Comisia Naţională de Prog-noză (CNP) a estimat o creştere de 12,8% a sectorului de construcţii în 2009 faţă de 2008. Pentru acest an, creşterea este estimată la 28,8%. Prin urmare, pentru anul viitor, CNP preconizează o înjumătăţire a ritmului de creştere a sectorului construcţiilor.
Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), ne-a declarat că nu comentează prognoza CNP şi consideră că orice scenarii privind evoluţia sunt premature la această dată. Evoluţia sectorului de construcţii depinde de efectele crizei financiare internaţionale, de cheltuielile bugetare cu investiţiile în contextul scandalului pe marginea salariilor bugetarilor, precum şi de valoarea fondurilor europene accesate în 2008 cu execuţie în 2009. Pentru acest an, Laurenţiu Plosceanu estimează, într-adevăr, o creştere de circa 30% a sectorului construcţiilor. Blocajul pieţei imobiliare a fost compensat, în acest an, de fondurile pentru infrastructură.
Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP, ne-a declarat că prognoza a luat în calcul efectele de bază după doi ani cu un ritm de creştere al sectorului de circa 30%. Practic, procentul de creştere estimat pentru anul viitor este puţin mai mare decât media înregistrată în 2005, înainte ca ramura de construcţii să fie impulsionată, începând cu 2006, de boom-ul pieţei imobiliare şi de un volum suplimentar de investiţii în infrastructură.
Domnia sa susţine: "Se cunosc investiţiile în infrastructură de anul viitor, precum şi ritmul mediu de creştere al locuinţelor populaţiei. În plus, sectorul imobiliar are o pondere mică în cel al construcţiilor, de circa 10-15%, astfel că un recul pe acest segment nu poate influenţa foarte mult piaţa. Este un ritm mediu de creştere după majorările extraordinare înregistrate de sector în 2007 şi 2008".
Potrivit prognozei CNP, ritmul de creştere al sectorului în perioada 2010 - 2013 va scădea de la 12,3% la 8,9%.