Cluj-Napoca: Ansamblu complex de ştiinţă, educaţie şi inovare
Investiţii / 09 martie 2023
Investiţiile în zona educaţiei reprezintă investiţii în viitor. Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) realizează un ansamblu complex de ştiinţă, educaţie şi inovare pe dealul Lomb, proiect care a fost prezentat în cadrul unei dezbateri publice a Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică (CIIC).
Potrivit primăriei Cluj-Napoca, "conceptul de amenajare propus pentru Science Campus Cluj-Napoca - complex educaţional, de cercetare, dezvoltare şi inovare realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai - a fost prezentat în cadrul unei dezbateri publice a Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică (CIIC)": "Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai a demarat proiectul Science Campus, echipa câştigătoare fiind selectată de un juriu internaţional în urma unui concurs de soluţii. Contractul de proiectare încheiat în urma concursului de soluţii cu SC KLX Studio SRL este în valoare de 1,7 milioane euro. Concursul internaţional de soluţii a fost organizat anul trecut de Municipiul Cluj-Napoca, în asociere cu Universitatea Babeş- Bolyai, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania".
Potrivit sursei citate, ansamblul se înscrie în strategia Municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă şi puternică pentru educaţie, cercetare, inovare şi transfer tehnologic, care să aducă împreună actori din sistemul de educaţie şi cercetare, din mediul economic şi antreprenorial, societatea civilă şi administraţie. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat: "Cluj-Napoca îşi va putea menţine statutul de primul oraş din România în materie de calitate a vieţii dacă va reuşi să îşi fructifice uriaşul avantaj competitiv pe care îl are legat de universităţi şi de resursa umană. Viitorul oraşului nu mai stă în industria grea, ci în economia cunoaşterii, bazată pe educaţie şi ştiinţă. Este de datoria noastră să oferim în continuare avantaje competitive oraşului, să maximizăm beneficiile pe care le putem obţine de pe urma resursei umane de excepţie pe care o avem şi să punem la un loc capacităţile noastre de a crea cea mai bună calitate a vieţii la Cluj. De aici pornesc inovarea şi locurile de muncă mai bine plătite şi tot ceea ce înseamnă o calitate ridicată a vieţii. În acest proiect avem plăcerea de a avea un parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, cea mai puternică universitate din România şi de referinţă în plan european şi internaţional".
Suprafaţa totală a campusului va fi de 6,48 hectare. Pe o suprafaţă de 3,48 hectare, Primăria va realiza un centru ştiinţific / Science Center, o piaţă urbană şi terenuri de sport. Restul suprafeţei îi revine UBB pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând şi un campus universitar, care va include sediul Facultăţii de Matematică şi Informatică, alături de un cămin studenţesc.
Prof. dr. Daniel David, Rectorul UBB, a afirmat: "Unul dintre mecanismele principale de creştere în Uniunea Europeană este specializarea inteligentă, care are în centru cunoaşterea. Când vorbeşti despre cunoaştere sunt mai multe mecanisme: cum generezi cunoaşterea, cum o diseminezi, cum o utilizezi, cum o faci accesibilă.
Prin urmare este clar că trebuie să construieşti un ecosistem de inovare în jurul specializării inteligente în care intră actori academici, autorităţi locale şi companii. Am pus cap la cap avantajele competitive ale UBB şi am ajuns la concluzia că pe componenta InfoBioNano4Health putem face ceva competitiv, având în vedere faptul că avem cea mai mare facultate de informatică din ţară, iar la capitolul bio-nano-ştiinţe suntem pe primele locuri în ţară şi relevanţi internaţional. Capitolul Health (Sănătate) l-am privit mai larg: acoperă două componente, atât sănătatea umană (ex. mintală, publică), cât şi sănătatea mediului. InfoBioNano4Health nu va fi un institut de cercetare fundamentală, ci unul care se va ocupa de dezvoltare/inovare astfel încât se va lega foarte puternic de companii, care vor utiliza produsele şi tehnologiile pe care le vom genera".
Prin Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică (CIIC) se doreşte încurajarea cetăţenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea oraşului.