Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să acceseze circa 50 milioane de euro prin POR

F.A. Investiţii /

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să acceseze circa 50 milioane de euro prin POR

Autorităţile judeţene din Bistriţa-Năsăud întocmesc documentele necesare pentru accesarea de fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013. Gheorghe Marinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), ne-a precizat că, în prezent, suma totală estimată de autorităţi că va fi atrasă prin POR se ridică la aproape 50 milioane de euro. Aceşti bani vor proveni din bugetul alocat de Uniunea Europeană (UE) pentru regiunea de nord-vest a ţării.

Fostul sediu al BNR Bistriţa va fi transformat în Muzeul şi biblioteca artei religioase

Printre proiectele pe care CJ BN şi-a propus să le deruleze cu fonduri europene se numără modernizarea şi reabilitarea drumului judeţean 151 Bistriţa - Lechinţa - Sânmihaiu de Câmpie - DN16/Luduş. Acest obiectiv se încadrează în axa prioritară 2.1, studiul de fezabilitate aferent fiind elaborat în anul 2006. Valoarea estimativă a proiectului este de 25 milioane de euro.

Reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene 171, 182, 109F, Dej - Uriu - Spermezeu - Suciu de Sus - Târgu Lăpuş - Baia Mare reprezintă un alt program din axa 2.1 care va fi propus pentru atragerea de fonduri prin POR. În acest caz, beneficiarii sunt CJ BN şi Consiliul Judeţean Maramureş, întrucât lucrările vor fi derulate pe suprafeţe ambelor judeţe. Necesarul investiţional se ridică la aproximativ 19,13 milioane de euro. În vederea realizării acestui obiectiv, studiul de fezabilitate a fost întomit parţial în anul 1993. De asemenea, şi proiectul tehnic a fost elaborat parţial.

Domnul Marinescu ne-a precizat că instituţia pe care o conduce intenţionează ca, tot din bani europeni, să reabiliteze fostul sediul al BNR, filiala Bistriţa, în vederea amenajării Muzeului şi bibliotecii artei religioase, proiect de circa 1 milion de euro. Totodată, anul trecut a fost realizat studiul de fezabilitate în vederea desfăşurării lucrărilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă (din nordul Carpaţilor Orientali), valoa-rea estimată fiind 300.000 de euro. De acest proiect va beneficia atât consiliul judeţean, cât şi primăriile din comunele respective.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud derulează prin ISPA un proiect de gestionare a deşeurilor

Alte programe investiţionale cu finanţare europeană ale CJ BN sunt cele derulate prin PHARE şi ISPA.

Unul dintre acestea vizează realizarea sistemului integrat de gestiune a deşeurilor de pe raza judeţului. Partenerii consiliului judeţean în implementarea acestui proiect sunt toate consiliile locale din cadrul unităţilor administrative ale judeţului. Acordul a fost semnat în luna aprilie 2006, termenul de finalizare fiind trimestrul al patrulea al anului 2009. Programul de finanţare este ISPA "Asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectelor în sectorul de mediu". Bugetul estimat este de 26 milioane de euro. În prezent, documentaţia necesară pentru finanţare se află în stadiul de elaborare de către echipa tehnică selectată de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA). Studiul de fezabilitate a fost finalizat.

În funcţie de data la care va fi terminat proiectul, termenul pentru finalizarea inves-tiţiei şi grila de buget ar putea suferi modificări, ne-a subliniat preşedintele CJ BN. Potrivit domniei sale, până în prezent nu a fost stabilit nivelul co-finanţării şi al contribuţiei fiecăruia dintre parteneri, aceste decizii putând fi adoptate după ce valoarea globală va fi una concretă.

Lucrările de reabilitare a Muzeului Grăniceresc Năsăudean au fost finanţate din fonduri PHARE 2001 coeziune economică şi socială. Contractul a fost finalizat în luna iulie 2007 şi a costat 252.636 de euro, dintre care 225.555 de euro (89,28%) au reprezentat bani europeni şi 27.081 (10,72%) au provenit de la bugetul judeţean.

CJ BN a prevăzut 6,2 milioane de lei pentru lucrări la drumurile judeţene

Referitor la obiectivele investiţionale cuprinse în programul de investiţii al CJ BN, în calitate de ordonator principal de credite, pentru anul acesta a fost alocată o sumă de peste 11,3 milioane de lei. Din aceşti bani, peste 6,2 milioane de lei sunt utilizaţi pentru lucrările aferente drumurilor judeţene, finanţarea fiind asigurată din fondul de rulment şi alte surse. Unele dintre proiecte vor fi terminate în toamna acestui an, cel mai lung termen de finalizare fiind prevăzut pentru anul 2001. Restul de aproximativ 5 milioane de lei, de la bugetul local, din fondul de rulment şi din alte surse vor fi utilizate pentru alte obiective de investiţii de pe raza judeţului. În primele şase luni ale anului au fost efectuate cheltuieli în valoare de 1,81 milioane de lei.

23 de sate din Bistriţa Năsăud vor fi alimentate cu apă

Alte obiective de investiţii ale CJ BN sunt cele finanţate prin programul de alimentare cu apă a satelor, potrivit HG 577/1997, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL). Pentru acest an, au fost alocate de la buget 1,2 milioane de lei, în prima jumătate a lui 2007 cheltuindu-se 2,4 milioane de lei. Satele care vor fi alimentate cu apă sunt Orheiu Bistriţei, Rebra, Crainimăt, Budacu de Jos, Jelna, Ragla, Dumitriţa, Ilva Mare, Budeşti, Budeşti Fânaţe, Ţagu, Ţăgşor, Sânmihaiu de Câmpie, Stupini, Zoreni, Miceşti de Câmpie, Poiana Ilvei, Matei, Enciu, Bidiu, Corvineşti, Ciceu Giurgeşti şi Negrileşti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional