea împrumutului este de 140 milioane de lei. La finele lunii august, lucrările erau în curs de finalizare. Municipalitatea sibiană va viabiliza zona industrială vest de lângă aeroport. Investiţia se cifrează la 22,3 milioane de lei.

Una dintre cele mai ample investiţii din centru este amenajarea complexului pietonal compus din Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi strada Nicolae Bălcescu, în valoare de circa 40 milioane de lei. Ansamblul pieţelor şi piaţetelor pietonale va fi completat odată cu finalizarea amenajării Pieţei Aurarilor, precum şi a pasajului cu trepte. În acest scop, au fost alocate, în acest an, 510.000 de lei din totalul de 614.000 de lei. În curs de finalizare mai este şi piaţeta urbană din Vechiul Târg al Peştelui, în valoare de 314.500 de lei. În seria lucrărilor care trebuie finalizate se numără şi intervenţiile de urgenţă la Turnul Sfatului, împreună cu amenajările interioare, toate în valoare de circa 1 milion de lei. La finele lunii august, mai erau în lucru turnurile de pe Strada Cetăţii, în valoare de peste 800.000 de lei, şi amenajarea piaţetei la baza scărilor din strada Turnului.

În restul oraşului, continuă o serie de lucrări finanţate din creditul în valoare de 9 milioane de euro, contractat prin BERD în 2005. Mai sunt în lucru modernizarea străzilor Vasile Aron, Distribuţiei, Lemnelor şi Mihai Viteazul, în valoare totală de 15,83 milioane de lei. În fine, au fost demarate sau continuă în acest an alte cinci pachete de străzi din municipiu. Primul este pachetul de străzi din zona centrală, în valoare totală de 11,3 milioane de lei, al doilea şi cel mai mare priveşte zona Lazaret - Piaţa Cluj - Gara Mică - Ţiglari - Turnişor şi va fi realizat în două etape distincte, ambele demarate: etapa I va costa 11,14 milioane de lei, din care s-au alocat numai 500.000 de lei, iar etapa II va costa 19,38 milioane de lei, din care s-au repartizat numai 2 milioane de lei. Al treilea pachet de străzi priveşte zona Calea Dumbrăvii - Vasile Milea - Ştefan Cel Mare şi are o valoare de 10 milioane de lei, din care s-au alocat 1,6 milioane de lei. Al patrulea pachet de străzi este cel din zona Calea Poplăcii - Victoriei, în valoare totală de 16,33 milioane de lei, iar al cincilea pachet de străzi atacat este cel din zona Ştefan cel Mare - Berea Sibiului, în valoare totală de 12,66 milioane de lei.

Dacă preocuparea majoră în investiţiile din Sibiu a fost legată de modernizarea anumitor părţi din oraş, pentru anii ce vin se întrevăd noi lucrări majore. Una dintre aces-tea este construcţia de locuinţe sociale cartier Reşiţa II - strada Viitorului, cu o valoare totală de 41 milioane de lei. Viceprimarul Eugen Mitea ne-a explicat că, la finele lunii august, acestea erau în faza de licitaţie pentru achiziţia publică şi că urmează să fie finanţate şi din creditul de 4 milioane de euro, contractat de la BRD, la finele anului anul trecut.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional