Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ASOCIAŢIILE DE PROPRIETARIPeste 1.500 de asociaţii de proprietari sunt interesate de programul de reabilitare termică

F.A. Finanţare /

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat"

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat"

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", estimează că sunt necesari 350 de milioane de euro pe an, timp de cinci ani, pentru reabilitare a 3,5 milioane de apartamente

Cu toate că reprezintă o necesitate economică şi a fost sprijinit de Guvern, programul de reabilitare a blocurilor de locuinţe nu a avut până acum succesul scontat. Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", consideră că sunt trei probleme majore care au afectat derularea acestui program. În primul rând, domnia sa apreciază că Guvernul a alocat în 2008 fonduri doar pentru 140 de blocuri în condiţiile în care existau 1.500 de solicitări din partea asociaţiilor de locatari. "Conform estimărilor noastre, sunt necesare 350 de milioane de euro pe an pentru a reabilita termic 3,5 milioane de apartamente pe o perioada de cinci ani", susţine domnul Mereuţă.

În al doilea rând, domnia sa remarcă lipsa de implicare a autorităţilor, iar firmele ce ar fi putut presta activităţi în acest proiect nu s-au adaptat destul de repede. Ca urmare, în peste 100 de oraşe primăriile nu au reuşit să cheltuiască integral fondurile alocate. Totuşi sunt şi primării care s-au mişcat foarte repede, spune domnul Mereuţă şi dă ca exemplu primăriile din sectoa-rele 2 şi 6 din Bucureşti, iar din provincie pe cele din Iaşi, Vaslui, Târgu-Mures sau chiar Topoloveni.

A treia problema semnalată de preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", Mihai Mereuţă, este absenţa fondurilor de garantare a creditelor pentru reabilitare termică. Domnia sa ne-a declarat că încearcă să aducă în România fondul de garantare DHG din Olanda, realizat de uniunea Social Housing din acelaşi stat, care ar putea contribui cu 20 milioane de euro în acest proiect. În prezent, spune domnul Mereuţă, riscurile sunt foarte mari pentru bănci, astfel că este dificil de găsit un partener. În plus, pe plan local există numai două variante posibile la ora actuală: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Locuinţe.

Domnul Mihai Mereuţă spune că nu sunt folosite instrumentele de economisire -creditare cu primă de la stat şi pentru reabilitarea locuinţelor, ci numai pentru achiziţionarea de locuinţe. În ansamblu, prima de la stat ar putea asigura reduceri substanţiale ale costurilor cu reabilitarea termică a locuinţelor. "Putem considera că publicul nu este suficient informat", semnalează Mihai Mereuţă.

Domnia sa nu este de acord cu finanţarea integrală de la stat pentru că oamenii nu apreciază cu adevărat ceea ce primesc gratuit. În plus, în cazul finanţării integrale de la stat locatarii nu ar avea absolut niciun control asupra desfăşurării lucrării.

Mihai Mereuţă atrage atenţia şi asupra favorizării locatarilor de la bloc în detrimentul celor de la casă. "Ar trebui să existe măsuri standardizate pentru acordarea acestui sprijin financiar", subliniază domnul Mereuţă.

Liga Asociaţiilor de Proprietari promovează ideea de termosistem şi nu izolarea simplă

Circa 1500 de asociaţii de proprietari (aproximativ 150.000 de apartamente) aveau în luna februarie depuse solicitări pentru programul de reabilitare termică. Numai pentru satisfacerea acestora sunt necesare cel puţin de două ori şi jumătate mai multe fonduri decât au fost alocate până acum, apreciază domnul Mereuţă.

Proprietarii de locuinţe la bloc nu deţin în general suficiente informaţii şi nici nu se pricep la aşa ceva, spune Mihai Mereuţă. Mulţi au făcut reabilitarea termică pe banii lor decât să aştepte fondurile de la stat, însă adesea nu au fost respectate normele tehnice. Multe companii de pe piaţă care se ocupă de reabilitări încă nu au experienţa necesară în aplicarea tehnologiilor, iar calitatea lucrărilor are de suferit. Astfel au fost cazuri în care amenajările exterioare s-au deteriorat rapid.

În plus, este ineficient să reabilitezi termic un singur apartament dintr-un bloc, deoarece tot vor exista pierderi importante de energie dacă sistemul nu este aplicat la nivelul întregului imobil. Liga recomandă "să fie folosite produse certificate şi echipe instruite" şi promovează ideea de termosistem, adică de soluţie completă. Aceasta presupune termoizolarea faţadei, dar şi a terasei şi a planşeului peste subsol; instalarea de geamuri termoizolante; înlocuirea instalaţiilor din apartamente.

În cazul în care au fost instalate centrale de apartament este bine să se realizeze o singură ieşire comună, atât din raţionamente estetice, cât şi practice, pentru a elimina mai eficient emisiile nocive.

"Sfătuim asociaţiile de proprietari să angajeze un şef de şantier care să supravegheze desfăşurarea lucrărilor, chiar dacă aceasta mai adaugă în jur de 50 de euro la costurile lucrărilor pe apartament, însă asigură calitatea lucrării. Există reglementări pentru menţinerea unui diriginte de şantier, dar adesea, probabil din dorinţa de a economisi, administratorul de bloc ajunge să supravegheze lucrarea deşi cel mai probabil nu are cunoştinţele necesare.", spune domnul Mihai Mereuţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional